”Tre spikar som redan har svansen i mål...”

Wickman: Dagens omgång i Eskilstuna känns jätteintressant • Ensam vinnare tar hem 10 miljoner kronor

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Sportbladets Christoffer Wickman använder tre GS-spikar i kväll. En av dem är Explosive Merlot.

Tre spikar som står med fyra ben och en del av svansen i mål.

Vassa speldrag som är så konstigt felspelade att man inte förstår någonting.

Ingredienserna till dagens Grand Slam 75-omgång i Eskilstuna är som en sockerkaka – och nu ska den bara gräddas.

Grand Slam 75 från Sundbyholm i Eskils­tuna, ett stenkast (nåja, knappa tio mil) från mitt hem i Örebro.

Men det känns kort, de där tio milen, och Eskilstuna har alltid känts lite som en hemma­bana för mig, sedan om det är för att jag besökt banan frekvent under mitt 31-åriga liv hittills eller om det är för att jag brukar åka därifrån med en säck pengar, det låter jag vara osagt.

Skämt åsido så känns dagens GS75-omgång från Sundbyholm jätteintressant.

Grand Slam 75 tycker jag är en svår spelform, lite likt V86, och jag brukar använda mig av tre singelstreck. Det behövs för att kunna fylla på lite i de mer öppna avdelningarna.

Den här söndagen har jag hittat tre jättestarka spikar, det känns som om de ­redan nu står med fyra ben, och en del av svansen, i mål.

Jag börjar bakifrån, för det är där jag tycker att jag hittar den bästa spiken och det i form av Indian Front (GS75-7) för kan någon tala om för mig varför hon inte är favorit? Ja, jag förstår i varje fall ingenting. Den här sexåriga tjejen blir bara bättre och bättre och hon har också lärt sig öppna allt snabbare från start. Här läser jag tidig ­ledning på henne tillsammans med vasse Carl Johan Jepson och sedan får konkurrenterna jaga förgäves.

Käkar upp amerikanskan

Åbyproffset Robert Bergh skickar tre hästar till Eskilstuna i dag och jag tror att minst två av dem vinner. Jag väljer att spika både Mellby Glader (GS75-3) och Explosive Merlot (GS75-4). 

Något som jag gillar skarpt är när Bergh väljer att starta sina hästar tätt och så är fallet nu med den här duon.

Mellby Glader kanske bli över från sitt innerspår från start, men det skiter jag i.

I det här lilla fältet bör det lösa sig för honom under vägen och sedan käkar han upp den upphaussade amerikanskan.

Kliver ner duktigt i klass

Explosive Merlot tycker jag kliver ner duktigt i klass och jag hörde att de vill köra Lincoln Lawyer i spets. Lycka till. Fram och mosa dem bara, Lennartsson!

GS75-1 tycker jag är ett öppet lopp och jag lämnar faktiskt bara chanslösa duon Enge Lincoln, Adams Pace utanför lappen. Jag tyckte vid en första anblick att det såg upplagt ut för spets och slut för New Steel som har toppförutsättningar, men Stenströmer hotar med att Brilliance ska köras i spets och det öppnar loppet.

I GS75-2 blir Roger Walmanns fine fyra­åring Indy D. brakfavorit och visst kan det vara så enkelt att han vinkas fram till ledningen av sina konkurrenter och sedan bara vinner, men han har sprungit på sig snabba pengar och jag vill dubbla lappen.

Copitex gillar jag skarpt och trots jobbigt utgångsläge blir jag inte ett dugg överraskad om han sveper dem.

GS75-5 tycker jag är det i särklass mest öppna loppet i dag och jag krånglar inte till det och väljer att strecka samtliga hästar. Jag är inte såld på favoriten Enzo Am och det rensar friskt bakom den.

Här vill vi ha jätteskräll.

Kenneth Haugstad till ledningen och släpper sedan välvilligt ledningen till Hans-Owe Sundberg med en vek häst, så tror jag att loppscenariot blir i GS75-6. Men jag tror inte att det är slut där, Eldorado B. vinner inte ihjäl sig och utmanas av flera dugliga konkurrenter. Kapable Scarlets Mirakel ser ut att trivas i ny regi, Digger Lord ska enligt rykten träna som en demon och Mrs Lindy trivs som bäst med att attackera bakifrån. Skrällen är Kövras So Far som kom bort direkt på V75 senast, men som det lät uppåt på hästen inför den starten och han kan få häng bakom Mrs Lindy under slutrundan.

Christoffer Wickmans GS75-system

GS75-1: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 (11, 12)

GS75-2: 5, 12 (2, 3)

GS75-3: 1 Mellby Glader (6, 3)

GS75-4: 7 Explosive Merlot (5, 8)

GS75-5: Alla tolv hästarna (3, 9)

GS75-6: 1, 3, 4, 5, 10, 11 (6, 2)

GS75-7: 7 Indian Front (12, 10)

1 440 rader/1 440 kronor


Grand Slam 75 från Eskilstuna sänds i TV12 klockan 15.30.

avChristoffer Wickman

ARTIKELN HANDLAR OM