Ska bli proffstränare – på jakt efter ny gård

Magnus Träff går från amatör till proffstränare

Foto: TR Bild
Magnus Träff

avChristoffer Wickman

TRAV

Magnus Träff, 47, ska gå från amatör till proffs.

Nu är han på jakt efter en ny gård.

– Jag vill ha en gård med 10 till 15 hektar, säger han.

Årets proffstränarkurs på Wången är avslutad.

Totalt var det 15 stycken som gick den 14 veckor långa proffstränarkursen.
En av dem är Bollnäs Magnus Träff – som siktar på att plocka ut sin färska proffstränarlicens vid årsskiftet.

I dag har amatörtränaren åtta hästar på sin träningslista och nu är han på jakt efter en ny gård – för att kunna utöka sin verksamhet.

Träff huserar i dag i Hälsingland – och vill gärna vara kvar i området.

”Vill försöka behålla konceptet”

– Jag letar ganska febrilt efter en ny gård, och jag har lagt ut lite krokar och så, så får vi se vad det leder till. Jag vill ha en ny gård så vi kan satsa lite hårdare, säger Magnus Träff och fortsätter:
– Jag planerar att ta ut min proffslicens vid årsskiftet.

Är det svårt att hitta en ny gård?

– Vi letar gärna häromkring där vi bor i dag, främst för att barnen inte ska behöva flytta och byta skola, och det är det som gör det lite begränsat.

Vad letar du efter?

– Det viktigaste är att det finns mark, hagmark, jag bygger gärna stallet från grunden och det behöver inte finnas där i dag. Jag vill ha en gård med 10 till 15 hektar.

Du har i dag åtta hästar på din träningslista, hur mycket vill du växa?

– Vi vill försöka behålla det koncept vi har i dag, och därför kan vi inte växa och bli hur stora som helst. Runt 25-30 hästar kommer vi sikta på.

”Ambitionen är”

Magnus Träff har precis avslutat den 14 veckor långa proffstränarkursen på Wången, som är i flera moment. Men faktum är att Träff tänkt gå från amatör till proffs länge.

– Jag har funderat på det här i många år, och nu var det dags. Det är just det att du ska vara ifrån din verksamhet och läsa in de här kurserna, och det är det som gör att man skjuter det framför sig hela tiden, säger Magnus Träff.

Efter avslutad proffstränarkurs måste man plocka ut sin proffslicens inom tre år, annars får man läsa om kursen.

– Men ambitionen för de flesta är väl att det ska ske under 2019.

Vad tyckte du om kursen?

– Den var bra, samtidigt är ingenting så bra så det inte kan bli bättre. Vissa saker är A och O och det är just det kring att man ska agera som en företagare, sedan när det kommer till andra delar får man förvänta sig att det ligger en grund hos oss, eftersom vi kommit så långt att vi är där.

”Det var sagolikt”

Magnus Träff har hittills i år kört in 1,4 miljoner kronor till stallet, de når inte upp i fjolårets rekordsiffror med knappt två miljoner kronor, ändå ett starkt år för Bollnäsamarören.

– Det är svårt att jämföra med fjolåret, fjolåret var ju sagolikt med 34 procent i segerprocent. Vi har ett bra år i år också, framför allt andra halvan av året, och jag ser tillbaka på året som varit och är nöjd. Sedan vill man alltid bli bättre, säger Magnus Träff och avslutar:
– Det är väl några hästar som inte kommit dit vi hoppats i år, och det har varit lite skador och sjukdomsbilder där, men nu är de på gång. Både Twinkle Kronos och Survival Kit som startar under onsdagskvällen på Solvalla hoppas jag en del på framöver.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav