V75

Vann superduellen – på nytt världsrekord

Världsstjärnorna stred sida vid sida, nos vid nos

Av: 

Christoffer Wickman

Världsstjärnorna stred sida vid sida, nos vid nos
Världsstjärnorna stred sida vid sida, nos vid nos

TRAV

Det var superduellen som alla hade väntat på – som alla såg fram emot.

Och ingen, ingen, kan ha blivit besviken.

Superstjärnorna Propulsion och Readly Express stred sida vid sida, nos vid nos, upploppet ner.

Med minsta möjliga marginal vann Propulsion Åby Stora Pris på nytt världsrekord – och belönas med två miljoner kronor.

– Det här kanske just nu är världens två bästa hästar, sa segerkusken Örjan Kihlström

I ena ringhörnan, Daniel Redéns sjuårige Propulsion som kom med tre raka storloppssegrar i ryggen, och 18,1 miljoner kronor på kontot.

I den andra, Timo Nurmos Prix d´Amérique-vinnare Readly Express, med sina 15,7 miljoner kronor på kontot.

Det var superduellen med stort S, det var matchen med stort M – och skådeplatsen var Åbytravet i Mölndal utanför Göteborg.

Och vilken duell vi fick se, vilken superduell! Ingen regissör kunde ha regisserat det bättre.

Propulsion och Readly Express stred sida vid sida, nos vid nos, upploppet ner och när mållinjen skars så var de i stort sett jämsides. Det blotta ögat kunde inte skilja världsstjärnorna åt.

Efter flera minuters väntetid kom sedan resultatet, med minsta möjliga marginal så står Propulsion som segrare i Åby Stora Pris, och lägger därmed vantarna på förstapriset på två miljoner kronor.

”Jag blev knäckt”

Redan när startbilen släppte fältet i det 3 140 meter långa loppet så blev det duell, världsstjärnorna emellan. Robert Bergh tog enkelt hand om ledningen med Muscle Hustle, men Örjan Kihlström bakom Propulsion vred från sitt innerspår direkt ut i andraspår, och kom därmed före Readly Express. Propulsion övertog ledningen från Muscle Hustle, för att i sin tur släppa till Readly Express.

– Jag blev knäckt när vi fick rygg ledaren, jag ville att vi skulle köra i ledningen, men Örjan Kihlström vet hur man gör, sa Daniel Redén i TV4 efter loppet.

När Readly Express övertagit ledningen och fått Propulsion i rygg, så satt alla bara och väntade på avgörandet, alla väntade på upploppet, detta trots att 2 500 meter av loppet återstod.

”Då hade vi vunnit med 30 meter”

Jorma Kontio bakom Readly Express skruvade under slutvarvet sakta men säkert upp tempot framme i ledningen, för att försöka dra musten ur Propulsion. Propulsion följde dock med enkelt, och in mot upploppet så vreds han ut till anfall i andraspår.

De åtta andra konkurrenterna var akterseglade, de var borta. Nu handlade det bara om två hästar, nu handlade det bara om två världsstjärnor.

– Hade någon annan häst än Readly Express suttit i ledningen så hade Propulsion vunnit med 30 meter, sa Örjan Kihlström efter loppet.

Ja, men nu var det ingen annan häst som satt i ledningen, det var Prix d´Amérique-vinnaren Readly Express.

”Kanske världens två bästa hästar”

Upploppet ner stred de bägge världshästarna sida vid sida, nos vid nos. Ingen ville ge sig. När mållinjen skars så var de jämsides, och det dröjde flera minuter innan resultatet kom. Med minsta möjliga marginal tog sig Propulsion förbi, precis i sista steget.

– Det blev väldigt spännande så klart och det är otroligt vad en centimeter hit eller dit kan betyda så mycket. Det är så klart jättekul att ha den där centimetern på sin sida, sa Örjan Kihlström i TV4:s segerintervju och fortsatte:

– Det här är två helt fenomenala hästar, och jag vet egentligen inte vad jag ska säga. Det här är kanske världens just nu två bästa hästar, i varje fall två utav dom. Det är kul att det blev en sådan fin duell, och jag hoppas att folket njöt av det här.
Readly Express belönas för sitt andrapris med en miljon kronor.

Segertiden för Propulsion 1.13,2 över distansen 3 140 meter autostart är nytt världsrekord

Publisert:

LÄS VIDARE

Läs också: Månprinsen passerade åtta miljoner kronor

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75

Daniel Redén

Örjan Kihlström

Prix d'Amérique

Trav