Svanstedt i vaktbråk – har polisanmälts

TRAV

Stjärntränaren i blåsväder – anklagas för misshandel av kvinnlig vakt

1 av 2 | Foto: Här vid Bergsåkers travbana ska misshandeln ha skett.

Travtränaren Åke Svanstedt är i blåsväder.

Stjärnan har polisanmälts och anklagas för att ha misshandlat en vakt vid helgens V75-tävlingar på Bergsåker.

Själv förnekar han misshandel.

– Det här är något av det märkligaste jag har varit med om i hela mitt liv, skriver han på sin hemsida.

Foto: Åke Svanstedt.

Åke Svanstedt och hans topphäst Sebastian K. tog hem helgens storlopp Sundsvall Open Trot och en miljon kronor kronor.

Men tävlingsdagen på Bergsåker fick ett tråkigt slut för tränaren. När han skulle lämna banan vid tävlingsdagens slut var huvudgrinden stängd och en 20-årig kvinnlig vakt vägrade att låta tränaren köra ut ur grinden.

Istället hänvisade hon Åke till en annan utgång på grund av stora bilköer.

Åsikterna går isär om vad som hände sedan. 

Kvinnan kände inte igen Åke Svanstedt, men vittnen ska ha sagt att det var Åke Svanstedt. Enligt vaktens mamma, som också arbetade som vakt den dagen ska Åke Svanstedt ha skrikit åt den 20-åriga vakten, knuffat henne och dragit i grinden så att hon fick den på sitt knä och på foten, skriver lokaltidningen Sundsvalls Tidning.

Polis kallades till platsen och tog upp en anmälan. Vakten åkte till sjukhus för att få sina skador dokumenterade.

”Vägrade öppna”

Åke Svanstedt har dock en helt annan bild av det som inträffade  – han tar själv upp händelsen i en krönika på sin hemsida.

Kvinnan ska ha först nekat honom att komma in på banan på fredag kväll när det var V65. Då fick sportchefen komma och hjälpa honom att komma in.

– När vi skulle köra ut ifrån stallbacken så var grinden stängd och samma tjej vägrade att öppna den. Utanför stod det en bil och tutade som ville köra in på stallbacken men inte fick det. ”Det är kö, så ni får inte köra ut”, skrek hon till oss. Det var ju såklart kö efter tävlingarna men då sa jag till henne att vi ska inte köra till höger, där kön gick, utan till vänster. ”Det spelar ingen roll, för jag har stängt i alla fall. Ni får köra en annan väg”, ropade hon. Då sa jag till tjejen att då öppnar jag grinden själv i så fall. Så jag klev ur bilen och öppnade grinden trots att hon höll emot. Bilen som stod på utsidan gjorde en rivstart och körde in på stallbacken och vi kunde köra ut, skriver han.

”Kan inte stänga en grind...”

Han förnekar att han skulle ha varit otrevlig eller våldsam.

– Jag har i alla fall inte gjort henne något. Och jag har absolut inte knuffat henne, det har jag flera vittnen på som kan intyga.

– Jag vet inte om hon gjorde sig illa men det var absolut ingenting jag märkte. För grinden gick in mot mig när jag öppnade och den gick inte utåt på henne. Sedan åkte vi iväg i bilen och det var flera bilar bakom oss som stod i kö och som körde ut. Jag var inte otrevlig mot henne utan gick bara och frågade varför hon inte öppnade grinden. Jag sa tydligt till henne att vi inte skulle följa den långa kön till höger utan köra vänster istället. ”Det spelar ingen roll för jag öppnar inte grinden i alla fall”, sa hon då. Hon menade att vi skulle vända och köra helt åt andra hållet istället, och det hade blivit en omväg på minst en halvtimme. Man kan ju inte bara stänga en grind för att det är kö utanför. När vi dessutom inte ens skulle köra åt det hållet, skriver han.

Polisanmälan om misshandel

För Sundsvalls Tidning bekräftar polisen att man har tagit emot en anmälan om misshandel på Bergsåker under lördagen. Ingen person är dock namngiven och ännu har ingen delgetts någon misstanke om brott.

Travbanechefen Peder Söderman berättar för Trav365:

– Vi hade valt att stänga den huvudgrinden för att trafiksituationen till stallbackens entré efter V75-7. Både i programmet och i högtalarna informerade vi att de skulle lämna banan från en annan grind på baksidan för att smidigare kunna komma ut. Kvinnan som arbetade som vakt fullföljde sitt uppdrag. Någon försökte att ta sig ut, men hon sa nej och då hände det något.

Skötte sitt jobb

Han har haft kontakt med kvinnan efter händelsen.

– Jag har pratat med tjejen och hon har berättat vad som hänt. Men det är polisanmält och utredningen får visa vad som hänt. Det fanns vittnen på plats som ska ha berättat vad de sett. Vakten visste inte vem han var, men andra har sagt att det var Åke Svanstedt. Hon skötte sitt jobb och de direktiv hon hade fått. Vi hade inte den här regeln för att jävlas med någon utan för att trafiksituationen ska fungera för alla. Så inte tränarna ska behöva stå i bilköer med sina hästar.

Åke Svanstedt åkte i sommar fast för fortkörning efter att ha kört 164 kilometer i timmen på motorvägen på väg hem från travtävlingar. Svanstedt fick ett strafföreläggande på 4 000 kronor och blir av med körkortet i minst fem månader.