Abba-Bennys chans – kan vinna 900 000

Uppdaterad 2015-07-16 | Publicerad 2015-07-15

Äger en av favoriterna i Svenskt Derby på lördag Succétränaren: ”Fantastisk människa”

Abba-legendaren Benny Andersson kan tjäna 900 000 på lördag.

Hans galopphäst Sergel är en av favoriterna till att vinna Svenskt Derby på Jägersro.

– Det kommer krävas en bra häst för att slå honom. Vinner vi blir det massor av champagne, säger succétränaren Jessica Long till Trav365.

På lördag är det en stor dag på Jägersro. Det är galoppens Derbydag, en tradition på banan i Malmö sedan 1918. Landets bästa treåriga hästar gör där upp om storsegrar i galoppens mest prestigefyllda lopp.

Förstapriset i Svenskt Derby är 750 000 kronor, men om hästen är uppfödd i Sverige så tillkommer en bonus på nätta 150 000 kronor.

En som kan ta hem förstapriset, plus bonusen, är galoppfrälsta Abba-legendaren Benny Andersson.

Han är ägare- och uppfödare till en av förhandsfavoriterna, Sergel, som tränas av succékvinnan Jessica Long.

– Det är en fin dag! Det är som för travfolket med Derbyt, det är det största årgångsloppet, säger hon till Trav365.

”Fantastisk människa”

35-åriga Jessica är inne på sitt sjätte år som proffstränare inom galoppen och driver ett ganska litet, men kvalitativt stall tillsammans med sin man Padraig Long.

– Jag har lyckats ganska bra, säger hon blygsamt.

– Det är naturligtvis med bra uppbackning av hästägare som är villiga att satsa på material, det är en materialsport det här. Har man inget att material att jobba med så går det inte.

En av stallets hästägare är Benny Andersson?

– Det stämmer. Fantastisk människa, både som hästägare och person. Han brinner för sina hästar, är kunnig och påläst. Han litar fullt ut på en som tränare och man får alltid ta de avgörande besluten.

– Benny vill helst föda upp sina hästar själv (som han gjort med Sergel) och han har en gård här intill oss där han brukar vara, när han inte är uppe i Stockholm. Då är han ofta över här och kollar på sina hästar. Han följer alltid sina hästar när de tävlar. Om han inte är på plats så ser han det på tv:n eller datorn, man kan ju se det mesta numera. Om det inte sänds någonstans så får tränaren, det vill säga jag, ställa upp och referera via telefon.

”Har stuckit ut hakan...”

Long har fem hästar till start på Jägersro på lördag och alla går inom V65-spelet.

Vad säger du om chanserna för 6 Sergel V65-6, kan Benny Andersson få sin första svenska Derbyseger?

– Jag har stuckit ut hakan och sagt att jag inte vill byta häst med någon tränare, eller ägare. Jag tror det kommer krävas en riktigt bra insats för att slå honom. Det ska till någon som är bättre, och visst är det möjligt, alla löp ska ridas. Förberedelserna har varit mycket bra och han ser superfin ut. Jag är väldigt, väldigt nöjd! Vi har gjort vad vi kan, nu får vi se hur långt det räcker.

Hur firar man en Derbyseger?

– Champagne i massor. Vi har infört det där, att man måste fira bara man kommer till ett stort lopp, bara det är en chans i sig. Man måste lära sig att njuta av stunden. Sergel är en häst som Benny har fött upp själv, det är liksom ett fyra år långt projekt. Att det går ett Derby 2015 är inget man kom på i går. Han har även fött upp hästar som inte hållit måttet, drömmar har krossats, därför gäller det att fira när det går vägen. Har man sedan en av favoriterna också, då är det bara att tacka och ta emot.

”Skulle vara enormt”

Du har även stallets affischhäst Volatile till start i Derbysprinten, vad tror du där?

– Det känns bra att han får komma ut i en liten lättare uppgift. Han får inte vara dålig för att vinna, men behöver kanske inte heller vara helt på topp för att göra det.

Förstapriset i det loppet är 200 000 kronor.

Du har chansen att ta en Derbydubbel, hur skulle det vara?

– Det skulle vara helt enormt. Jag menar, Volatile och Sergel är två hästar som är uppfödda på gården och som aldrig har lämnat den, förutom när de är iväg på tävlingar. De har varit mina kompisar sedan de var mindre än ett år gamla. Det skulle vara urhäftigt om vi kunde göra det.

Vilka är dina bästa chanser inom V65-spelet på lördag?

– Sergel, Voltatile och Inaya har alla tre bra chanser. Jag vill inte välja där. Det är upp till dem själva att bevisa.

Trav365 har varit i kontakt med Benny Andersson som inte vill uttala sig om hästens chanser inför loppet.

Följ ämnen i artikeln