Gammal var äldst i gulddivisionen

TRAV

Tolvårige Criks Hurricane starkast i Gävle

Gävle (TT)

För nio år sedan vann Criks Hurricane uttagningen till det stora unghästloppet E3 på Gävletravet.

Som tolvåring vinner Criks Hurricane Gulddivisionen på samma bana.

– ”Criksen” har betytt oerhört mycket för mig, säger tränaren Jörgen Westholm.

Gulddivisionen var som vanligt den här årstiden mycket klen. De bästa svenska hästarna har gått till vintervila medan några befinner sig för tävlingar i Frankrike. Trots den dåliga kvaliteten fortsätter ATG/STC att köra Gulddivisionen varje helg.

Criks Hurricane behöver dock inte be om ursäkt för lördagens vinst. Pensionären var helt enkelt piggast – och bäst.

Björn Goop prickade starten perfekt och körde till ledningen, Criks Hurricane fick lite press första halvvarvet men sedan kunde han dämpa tempot i känd Goop-stil.

Runt sista kurvan samlade Goop ihop hela fältet ytterligare för att sedan sticka undan till enkel seger på upploppet.

– Han var verkligen fin i dag, och det känns lite extra att vinna med honom, säger Björn Goop.

För Jörgen Westholm var det nervöst att stå vid sidan om.

– Jag hade onödigt högt puls och jag vet inte om jag pallar med att leja bort körningen någon fler gång, säger Westholm och flinar.

Westholm har tränat Criks Hurricane under hela karriären och han är även anledningen till den lyckosamma satsningen i Frankrike.

– Jag hade testat ”Criksen” i monté (travridning) hemma på gården och fungerat perfekt. Därför satsade vi på ett stort lopp i Paris i oktober 2003, hästen vann direkt med nästan 400000 till vinnaren, berättar Westholm.

– Det var en otrolig dag för mig och förstås en väldig kick. Det är inte säkert att jag satsat på Frankrike utan hans framgångar i början.

Criks Hurricane tjänade drygt 1,6 miljoner kronor i monté på knappt ett halvår i Frankrike 2003/04 och totalt cirka tre miljoner innan han föll för åldersstrecket (tio år).

Men i Sverige får han fortsätta till och med tolv år till och det kan bli ytterligare framgångar.

– Ja, absolut. Guld är rätt så ihåligt nu och Criks Hurricane har nio liv, minst, säger Rommetränaren Westholm med ett stort leende.

I Klass-försöket blev det en ny seger för paret Westholm/Goop med 26-oddsaren Toroid. Perfekt lucka efter en invändig löpning och över upploppet speedade Toroid enkelt ifrån Alf Eme.

Redan på söndag tävlar Jörgen i Cabourg på den franska Normandiekusten men han ha redan fokus på Prix d'Amerique om tre veckor.

– Super Light känns väldigt bra i träningen och jag har inte blivit skrämd direkt av konkurrenterna, även om Kesaco Phedo var bra i Prix de Bourgogne. Jag siktar på en plats på pallen i Prix d'Amerique, säger Westholm.

Stig Lindmark/TT