Nybrinks kristallkula

TRAV

2006 var året då dopningsskandalerna avlöste varandra.

Det var också året då de gamla kanonerna la av.

Vad har travåret 2007 i sitt sköte?

Vem vinner Elitloppet – och är hästen ren?

Vem slåss på en nattklubb i Sydfrankrike?

Och varför hoppar en naken Lutfi Kolgjini från Öresundsbron?

Sportbladets Micke Nybrink har tittat i sin magiska kristall-kula och hittat fler skandaler, fler rekord och fler ilskna spelare.

Det är alltid i Frankrike allt viktigt händer under början av året. Uppladdningen inför 2007 års Prix d’Amerique blir minnesvärd. Jag de Bellouet, fjolårets dopningsdiskade vinnare, gör två starter som uppmjukning och båda stavas f-i-a-s-k-o. I Prix de Belgique och Prix de Cornulier, ser Jaggen bedrövlig ut och diskas för tidiga galopper.

Men när Prix d’Amerique körs är han som förbytt, det är freakshow. Med sönderstucken rumpa, huvudstång med taggar, snara om nosen och specialgjorda knäkappor med inbyggd kylvätska, vänder han ut och in på motståndet och vinner på 1.11,6/2 700 meter. Svenske Conny Nobell avslutar fruktansvärt för Jos Verbeeck (Björn Goop petar sig själv efter en tveksam styrning/start i genrepet) och slutar tvåa.

Några veckor senare dimper bomben ner. Jaggen är dopad – igen! Helt otroligt. Även den här gången har han bara ätit vitaminer?men dessa visar sig vara smittade med morfin och kokain. Conny Nobell utropas därmed som vinnare och Björn Goop, Veijo Heiskanen och Jos Verbeeck firar med en vild vecka i S:t Tropez.

Festen avslutas dock abrupt med att Veijo och Jos börjar slåss om en storbystad fransyska (en prostituerad enligt Anders Lindqvist) på en nattklubb under morgontimmarna. Båda brottas ner av polisen, förses med handfängsel och hamnar i en cell och det blir rubriker i både svensk och fransk press.

– Jos är ju tokig, säger Heiskanen och Björn Goop kan inte annat än att hålla med.

Olympiatravet är startskottet för storloppssäsongen i Sverige och här slår vårvinterns häst till. Baron Rols och Thomas Uhrberg leder hela vägen och vinner hur lätt som helst till åtta gånger pengarna. Storfavoriten (12 för 10) Conny Nobell hamnar i dödens men Björn Goop fegar ur och tar rygg på ledaren – och blir fast med allt sparat.

– Vi vill tävla med honom hela året och det här var bra för psyket, förklarar Björn som får medhåll av Veijo Heiskanen (han är ute i det fria nu...) medan spelarna rasar och skriker om prépare och hotar med spelstrejk.

Elitloppet blir helt hysteriskt. Jag de Bellouet bjuds in av Solvalla trots stormande kritik. Kari Lähdekorpi som mönstrar både Hot Shot Knick och Baron Rols hotar med att stryka sina hästar men Solvalla säger syn och Kari backar surt. I försöket slutar Jaggen fyra (Conny Nobell leker hem heatet) efter en synnerligen passiv styrning av Christophe Gallier. Det andra försöket vinns av Baron Rols medan Max Flukt slutar tvåa för Kent Knutsson efter tredjespår runt om.

Från spår åtta i finalen mördar Jag de Bellouet dock allt och alla och vinner på 1.08,8, två längder före Max Flukt medan Conny Nobell startgalopperar.

Tre veckor senare håller alla andan. Det första dopningsprovet visar sig dock rent och många är uppriktigt förvånade.

Lutfi Kolgjini sammanfattar:

– Det var som fan, det trodde jag aldrig.

På tal om Kolgjini. Going Kronos då? Hans första nappatag med den äldre eliten sker i Hugo Åbergs hemma på Jägersro. Lutfi Kolgjini snackar upp loppet likt en tungviktsboxare och lovar att slå Conny Nobell från dödens. ”Going äter honom till frukost.” Om han inte gör det ska Ludde hoppa från Öresundsbron, naken. Björn Goop kontrar (nåja) med att ”trav är trav”, tror på platschans.

Vem som vann? Ingen av dem, efter 1.07,5 första 1 000 och en vild, snudd på skandalartad duell går segern till Giant Diablo.

– Det blev ju bra för oss när de körde så fort där framme, säger Örjan Kihlström.

Järvsöfaks fortsätter vinna och genererar jackpott efter jackpott. Till slut kliver ATG:s vd Remy Nilson in och meddelar att Järvsöfaks har att välja på att starta från 40, 60 eller 80 meters tillägg eller stanna hemma.

I slutet av oktober, när V75 fyller år, går Faksen ut från 100 meters tillägg, har 80 meter fram till övriga elithästar och som bonus får han en miljon om han vinner. 22 000 människor kommer till Hagmyren för att se Faksens miljonjakt. Spelad till 2,50 hinner han fram i sista steget efter en rykande spurt med 1.14 sista 500.

– Jag var tvungen att köra på chans i dag, litade på hans speed och det visade sig vara rätt taktik, snörvlar Jan-Olov Persson i vinnarcirkeln.

Tro’t om ni vill.