Trav

Förvandlingen – efter skräckbilden

Av: 

Christoffer Wickman

TRAV

Solvallas nya bana hyllas av de aktiva

Under söndagen hade huvudstadsbanan Solvalla premiär efter banomläggningen.

Nu hyllas den nya banan på nationalarenan av de aktiva.

– Det kommer bli ruggigt bra när den sätter sig, säger proffstränaren Jim Oscarsson till Trav365.

Under söndagen kördes det travtävlingar på Solvalla igen – efter huvudstadsbanans uppehåll och banomläggning.

Inte sedan den sjunde juni hade det körts travtävlingar på banan och under det knappa två månader långa uppehållet har det jobbats febrilt med banomläggningen.

I mitten på juni rådde det organiserat kaos på banan och Solvalla själva publicerade en skräckbild på nationalarenan.

– Det är under kontroll, men det ser för jävligt ut, sa Solvallas banmästare Marcus Stjernström till Trav365 då.

Och Solvalla verkar ha lyckats med sitt hårda slit – efter söndagens premiär hyllas nu banan av de aktiva.

”Ett riktigt lyft”

Två av Solvallas proffstränare som fick prova på den nya banan under söndagen var Jim Oscarsson och Hans-Owe Sundberg.

– Den var mycket bättre än tidigare, det var ett jäkla fäste i banan och den var kanonbra för att vara nyanlagd, det måste jag säga, säger Jim Oscarsson till Trav365 och fortsätter:

– Den kommer bli ruggigt bra när den sätter sig och det kommer lite vatten i den, jag tror den här kommer vara ruggigt bra. Den var bra redan under söndagen, det blev ju lite löst, men ändå, jag tyckte det var jäkligt bra.

Behövde Solvallas bana läggas om?

– Det kan jag inte svara på, det blir alltid massa diskussioner, men de bedömde att de skulle göra det och då är det också i behov av det. Det är många banor som skulle behöva läggas om i hela Sverige så det var nog dags, och som det kändes i går så var det ett riktigt lyft.

Kan du utveckla?

– Det var ett helt annat material i banan, doseringen blev bättre, och jag måste faktiskt säga att de har gjort ett riktigt bra jobb för att få till den så fin. Jäkligt skönt faktiskt, när de körts några tävlingsdagar på banan och det kommer lite regn så kommer det bli ännu bättre. Jag tror folk kommer vilja komma och starta på Solvalla för jag tyckte den var jättefin att köra på och det här ska bli kul. Banmaterialet var skonsamt för hästarna och hästarna fick bra fäste, jag tror den kommer bli en riktigt bra tävlingsbana.

”Ett av Sveriges bästa underlag”

Banomläggningen har förutom nytt material även ändrad dosering och ett säkerhetsspår innanför själva banan.

– Banan kommer så klart att behöva lite tid på sig, den sög lite vilket säkert märktes på segertiderna och den behöver sätta sig lite, men jag tyckte den var bra på alla sätt och vis, säger Hans-Owe Sundberg till Trav365 och fortsätter:

– Jag hoppas den blir bra och att den kommer tåla alla väderlekar framöver.

Behövde Solvallas bana det här?

– Ja, det tror jag faktiskt. Vi gjorde det för ett antal år sedan när de grävde ur hela banan och gjorde om, det blir som en cementplatta en bit ner i banan av allt det fina materialet som går ner och det är det som gör att det inte blir genomsläpp. Nu har de lagt på något annat typ av material som förhoppningsvis kommer stoppa längre. Det blir ju oerhört slitage på banan och det gör att det efter en tid blir sämre och det går nog inte att undvika och det tror jag man kan se på alla banor.

Två andra travkuskar som fick prova på den nya banan under söndagen var Oskar J Andersson och Jimmy B Dahlman, de skrev följande på det sociala verktyget Twitter efter tävlingarna.

– Plus till Solvallas banomläggning, när det satt sig med en rejäl regnskur, då tror jag det blir ett av Sveriges bästa underlag. Och att alla spår nu lutar inåt i kurvorna minskar åtminstone lite det negativa med att ha lottats till spår långt ut bakom vingen, skrev Oskar J Andersson.

– Hade ingen bra dag på Solvalla i dag men det var kul att känna på den nya banan. Var bra i dag och kommer bli grymt med mer vatten, skrev Jimmy B Dahlman.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!