Trav

Tränarens kritik: ’Bedrövligt dåligt’

Av: 

Daniel Söderbäck

TRAV

Liljendahl har fått nog – efter nya teknikstrulet

V75-starten sköts upp med 30 minuter efter teknikstrul i lördags.

Nu riktar stortränaren Reijo Liljendahl kritik mot speljätten ATG.

– Beskedet om 30 minuters senareläggning, som kom vid 16-tiden i lördags, riskerar djurskyddet. Ingen kan säga någonting annat, säger han till Travronden.

I lördags skulle V75 som vanligt starta 16.20.

Starten sköts dock upp med 30 minuter – på grund av teknikstrul hos speljätten ATG.

Beskedet om senare start kom klockan 16 – 20 minuter innan ordinarie start. Nu har stortränaren Reijo Liljendahl, som körde in över 18 miljoner kronor i fjol och över tre miljoner i år, fått nog.

”Riskerar djurskyddet”

I facktidningen Travronden riktar han skarp kritik mot spelbolaget.

– Vad de ledande personerna på ATG inte förstår, är att vi har att göra med idrottsmän. Beskedet om 30 minuters senareläggning, som kom vid 16-tiden i lördags, riskerar djurskyddet. Ingen kan säga någonting annat, säger han till tidningen.

”Behöver varandra”

Han menar på att de sena beskeden gör att det inte går att förbereda sina hästar optimalt, vilket i sin tur kan leda till allvarliga skador för hästarna.

– ATG sköts bedrövligt dåligt, man är överhuvudtaget inte lyhörda. Man fokuserar bara på omsättningsökning, men tänker inte på att sköta om den produkt de har. Att tekniska bekymmer förekommer så mycket som det gör, måste de ta ansvar för. Det är dumstrut på, katastrofalt dåligt. Någon gång måste man sätta ner foten, säger Liljendahl.

Stortränaren efterlyser bättre kommunikation mellan de aktiva och spelbolaget.

– Jag tycker det här är jättejobbigt. Vi behöver varandra, det är inget snack om saken, men då måste man få säga ifrån när någonting inte fungerar. Man är inte ett dugg intresserad av att förstå sig på den produkt man livnär sig på. Det är dags för ATG att komma ut i verkligheten, säger han till tidningen.

Jämför – med fotbollsspelare

17 juni var det också tekniska problem hos ATG när V75 avgjordes på Boden. Då tvingades man att skjuta på starten i tio minuter.

”När inte arrangörerna klarar av sitt uppdrag är hela verksamheten i stor fara”, skrev då Sportbladets travkrönikör Mattias Karlsson.

Efter den händelsen valde Svensk Travsport att genomföra riktlinjer vid liknande händelser. Det berättar Svensk Travsports sportchef Petter Johansson för Travronden. 75 minuter innan start kan man skjuta upp starten en längre tid. Han svarar även på kritiken från Liljendahl.

– Det är riktlinjer beslutade av Svensk Travsport och ATG, däremot är ju både jag och en sådan som Staffan Falk exempelvis, gamla aktiva och vi har även pratat med aktiva angående värmningsrutiner och vad som fungerar för hästarna, säger han.

– Vid sådana här speciella omständigheter är det svårt att få till allt så det är så optimalt det bara kan bli. En fotbollsspelare som spelar på en vattenskadad plan och det blir spelavbrott är det inte optimalt för heller, men tillräckligt optimalt för att man ska tävla/spela lite senare.

Travronden: Samtidigt kan inte en häst, till skillnad från fotbollsspelaren prata och säga att det inte alls fungerar?

– Nej, men här litar jag helt på vår tränarkår, som tar rätt beslut kring hästens välmående.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!