Trash-talken igång inför miljonfinalen

På söndag avgörs det största loppet för fyraåriga ston i Sverige – nämligen StoChampionatet med 1,2 miljoner kronor till vinnaren

Stefan Persson och Darling Mearas ställs bland annat mot Fredrik Persson och Ultra Bright i miljonfinalen StoChampionatet på söndag
Stefan Persson och Darling Mearas ställs bland annat mot Fredrik Persson och Ultra Bright i miljonfinalen StoChampionatet på söndag

På söndag är det stonas motsvarighet till Svenskt Travderby: StoChampionatet.

Uppladdningen är i full gång och det är även snacket inför.

– Min plan är att ta ledning och hålla den in i mål, säger Fredrik Persson som kör Ultra Bright.

– Lycka till säger jag. Vi får se hur den planen går, kontrar Stefan Persson som sitter upp bakom Darling Mearas.

Det är bara några dagar kvar till StoChampionatet (V75-6) på Axevalla på söndag och det börjar ge puls i travsverige. Storfavorit är 5 Cash Crowe, som tränaren Petri Puro själv tycker är en given spik, men både 4 Darling Mearas och 2 Ultra Bright är giftiga utmanare.

Trav365 ringde och kollade hur det stod till med de båda bakom vinsttippade Cash Crow.

”Det får stå för honom”

Kalmartränaren Fredrik Persson har startspår två med sin Ultra Bright – och han har planen klar inför söndagen.

– Plan A är att ta ledningen och hålla den in i mål. Jag har den största respekt för Cash Crowe och Darling Mearas. Men huvuduppgiften blir att ta ledningen direkt, säger Fredrik Persson.

Och hur agerar du om exempelvis Darling Mearas kommer och vill överta ledning?

 ­– Svårt att svara på just nu, det beror på positionerna. Men hon [Ultra Bright] känns strålande och det har flutit på bra.

Tillräckligt bra för att det ska leda till ett respass till vinnarcirkeln?

– Ja, det tycker jag. Är det min dag och alla bitarna klaffar – då kan hon stå som segrare.

Du har tidigare sagt att du i tankarna ”kört loppet många gångar om nätterna” och att du där vinner. Detta har bland annat Stefan Persson gjort sig lustig över och sagt att ”StoChampionatet inte körs på natten” – vad tycker du om det?

– Jag har inga problem med det. Det får stå för honom. Jag har vunnit loppet tidigare och jag vet vad som krävs

”Lycka till säger jag”

Stefan Persson, är däremot inte lika övertygad om att Ultra Bright kommer att få ha spets från start till mål. Halmstadtränaren har två hästar i loppet, 1 Luck is Back och 4 Darling Mearas. Själv sitter han bakom den senare, medan den förstnämnda är det brodern Håkan som tömmar.

– Luck is back har spår ett och är väldigt startsnabb, men även Darling Mearas är snabb ut. Förhoppningsvis kommer båda ligg bra kort efter start, säger Stefan till Trav365.

Är strategin att köra för ledning?

-– Det är klart man har en tanke, men man kan inte binda fast sig. Vi får se hur det går när loket kör. Men det vore inte smart att avslöja sin strategi i tidningen.

Fredrik Persson har sagt att hans plan är att ta ledningen direkt och hålla den loppet ut.

– Lycka till säger jag, vi får se hur hans plan går. Jag behåller planen för mig själv. Visst, det är alltid bra att sitta i ledning. Men Darling Mearas har vunnit från flera positioner.

Hur känns Darling Mearas inför söndagen?

– Hon känns jättebra och var en fröjd i morse (läs torsdag) när vi tränade. Allt har gått perfekt hittills och det ser ljust ut.

Och Luck is Back, kan hon skrälla som i uttagningarna?

– Jo, hon var riktigt bra då och hon känns bra. Hon har även ett fint läge, men jag tycker att Darlingen är huvudet bättre i form.

Vilka är de värsta konkurrenterna?

– De fyra innersta har de bästa spåren, men Cash Crowe som har spår fem har imponerat oerhört. Det är ett jäkla bra lopp och det finns inga utfyllnadshästar alls.

Vad tror du om segerchanserna, blir det en Persson först i mål?

– Vi har en bra chans tycker jag. Förhoppningsvis är det en Persson i vår familj som blir först

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!