– Han är en av de bästa jag har kört

Örjan Kihlströms hyllning till Propulsion

Propulsion och Örjan Kihlström jagar seger i Sundsvall Open Trot på lördag
Propulsion och Örjan Kihlström jagar seger i Sundsvall Open Trot på lördag

Örjan Kihlström säger att Propulsion är en av de bästa hästar han har kört.

På lördag är duon storfavoriter till att vinna Sundsvall Open Trot – och om fem månader hägrar Prix d’Amerique.

– Är det någon som kan ge Bold Eagle en match så är det Propulsion, säger Kihlström.

På lördag smäller det på Bergsåker som bjuder på travsport i världsklass och dessutom en gigantisk jackpot. Det är V75 Summer Heat Grand Final där en ensam vinnare kan ta hem 58 miljoner kronor enbart på sju rätt. Omgångens clou är Sundsvall Open Trot med en miljon till vinnaren. Storfavorit blir Propulsion som har radat upp radat upp topprestationer under året och vunnit två miljonlopp i sommar. Efter andraplatsen i Elitloppet segrade han i Norrbottens Stora Pris och var gången efter målfotoslagen i Årjängs Stora Sprinterlopp efter en rasande avslutning. Klockorna visade att sista femhundra metrarna travades efter 1.05.

– Vad jag förstår måste väl det vara den snabbaste avslutningen i Sverige. Jag har då aldrig åkt så fort över ett upplopp och frågan är om någon annan har gjort det heller, säger Örjan Kihlström.

– Det fanns ju inte på kartan att vi skulle vara med i striden när vi svängde in på upploppet. Jag körde mest för att ta en vettig placering och bli fyra, femma kanske, men han flög ju fram. Det var osannolikt.

”Är en riktig atlet – ruggig”

I senaste starten vann Propulsion Hugo Åbergs Memorial på tiden 1.08,1. Det är nytt svenskt rekord för femåriga och äldre utländska hingstar och valacker. Det är även den näst snabbaste tiden någonsin i världen. Bara Sebastian K. har varit snabbare när han sprang 1.07,7 över 1609 meter på Pocono Downs i USA 2014.

– Då gick han mestadels i andraspår också på en blöt bana. Man kan ju bara spekulera i hur fort han hade kunnat springa på innerspår, menar Kihlström.

– Hästen har varit bra sedan han började tävla men har utvecklats hela tiden och blivit bättre och bättre. Att vinna på 1.08,1 som han gjorde senast säger allt egentligen.

Vad är det som gör hästen så bra?

– Han har både tekniken och kraften och löphuvudet. Han är oerhört välmusklad, en riktig atlet, är stark och oöm för positioner. Det är en jäkla häst som har allt. Han är ruggig helt enkelt.

”En av de bästa jag har kört”

Hur sätter du in honom mot de bästa hästar du har kört i karriären?

– Han tillhör de bästa jag har kört. Jag vill inte rangordna eller jämföra men naturligtvis är han en av de bästa. Maharajah, Delicious, Nuncio och Propulsion. Han är topp fyra utan inbördes ordning dem emellan.

– Fast vänta, From Above var ju jäkligt bra också. Han måste också räknas till den här skaran. Så säg topp fem då.

”Han kan vinna Prix d’Amerique”

Sexårige Propulsion har sprungit in 10,9 miljoner kronor och tagit 22 segrar. I vintras tillbringade han vintern i Frankrike och var stationerad på Grosbois utanför Paris. Propulsion hade en del otur i en del lopp där nere men var i alla fall fyra i Prix d’Amerique. Tränaren Daniel Redén har tidigare sagt att man siktar på en ny vinter i Paris och en ny start i Prix d’Amerique i januari.

– Hästen har visat att han duger mot de bästa och var ju fyra i vintras utan att det klaffade med förberedelserna och löpningsförlopp. Så det är klart att han kan vara långt framme om det klaffar, säger Örjan Kihlström.

Kan Propulsion vinna Prix d’Amerique?

– Ja, det skulle han kunna göra. Det är klart att Bold Eagle inte är lätt att tampas med men är det någon som ska kunna vara med och ge honom en match så är det Propulsion. Han är en av dem i alla fall och vi har ju även en sån som Readly Express som är en jättespännande häst. Han kan nog också vara med och ge Bold Eagle en match.

Tror på ny seger

Men först alltså Sundsvall Open Trot på lördag. Ett lopp som du vann i fjol med Nuncio. Blir det ny seger i år – nu med Propulsion?

– Det är klart att man hoppas vinna med en sådan häst och man tror ju alltid på chans med Propulsion. Nu har han spår åtta som han hade i Årjäng men det är femhundra meter längre nu vilket är en fördel. Det är min bästa chans på lördag, säger Örjan Kihlström.

Michael Carlsson, Kanal 75

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!