”Dyker upp för att visa att jag finns”

Anders Lindqvist gästar Sverige och V75 på lördag
Anders Lindqvist gästar Sverige och V75 på lördag

Anders Lindqvist gästar lördagens V75-omgång med en spännande häst.

Kan Butler visa sig starkare än svenskarna över 3 140 meter?

– Jag tror att han räcker mycket långt. Vi kommer inte för att vara statister, säger Frankrikes travtokigaste svensk.

Anders Lindqvist har länge varit den kanske främsta länken mellan fransk och svensk travsport.

Otaliga är de svenska traventusiaster som Lindqvist guidat runt på Grosbois och Vincennes i den franska huvudstaden och han har agerat expertkommentator i mängder av tv-sändningar under de dryga 20 år som förflutit sedan han lämnade Sverige.

Nuförtiden är han en ivrig twittrare med tusentals följare.

Men framförallt är Anders Lindqvist fortfarande travtränare.

– Ja, många svenskar tror att jag har lagt av. Jag har nästan bara franska hästägare kvar. Men jag tränar fortfarande häst varje förmiddag. Så nu dyker jag upp för att påminna om att jag finns, säger Lindqvist som gärna skulle återfå rollen som den tränare som svenskar skickar hästar till när de vill tävla på fransk mark.

– Det vore skoj att få träna en bra svensk häst igen. Numera går de bästa min näsa förbi, tyvärr.

Under elitloppshelgen dök Anders Lindqvist upp med två hästar och lyckades sätta dit Rite On Win till 19 gånger pengarna i ett av ramloppen.

Butler knep sjättepriset i styrkeprovet Harper Hanovers lopp på 1.12,8/3 160 meter.

– Hästen är betydligt bättre nu, det lovar jag, säger Lindqvist som nu gör resan till Åby för att starta i Lyons lopp med de ovanliga förutsättningarna 3 140 meter autostart.

Varför åker du hela vägen till Sverige?

– För att det är 500 000 kronor i förstapris, för att jag är fåfäng och för att jag är svensk. Jag kommer inte upp för att vara statist.

Men det finns väl stora pengar att tävla om i Frankrike också?

– Självklart, men det är en häst som gillar svenska förutsättningar. I Frankrike har han många saker emot sig, han gillar inte voltsystemet, han trivs inte med att springa i högervarv, han klarar inte när underlaget är löst och framförallt hatar han backen på Vincennes. Små, platta svenska banor med bilstart och lång distans, det är hans melodi, precis som på lördag.

"Utvecklats massor"

Lyons lopp är uppkallat efter den första svenskfödda häst som tjänade över en miljon kronor.

En häst som Lindqvist minns väl från sin ungdom.

– Det var en av mina tidiga favorithästar. Jag minns speciellt första gången jag var på Prix d’Amerique, 1973. Lyon och Olle Elfstrand tog ledningen. Jag trodde att han skulle vinna loppet. Nu blev han trött, men det blev ändå svenskt genom Dart Hanover och Berndt Lindstedt.

Vad gäller Butlers chanser har Lindqvist, förstås, publicerat en tweet där han analyserat loppet och räknat ut att han bör vara bland de tre främsta.

– Kolla själv om du vill se hur jag kom fram till det, men jag tror att min häst duger. Han har utvecklats massor under sommaren. Anledningen är att det är en skör herre som aldrig tålt träning förut, men nu gör han det och då har han blivit mycket starkare.

Blir han kvar i Sverige efter det här?

– Nej, det var just det här loppet som passade. Sedan åker vi ner igen.

Hur lägger ni upp resan till Åby?

– Jag har inte spikat det ännu. Vi åker förmodligen på torsdag med övernattning i Danmark, men jag måste lösa de sista detaljerna först.

Hur vill du att han ska köras?

– Det är inte otänkbart att jag säger åt André (Eklundh, kusk) att köra för ledningen. Hästen trivs väldigt bra där, i alla fall på mindre banor.

Hur fort kan han springa på lördag?

– Han ska kunna en låg 1.12-tid vilket jag tror och hoppas ska räcka mycket långt.

Hur gör du gällande balans och utrustning, kan det vara läge att prova en jänkarvagn (som är förbjudet i Frankrike)?

– Det är inte otänkbart. Men jänkarvagnar är väl egentligen effektivast över kortare distanser så vi kanske sparar den växeln till ett annat besök. I övrigt kommer han att tävla med superlätta, 25 grams, bakskor och lite tyngre skor fram. Precis som han gjort på slutet. Blir banan perfekt kanske jag tar av bakskorna, han har tävlat så fåtalet gånger.

Är det här din bästa häst i stallet?

– För dagen är han det, även om jag har ett par unghästar som jag hoppas kan bli ännu bättre. Men som sagt, nu kommer jag för att göra lite reklam för mig så det vore roligt om det hjälpte för att få någon svensk häst igen, säger Anders Lindqvist.

Robin Johansson, Kanal 75

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!