Nybrink: De slösar bort våra pengar

TRAV

De slösar bort våra pengar.

Solvallas unghästlopp är rena skämtet.

Lika illa med tvåårsloppen. Usch.

Det är hög tid att vrida åt kranarna.

Jag har malt det för mig själv i omgångar. Det är något som gått snett, det är helt uppfuckat. Tanken är i och för sig god med Solvalla som en unghästbana där de bästa möts i tuffa lopp. Det är här de nya stjärnorna ska tändas. Men … vi som följer tävlingarna regelbundet vet att verkligheten är en helt annan.

I onsdags vann treårige David Sisu Oktan Sunds lopp på V64. Han mötte sex kullkamrater, fick bestämma i spets i 1.19-tempo och gled undan lätt. Det var trav när det är som absolut tråkigast.

Tyvärr är det så här det ser ut nästan hela tiden: tunna fält, favoriten och en catchdriver med rånarluva i spets, in­get tempo och 100 000 eller kanske rent av 200 000 till vinnaren. Man öser ut våra spelpengar på ren välgörenhet och vi får inget tillbaka.

Anpassa prissummorna

Det är ungefär samma sak med tvåårsloppen runt om i landet. Pengar kastas bort på något som påminner om tunt besatta ponnylopp. Det är som när man vräker ut kulturpengar på statsfinansierad teater; ingen vill se skiten men det anses fint och politiskt rätt.

Vad som måste hända nu är givet. Anpassa prissummorna till antalet deltagare. Om det startar sju hästar i ett lopp med tolv platser sänker man prissumman, till kanske 50 000 i stället för 100 000. Skalan får någon annan räkna ut, men kasta inte bort pengarna på något som knappt kan kallas för sport. Spara degen till något stort.

För att få ytterligare fart på Solvallas V64-onsdagar vill vi ha minst tre 15-hästarslopp per omgång och sedan måste det införas ett minimikrav för att ett lopp ska få ingå i V64-spelet. Flerklasslopp i högre klasser är suveräna spellopp, raka motsatsen till David Sisu-stuket.

Ingen vill se eländet

Flytta sedan de stora pengarna och de misslyckade loppen för unghästar till senvåren, årets upptakt har varit ett gigantiskt fiasko.

När vi ändå är och rör om i Solvalla­grytan – varför inte göra som grabbarna på Travtjänsten föreslår: Inför ett tidskrav första varvet i alla lopp. Om kravet är 1.16 och Goop eller Adielsson (de brukar leda) kör 1.18 sjunker prissummorna drastiskt. Samma sak här, någon annan får räkna ut skalan – det viktiga är att det ska straffa sig att strypa tempot. Ingen vill se eländet, de får de sämre betalt. 

Till sist: Det var ett jäkla tjat om Christophe Martens styrning med Alvena Pampas. Löjligt att skylla förlusten på honom, han körde hur bra som helst. Hästen borde ha vunnit.