Titta – här spelar de mest i Sverige

Spel på trav är mycket populärt i Sverige och folket omsätter flera miljarder varje år.

Men var i landet spelar man mest – per person?

Enligt statistik är det mest spel i de norra delarna av landet.

– Det är inte så förvånande, vi har legat i topp per capita hela tiden, säger Henrik Lindgren, sportchef på Bergsåkers travbana, där spelsnittet är högst i Sverige.

Omsättningen för spel på trav ökar för varje år i Sverige. Förra året, 2010, omsatte det svenska folket totalt 12,8 miljarder kronor på de olika spelformer som finns. Mest lade folket på den mycket populära, och största spelformen, V75. 4,7 miljarder investerades – bara på det spelet. ATG har tagit fram statistik som visar var i landet det spelas som mest, person för person. Fyra regioner av fem i toppen ligger i norra delar av Sverige. Mest per person spelar man i Bergsåker-regionen, runt Sundsvall, i alla fall under föregående år. På lördag avgörs V75-tävlingar på just Bergsåker, och så här säger banans sportchef om statistiken:

– Det är inte så förvånande, vi har legat i topp per capita hela tiden. Etta eller tvåa i rätt så många år. Det visar hur stort intresse för travet det finns här och det grundar sig långt bak i tiden. Det finns en lång tradition av travintresse och det har det gjort under en lång tid, säger Henrik Lindgren, sportchef på Bergsåkers travbana.

”Intresserade”

Vad tror du det beror på?

– Jag vet inte, jag har ingen riktigt bra förklaring. Men det finns mycket folk som är intresserade. Sen är det svårt att veta om folk spelar mer eller om det är mer personer som spelare. Det är spelet vi lever på.

I regionen omsätts 2 216 kronor i snitt per person och år. Det ger ett veckosnitt på 42,62 kronor.

– Statistik kan man göra mycket med, men det är väldigt viktigt att intresset är stort, både för spelet och hästägarna. Det har aldrig varit fler som tittar på trav nu, men de är inte på banorna. Det är bekvämare att sitta hemma och titta, men folk kommer på större och bättre tävlingar, menar Lindgren.

Högst totalt

I Stockholmsområdet, Solvalla-regionen, är det som väntat högst omsättning totalt, men per person är insatserna inte i topp. Omsättningen per år, per person är 1 388 kronor.

Se statistiken här nedan.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!