Statistiken avslöjar: De litar på Solvalla

TRAV

Här är den unika statistiken som visar att tränarna litar på Solvallas bana.

Under 2010 ströks inte en enda häst på Solvalla på grund av för dålig bana.

– Det är en signal på att vi gör ett säkert jobb, säger Tore Fyrand.

Debatten om Solvallas bana fortsätter och efter Micke Nybrinks krönika i tisdags har många gett sig in i diskussionen. Nybrink menar att Solvallas bana är sämst i landet vilket travbanechefen reagerar på.

– Banan har varit väldigt bra hela tiden och vi har fått mycket beröm av de aktiva. Innan tävlingarna har en del aktiva varit in och kört fort, det visar att banan är bra. Kritiken är för onyanserad och populistisk, sa Tore Fyrand tidigare i veckan.

Statistiken talar för Solvalla

Nu kan Trav365 visa statistik som visar att landets travtränare har stor tillit till Solvallas bana. Under 2010 ströks 27 travhästar runt om i landet på grund av banförhållanden. Av de 27 strykningarna var det ingen som inträffade på Solvalla. Klart mest sådana strykningar under 2010 hade Axevalla som drabbades av hela elva stycken. Sex av dessa strykningar förekom under samma tävlingsdag, den nionde november och den dagen var det väderkaos på Skaraslätten. Näst mest strykningar på grund av banförhållande under fjolåret hade Mantorpstravet som drabbades av fyra stycken. Tätt följd av Solänget (3), Umåker (2), Gävle (2), Örebro (2) och Eskilstuna (2). Även Bergsåkers travbana hade en sådan strykning.

– Jag kan inte uttala mig om de andra banorna. Men det här är en signal på att vi gör ett säkert jobb. Det är det jag sagt hela tiden, när man inte stryker måste det vara en tillit till att banan är bra. Sen måste vi vara ödmjuka och ta till oss kritiken, folk får reagera hur de vill, säger Solvallas travbanechef Tore Fyrand.