Nybrink: Därför ska du spika Rakas

TRAV

Jag spikar emot Elitloppsvinnarna Sveriges mest underskattade häst.

Med lucka hade han vunnit i Elitloppet.

Äsch, Rakas vinner nu i stället.

Senast slet han motståndet i stycken.

Tre sexor skrapade jag ihop i lördags, sprack i sista och det var surt såklart. Avslaget på Covington Ås (överspelad, blek comeback) var bulls eye men när Intruder Kronos sympati- galopperade sekunden senare … jag får väl köpa en ny fjärrkontroll …

Årjängs omgång ser inte överdrivet svår ut. Det är inget hästjobb att utse två sunda singelstreck. Bröderna Larssons bästa pålle heter troligen inte Reven d’Amour. Jag är inne på att Caballion (V75-1) är/kan bli ett par snäpp bättre och spikar. Får han bara tävla kontinuerligt kan han vara den bästa häst som tränats fram på anrika Erikssund. Det vill inte säga lite.

Från innerspår bakom bilen i Årjäng axar han till ledningen utan bekymmer och sedan får man leta efter moln på himlen. I ett litet fält – sju startande, proppmätta silverhästar? – får den konditionsstarke fuxen husera som han vill. Alla sitter nämligen bra till. Åke Svanstedt har två hästar med i loppet och den som gillar konspirationer påstår att han offrar en för att det andre ska vinna. Nu har hästarna olika ägare och jag tror inte på det upplägget, även om Svanstedt är känd för alltid försöka göra något, aldrig bara titta på.

Mel Odin är som en Ferrari

I V75-4, kallblodsloppet, kommer Mel Odin ut. Han är ett av det mesta intressanta kallbloden i landet, en häst som om några år kan vara vår nya Hallsta Lotus. Mel Odin är som en Ferrari och har sett kanonfin ut i två raka med skor på hovarna. Nu siktar Micael Melander på att koppla in turbon, det blir barfota runt om. Innerspår på tillägg är småstruligt men jag räknar med att tuffe Melander tar sig ut och gör processen kort med motståndet.

I Årjängs Stora Sprinterlopp (V75-3) väntar 700 000 på vinnaren och det syns i startlistan. Tre Elitloppsvinnare är med: Torvald Palema, Iceland och Brioni. Ändå väljer jag att spika emot den meriterade trion. Rakas är hästen som gör kanonlopp efter kanonlopp utan att få något erkännande. Senast vann Rakas på 1.11,5/2 140 efter klivit fram i dödens efter ett varv. Han sänkte ledaren på några steg 550 kvar och forsade undan.

Jag vet att läget är ganska långt ifrån okej men Rakas är som en gokart: liten, snabb, lättstyrd och reglerbar. Hittar Rakas position tror jag att han vinner. Det finns en del saker som kan fälla honom men här går jag på känsla och singlar. Omgångens fynd i V75-6 Övriga lopp i korthet: 3 Kaboom Face (V75-2) blir favorit i ett svårt lopp. Han är väldigt färsk och fortfarande vinglig och kalvig. Kapacitet ser det ut att finnas i överskott men från spår åtta med volt i ett tätt V75-lopp är han sårbar. Zeb de Castella (Svanstedt) såg bra ut senast, borde fronta igen och kan vara den enkla lösningen. 3 V75-5, ett stolopp över 1 640 volt, är ungefär som chokladhjulet på Gröna Lund. Lägg en slant på valfri siffra, blunda och se om lyckan ler mot dig. Själv köper jag nio nummer och hoppas att i alla fall inte ha otur. 3 Calvados Yankee är det givna draget i V75-6. När han vann för tre starter sedan var han djävulskt fin och helt överlägsen. Jag tror på full gas mot ledningen och bra chans om taktiken lyckas. Hästen är ofattbart lite streckad och omgångens fynd. Missa heller inte Ego Sånna som avslutade i överljudsfart senast. 3 Fyra streck i sista är ett vettigt lås. Orlando Croft var riktigt bra i försök och final i Finland senast medan Discovery Håleryd verkar vara helgens ”kommunvinnare”.

Micke Nybrink