V75

”Det märks att det är en kick för ägarna”

Robert Bergh om: • Snackhästen • Årliga uppladdningen i Åre • Träna idolerna hästar

Av: 

Daniel Söderbäck

TRAV

Mats Sundins stjärnhäst kom till Robert Bergh med ett stort frågetecken för tävlingskarriären.

På lördag är Nimbus C.D. andrahandsfavorit på V75 – efter tre succéer i comebackloppen.

– Det märks på ägarna att det är en kick för dem. Det har varit en lång resa, säger Robert Bergh.

Den 19 augusti 2015 vann Nimbus C.D. femåringsloppet Jubileumspokalen.

Framtiden såg ljus ut för hästen och ägargänget i Stall Droad med bland andra ishockeyprofilerna Mats Sundin, Ulf Dahlén och Lennart Hovelius i spetsen.

Sedan kom skadeproblemen.

Nära V75-seger

I mars 2018 flyttades hästen ytterligare en gång – då till Robert Bergh.

– Nimbus är ju inte riktigt i form. Vi kommer behandla honom och ta det väldigt lugnt i fem-sex veckor så hoppas vi att formen kommer framåt våren. Vi kommer göra ett återbesök hos veterinär och då får man väl en känsla av vad det kommer bli, sa Robert Bergh till Trav365 då.

I december gjorde stjärnan comeback efter 2,5 års frånvaro. I comebacken slutade hästen trea för att bli etta i loppet efter.

På V75 lördagen den 2 februari blev det en andraplats.

– Vad bra han presterade i lördags. Förväntningarna på förhand var att han skulle hänga med de andra på upploppet. I princip, sa Lennart Hovelius, talesman för Stall Droad efter loppet.

”Finns ett lugn i träningen”

Trav365 tog pulsen på tränare Robert Bergh om den långa resan tillbaka med Nimbus C.D., att träna idolernas hästar, den årliga uppladdningen med personalen i skidbacken och varför han inte haft en sådan bra känsla inför ett tränarår på flera år.

– För fem-sex månader sedan började jag känna harmoni med sakerna som jag har sökt på vägen. Vi har bra personal, det finns ett lugn i träningen och allting har blivit mer tydligt, säger han och fortsätter:

– Det har blivit ett uppsving med backen jag har på båda gårdarna (Hajom och Sundsvall). Nu har jag hästarna där jag vill att de ska vara och även om det är dåligt väder kan vi hela tiden träna på bra underlag. Sedan har vi kul tillsammans och det har blivit ett gäng som varit med ett tag och de nya kommer in i det snabbt när gruppen är så pass stark.

Och apropå teamet som jobbar tillsammans med tränaren har hela gänget varit på den årliga skidresan i Åre.

– Det är helt enkelt en hyllning till personalen. Det är svårt under ett år hitta bra dagar för aktiviteter så vi tänkte att vi slår på stora trumman i stället. Det är kul att se den gemenskapen som blir.

”Var hela tiden ur form”

På lördag har Robert Berghs stall tre V75-hästar till start på Axevalla. Och en av dem är extra intressant: Nimbus C.D..

Efter skadeproblemen har den tidigare vinnaren av Jubileumspokalen kommit tillbaka starkt. Frågan är hur? Resan har inte varit spikrak.

– När han kom var det någonting som störde som gjorde att han hela tiden var ur form. Han hade vinterpäls trots att det var sommar och musklerna var taniga. Det kändes så där helt enkelt men det var en öppen dialog hela tiden med ägarna att vi skulle se hur det skulle ta sig.

När man ser en häst med sådan potential i ett sådant skick, vad känner man?

– Det kändes svårt och det sa jag till ägarna också. Vi tog det som det var och när det blev motgång i träningen så fick vi backa igen.

Var ni nära på att ge upp?

– Nej, aldrig, sådana motgångar i träningen kom aldrig.

Så, vad har du gjort för att få honom i det här skicket igen?

– Jag fick bli norrlänning igen, ha ha. Nej, men det blev mycket mängd i träningen och mycket lugn träning. Jag har en tät dialog med Mathilda (Bergström) som sköter Nimbus i Sundsvall efter varje träningspass.

”Blir en jäkla stimulans”

De senaste fyra till fem månaderna har Nimbus C.D. kunnat gå i ordentliga tempojobb, men Bergh tar det lugnt.

– Jag rör honom ingenting i träning utan det är bara lugna intervaller. Det är loppen som ska tillföra någonting.

Kunde du drömma om den här utvecklingen från dag ett när han kom till dig?

– Någonstans har det ju legat men innan dess så skulle han tränas och vara redo att visa upp sig på det sättet han gör nu. Han har varit tvungen att bekräfta det i träningen för mig.

Hur är känslan när man som tränare lyckas få tillbaka en sådan häst i fin författning?

– Det blir en boost och en jäkla stimulans. Det är kul att man får känna det.

Vill prata NHL i stället för hästar

Ägarna måste vara nöjda, vad säger Sundin & co?

– Det är kul att de får vara med på den här resan igen när han gått från att vara uträknad. Det märks att det är en trigger och en kick för dem. Jag fick bland annat med mig hela gänget upp till Bergsåker när han skulle starta.

Och just det här med ishockeyspelare och Robert Bergh har gått hand i hand de senaste åren. Han har – och – tränar hästar som ägs av ishockeyprofiler som Henrik och Daniel Sedin, Jacob Markström och Henrik Zetterberg.

Robert Bergh som själv är ishockeyintresserad medger att samtalen ibland glider över mer mot ishockeyn i stället för travet – om han själv fick välja.

– Jag är extremt intresserad av NHL och det är kul att surra med dem. Ofta vill jag fråga mer om olika spelare i NHL än om den hästen vi ska prata om, ha ha.

”Någon storfavorit ska han inte vara”

På lördag startar Nimbus C.D. från spår tio på Axevalla som andrahandsfavorit bakom On Track Piraten i skrivande stund.

– Visst kan han vinna men jag vill inte göra någon dramatik av det här loppet och någon storfavorit ska han inte vara. On Track Piraten är en världshäst. Vi tittar inte så mycket framåt med hästen utan är benet bra vid nästa veterinärbesök så är det viktigare.

Till sist, vad utmärker Nimbus C.D. enligt dig?

– Spänsten. Det är så med de bästa hästarna, man kan jämföra det med Usain Bolt, där hans steg och spänst utmärkte sig gentemot mot de ”vanliga”. Den spänsten är Nimbus född med.

Under 2018 körde Robert Berghs stall in 24,5 miljoner kronor.

Publisert:

LÄS VIDARE

V75-tipset: Han är veckans bästa spik

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75

Robert Bergh

Mats Sundin

Ulf Dahlén

Usain Bolt

Daniel Sedin

Jacob Markström