Trav

Har passerat 40 miljoner kronor

TRAV

Åke Svanstedt nära Stig H:s drömrekord

Åke Svanstedt närmar Stig H:s rekord på 43,2 miljoner kronor.

Under onsdagen passerade stallet 40 miljoner i inkörda pengar.

På söndag kan Torvald Palema spela en avgörande roll i Nationernas Pris.

– Går Torvald bra där finns det goda chanser att slå rekordet, säger Åke Svanstedt till Trav365.

Axevallatränaren har haft ett makalöst år på tävlingsbanan. Per den 4 november har stallets hästar sprungit in 40 151 664 kronor och tagit 299 segrar. Till det ska dessutom läggas cirka 900 000 kronor, vilket är den bonus som Torvald Palema får för slutsegern i Grand Cirquit. Med knappt två månader kvar av året har Svanstedt chans att bli historisk.

Han jagar Stig H Johanssons rekord på 43,2 miljoner kronor från år 2000.

– Det har varit ett extremt bra år. Det är ju inte några enstaka hästar som har gått bra och tjänat mycket pengar utan väldigt många hästar som har bidragit till det här. Ett sådant här resultat hade jag aldrig kunnat drömma om på förhand, säger Åke Svanstedt.

– Det måste vara omöjlig att slå det här rekordet i framtiden. Jag kommer i alla fall aldrig att komma upp i de här siffrorna igen. I så fall måste de höja prispengarna rejält framöver. Tror du att du slår

Stig H:s rekord i år?

– För någon månad sedan trodde jag inte det. Men hästarna har fortsatt att tävla bra och nu finns verkligen chansen. Mycket hänger nog på hur det går för Torvald Palema på söndag, menar Svanstedt.

Nationernas pris

På söndag är det nämligen dags för det italienska storloppet Nationernas Pris. Det körs på San Siro-banan i Milano med 1,7 miljoner kronor i förstapris. Torvald Palema är en av tre svensktränade hästar med i loppet. Han har fått ett halvdåligt läge med startspår tio.

– Jag har hellre bakspår med Torvald än ett spår långt ut bakom vingen. De brukar köra på rejält från start i Italien och vi får hoppas att det blir hårt tempo. Som vanligt har jag för avsikt att köra hästen i ryggar så länge som möjligt. Banan på San Siro brukar vara bra så den är jag inte orolig för. Torvald gick ju bra i Nationernas Pris för två år sedan då han blev tvåa bakom Oiseaux de Feux. På förhand ser det ut som att det står mellan Torvald och Triton Sund. Russel November slog han ju regelrätt i Hugo Åbergs i somras. Sedan känner jag inte till alla hästarna som är med så en del är lite svårbedömda.

Hur är formen på Torvald Palema?

– Han är inte sliten på något sätt utan är pigg och fräsch. Hästen gick jobb i måndags och Martina körde honom i sex intervaller i sandbanan.

Jag körde en annan häst bredvid och tyckte han såg jättefin ut.

– Torvald åkte hemifrån under onsdagen och de kommer att göra ett stopp i Tyskland på vägen. Han är väldigt snäll och lugn att resa med. Jag hoppas och tror att han ska ha bra chans. Oavsett hur det går så är det här sista starten för i år.

Så Prix d'Amerique är helt uteslutet nästa år?

– Ja, det står vi över. Vi siktar istället in oss på Olympiatravet och Elitloppet, säger Åke Svanstedt till Trav365.

Michael Carlsson, Minimedia

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!