Trav

”Är det en rättighet att vara travtränare?”

Av: 

Micke Nybrink

TRAV

Micke Nybrink ger sig in i debatten

Travet lever i en skyddad värld.

Så känns det ibland.

En värld där alla gnäller och vill ha.

Och allt är STC:s och ATG:s fel.

Får ni också en känsla av att debatten som pågår just nu är ensidig? Travtränare efter travtränare uttalar sig i media om hur jävligt de har det, hur oroade de är och hur in i helvete odugliga de som bestämmer är.

Konstigt nog är det också bara de som uttalar sig. Travmedia har helt och hållet misslycktas med grundläggande journalistik; jag som fick lära mig att båda sidorna ska få komma till tals.

Av den anledningen känner jag mig tvungen att se saken från andra sidan – för att få lite balans i tyckandet.

De aktiva skjuter nästan alltid in sig på administrationen. ”Den kostar för mycket, det är bara en massa sömntutor som inte gör något som jobbar på ATG och STC.”

Hur kan de veta det? Tillåt mig tvivla. Varför skulle det vara så? Borde de inte se över den egna organisationen istället, sina stall? Där finns pengar att spara till häst­ägarna! Sälj mersan, skippa årets tredje Thailandresa, måste man ha Armani, börja med matlåda, pruta på höet …

Ni fattar ändå inget

Ett annat hatobjekt är travet i tv. Vi är för många som jobbar där. Säger de. De vet precis hur man gör tv och vad som krävs. En kamera och en gubbe som pratar. Och ställ för fasen inga kritiska frågor! Ni fattar ändå inget.

Nej, släck ner travet i tv helt och hållet, lägg ner liven, skrota Tipslördag. Det kostar bara pengar i onödan. Vad tror ni? Jag lirar till 1,20 att travet är dött inom ett halvår om kamerorna plockas bort. Någon som vill boka?

Och varför är det bara en massa startlistor i tidningarna? Vi ska skriva om sporten, säger de. Visst, men vem blir spelsugen av ett reportage om hur tufft det är att vara travtränare?

Mer pengar till de aktiva! Prispengar, bidrag – name it. Hit med degen! Så låter det hela tiden. Och ATG fokuserar ju bara på spelet. Usch! Okej, strunta i spelet så blir det säkert mer pengar till sporten …

Travtränare efter travtränare lägger av. Det är en hemsk utveckling. Säger de. Allt är de styrandes fel. Jaha, är det någon slags rättighet att vara travtränare? Nu har tre, fyra stycken lagt av. Av 400 … Om jag öppnar en korvkiosk och inte får något sålt får jag finna mig i det, lägga ner och börja steka hamburgare på mcdonken. Det är ingen som dör av det.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!