Trav

Nybrink: ”Jackpott är inte alltid jackpott...

Av: 

Micke Nybrink

TRAV

Här är är Micke Nybrinks senaste krönika – tipsar inför V86 på onsdag

Jackpott för spelbolaget betyder inte alltid jackpott för spelarna.

Det är dags att slipa till reglerna.

Tidpunkten är perfekt – tveka inte, bara gör det.

Sportbladets travkrönikör Micke Nybrink.
Sportbladets travkrönikör Micke Nybrink.

Pengarna rullar in hos ATG, det flyter på nu. I lördags spelade vi V75 för 96 miljoner. Det var  länge sen omsättningen nådde dit. Onekligen är det så att den breda spelarkåren repat mod sedan robotspelarna slängts ut.

När de härjade som värst dränerades vi vanliga spelare och sakta men säkert på pengar. Robotgänget hämtade ut mer än de spelade för och vi andra gick mer back än vanligt. Då är det inte så konstigt att spelet tappar fart.

Vi var förlorarna. Sen tog det ett tag innan vi piggnat till och börjat känna oss som vinnare (allt är relativt) igen.

Inflation i jackpottar

ATG har tagit flera kloka beslut det senaste året, vi måste ge dem det. Nu tycker jag ändå att det finns saker kvar att göra och bjuder på några givna drag:

Jackpottarna på V64 har det gått inflation i. Orsaken är troligen att sporten inte är tillräckligt jämn, loppen är skiktade och spelarna hittar vinnarna med några få streck. En lösning är att lyfta eller dela upp sporten. Men det är lättare sagt än gjort i en bransch där alla talar i egen sak.

Svensk Travsport (ST) vill lösa det här men tvingas navigera på ett hav där det stormar från alla håll. Kaptenen måste vara hård och surra sig själv vid rodret. 

För att inte trubba av oss helt är det enklare att samla upp de frusna vinsterna till en omgång varje månad och bjuda på en superjackpott på V64.

Jag vet inte om det innebär vinst på kort sikt men att inte överanvända ordet jackpott borde vara viktigare.

Jackpott när ingen har sju rätt på V75 eller åtta på V86 borde skrotas. Upplägget är egentligen ofattbart och det gör ont i spelarsjälen när det inträffar, samma sak på V64. Den som lyckas bäst ska förstås premieras. Finns det någon som tycker annorlunda? Det här är en obegriplig kvarleva som ingen verkar reflektera över.

Har blivit en sluten firmafest

Travgalan (som tydligen arrangerades i helgen) känns mer som en stor, sluten firmafest numera. Jag vet inte vad som hänt men utvecklingen är svår att förstå. Som om Melodifestivalens deltävlingar skulle televiseras men lagom till finalen bommar man portarna för allmänheten och festar på allvar.

Jag som trodde travet skulle breddas. Skumt.

Till sist: Sveriges största travstjärna lägger av. Maharajah har värmt våra hjärtan så många gånger att han kan dra sig tillbaka. Det blev ingen start i Elitloppet – det var en naiv dröm vi hade.

Hur som helst, tack för alla enorma ögonblick, Maharajah. Du är den bäste någonsin. 

✓ Veckans tips

1. 11 Monfalcone

(Åby, V86-3)

Mycket fin häst. Lekstuga senast. Bra chans.

2. 7 Proud Victory Rose

(Åby, V86-7)

Rejäl långspurt senast. Stark sort. Spelidé.

3. 2 Nakoda Goj

(Solvalla, V86-4)

Uppåt senast, såg formstark ut. Dags nu? Drag.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav