Avslöjar: Då gör stjärnan årsdebut

Publicerad 2015-03-12

Face'em.

Snart börjar allvaret. Våren närmar sig och travets storloppssäsong står för dörren. Men hur är statusen på landets elithästar?

I Stjärnkollen ger vi senaste nytt om profilerna som väntas dominera på travbanorna 2015.

Dagens stjärna: Face'em

Fakta:

Face'em., sto, 4 år

Starter: 18

Segrar: 4

Rekord: 1.13,8/2140 a

Intjänat: 2 150 800 kronor

Hemmabana: Solvalla

Presentation: Triumfen i Svenskt Travoaks, det största loppet för de treåriga stona, förde Face'em upp till förstaplatsen på listan över de svenskfödda travdamerna av 2011 års årgång. Fjolåret var Face'ems andra som tävlingshäst. Efter fem starter som tvååring (en seger) utmärkte sig det starka stoet som treåring vidare med att ta sig till final i E3 för ston (femma) och stonas långa Breeders' Crown där det blev en tredjeplats.

Tränaren Peter G Norman svarar:

Hur känns hästen för dagen?

– Hon är väldigt fin just nu - de senaste månaderna har varit klockrena för hennes del. Så det ser väldigt bra ut inför säsongen faktiskt. Förutom en månads paus när säsongen var slut i november har hon tränat backe hela tiden. Hon har skött sig fint och även varit lite lugnare på slutet. Just att hon är lugnare är en plusfaktor vi är nöjda med. Jag planerar att åka in till Solvalla onsdagen 18 mars för ett snabbjobb hon ska gå tillsammans med Sloppy Joe.

När startar hon nästa gång?

– Årsdebuten planerar vi till 4 april i Gävle i Påskägget, ett fyraåringslopp för ston. Jag kommer inte att var jätteoffensiv i första starten men hon kommer nog att vara bra direkt. Efter det kan det bli tal om något lopp till innan uttagningarna till drottningens pokal, så fall handlar det om ett Breeders' Crown-lopp i Örebro.

Vilka förhoppningar och mål har du inför säsongen?

– Vi laddar för att ta oss till final i de stora loppen. Drottning Silvias Pokal blir första målet (uttagningar 3 maj och final 16 maj). Därefter är det full fokus på Stochampionatet. Face'em är stark och loppet på Axevalla är det stora målet med henne i år med tanke på den långa distansen. Avslutningen på säsongenhoppas vi ska ske finaler i Breeders’ Crown och Derbystoet.

Mikael Wikner, Kanal75