Nybrink: ’Exakt så här vi vill ha det...’

TRAV

Få hästar kan lysa upp en hel travbana.

Ready for More är en av dem.

Nu synades han ordentligt men bara borrade ner sig.

Så läcker, så karismatisk, så jäkla grym.

Värmningen var tydligen sisådär, i provstarten blev det bakläxa men i loppet såg vi samma fina kuse. Eller i stort sett, möjligen var han lite lat? Naglo’ del Nord öppnade ändå okej och när Veijo Heiskanen anföll mot täten efter 400 meter blev det inget mothugg av Rafalo och Norges svar på Björn Goop, Lars Anvar Kolle. Det var mest med käften han skulle svara.

Sen tilläts den svenska favoriten bestämma i låg fart men vi fick ändå en påminnelse om att upploppet är 240 meter på Momarken, tio mil väster om Karlstad. Vi körde ju V75 i Norge den här gången. Naglo’ fick nämligen speeda allt vad han kunde för att hålla undan för Rafolo som liftat med.

Fortsätter väl tills domarna blåser

Danske Rio Grande tog femte raka. I Thomas Uhrbergs händer lufsade han till ledningen efter 500 meter, dämpade farten och höll säkert undan med långa kliv. Vad mer här? ­Örjan Kihlström körde snävt mot ­Erik Adielsson 1 300 kvar – det såg inte okej ut. Tycker att Örjan börjar bli allt fräckare/fulare och han lär väl fortsätta tills domarna blåser.

Miss My Money har visat härlig form ­hela året men inte haft något flyt. Nu kom vändningen, hon smög med i rygg på ledande Stepping for Money och när luckan bjöds in på upploppet kämpade hon sig förbi till knapp vinst för Jägersros André Eklund. Här visade de svenska kuskarna att norsk voltstart kan bli deras paradgren.

Ready for More hade vi ju redan koll på, att det är en skjutare med karisma som få. Men det var nästan som om han ville visa oss att han är ännu bättre. För nu synades femåringen när han tvingades gå utanpå Gordonston hela vägen. Ni ska veta att det är en nästan hopplös uppgift. Redan 700 meter från mål hade Ready for More koll. Han sprang och morrade och väntade bara på att få slita dem i stycken. Mitt i sista kurvan hade han avgjort och när han utmanades av smygkörda fripassagerare hade han modet att avvisa även dem. Tränare Reijo Liljendahl fortsätter att skratta och vägra säga hur bra hästen är. Som om vi inte visste.

Ready for More är bland de häftigaste man kan se på en travbana just nu. Det är han och Jeppas Maxi. Det är exakt så här vi vill ha det, med uppvisningar av enorma djur.

32 segrar på 34 starter

När vi ändå är inne på sagolika hästar. Nu har hon gjort 34 starter och vunnit 32. Lannem Siljes debut på svenska V75 blev en enda stor show. Hon attackerade tidigt och efter 1 000 meter satt hon i ledningen. Sen crawlade hon retfullt ifrån, den där värsta bensparken behövde aldrig kopplas in. Eller hon var ju trav-Norges Therese Johaug – så hon gled väl undan då, med ett pliktskyldigt staktag var tionde sekund.

Norske Relight My Fire flög till ledningen i ett långlopp och höll undan säkert för rygg­liftande Send in the Clowns. De betrodda gjorde bort sig: Venkatesh såg (som vanligt) ut som en miljard efter startgalopp medan Dernier Viking inte fick det att stämma.

Norges bästa häst (?) B.B.S.Sugarlight kom undan årsdebuten med hedern i behåll. En kort galopp i första kurvan gav honom en köplats. Sen avslutade han strålande i tredjespår utan rygg sista 700. Svenske Oasis Bi vann loppet efter en veritabel drömresa i ledarens rygg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav