Småtränarna som utmanar proffsen

Foto: Jan Hellstedt och Lars-Göran Söderberg.
TRAV

De mindre tränarna tar för sig allt mer inom travet.

På söndag har både Jan Hellstedt och Lars-Göran Söderberg med varsin häst till start i Stochampionatet, och det kan gå väldigt bra.

– Viol Hornline känns fantastiskt fin, säger Jan Hellstedt.

Oftast är det Roger Walmann, Stig H Johansson och Stefan Hultman som vinner de större loppen i Sverige, för att nämna några.

Men nu kan det bli ändring på det till söndagens Stochampionat. Då har nämligen amatören Jan Hellstedt Viol Hornline till start som har imponerat stort på slutet.

Viol Hornline var på väg mot avelsboxen efter en start på Visby i juni, men efter att Halmstads sportchef René Jensen ringt upp Jan Hellstedt inför Stosprinterförsöken ändrade Hellstedt planeringen och valde att starta Viol Hornline.

Hon överraskade rejält och vann både sitt försök och final av Stosprintern. Sedan överraskade hon i mindre bemärkelse då hon segrade i sitt uttagningsförsök till Stochampionatet i förra veckan.

– Hon var helt outstanding i försöket och verkar ha tagit loppet med en klackspark. Hon var okörd i mål och rullade in sista biten, säger tränaren Jan Hellstedt.

Absolut toppform

Viol Hornline har för dagen absolut toppform efter att det har strulat för henne tidigare.

– Nu verkar pusselbitarna ha fallit på plats. Hon har varit brunstig och haft skit i sig innan men nu är allt bra igen. Hon känns fantastiskt fin i träningen.

Vad tror du om chansen från spår två?

– Det är ett väldigt bra spår och spets tar hon. Sedan får vi se vad som händer, men med det kvalet hon gjorde så är det klart att jag måste tro på chans.

Vem är värst emot?

– Alla som är med är nästan lika jämnbördiga, det finns 8-10 hästar som kan vinna loppet. Men ska man nämna några är det självklart Lie Detector, Nursery Rhyme, High Hope Face, Charmaine Ås och Music La Marc. Så det är ett väldigt öppet lopp, säger Jan Hellstedt.

Söderberg utmanar också

En annan mindre tränare är Lars-Göran Söderberg ifrån Bergsåker. Han lyckades kvala in sin Vegafina till finalen efter en stor portion med tur.

– Vi hade lite tur då en konkurrent hoppade på upploppet, men det gäller att trava hela vägen. Hon gjorde ett bra lopp med tanke på det lustempo som var där framme och det passar inte Vegafina alls då hon går bäst i hårt tempo.

”Dricker ingenting”

Att resa är för många hästar rätt så enkelt, men inte för Vegafina.

– Det är väldigt tråkigt med långresa igen då hon inte dricker något, hon hade inte druckit något inför senast men då gick det bra. Nu ska vi övernatta för första gången och det kanske är positivt.

Vad tror du om chanserna från spår tio?

– Det är små chanser, vi kanske kan vara fyra-femma med lite klaff. Helst ska det bli överpace, hårt tempo, i loppet, för hon klarar inte att göra så mycket själv. Om det blir det så spurtar hon vasst.

Vem tror du vinner Stochampionatet?

– Det är hur öppet som helst. Några av de allra bästa hästarna imponerade inte så jättemycket. Kanske blir det någon smygkörd, kanske Vegafina, haha. Nej, men Charmaine Ås spurtade vasst i sitt försök och håller hon sig bara lugn kan hon överraska, säger Lars-Göran Söderberg.

Markus Jalsborn/Minimedia