Trav

Frankrikeyran: ”Är helt galet”

avMadeleine Brohlin, Minimedia

Foto: Kanal 75

Det råder Frankrikeyra bland de svenska travfansen.

När Sverige har fyra hästar i Prix d´Amérique vill många vara på plats på Vincennes för att följa storloppet.

– Det är helt galet i år, säger Marie Nyberg, ägare och vd för Equi Tours som arrangerar travresor.

Nu är det bara dagar kvar till världens tuffaste travlopp Prix d´Amérique avgörs.

I år har Sverige ett starkt startfält då vi har fyra topphästar med i loppet; Maharajah, Quarcio Du Chene, Noras Bean och Raja Mirchi.

Sjuan kommer sända live från festen under söndag eftermiddag, men i år är det många som väljer att följa loppet på plats.

Bland annat kommer omkring 100 av Maharajahs ägare från Travkompaniet befinna sig på Vincennes när loppet går.

 – Det är många som kommer. Jag får mycket mail och frågor om var vi ska ses och hur de ska få tag i Maharajah-prylar. Delägarna  är engagerade och taggade, säger Annika Lindblom från Travkompaniet.

– Vi har tagit fram halsdukar och mössor och jag vet att Paris Turf har tagit fram scarves på Maharajah. Jag vet inte hur ofta det händer att de tar fram idolprylar på andra än franska hästar. Det är roligt, säger hon.

Fått tacka nej

Även Marie Nyberg, ägare och vd för Equi Tours, som arrangerar travresor till bland annat Frankrike märker att intresset för loppet är riktigt stort.

– Det är helt galet i år. Vi brukar ha någonstans mellan 120 till 150 personer som vill åka varje år. I år har vi 200 personer med oss till Frankrike och har fått tacka nej till flera. Vi har inte beredskap att ha fler än så. Vi vill kunna genomföra ett bra arrangemang.

Varför tror du att det är så stort intresse i år?

– Det är främst för att vi har så många svenskar med och att svensk travpress skriver så mycket. Årets Prix d´Amérique känns hajpat och det är många svenska hästar som har gått bra. Det är roligt och det vore fantastiskt om det blev svensk seger på söndag, säger hon.