Maxtaket för böter i travlopp sänks

Foto: TR Bild
Petter Johansson
TRAV

I fjol betalade de aktiva inom travsporten totalt 7,6 miljoner kronor i böter.

Från 1 juli sänker Svensk Travsport maxtaket när det gäller böter – för alla förseelser utom drivning.

– Maxtaket kommer att ligga på 10 000 kronor, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

Bötesbeloppen inom travsporten är, enkelt förklarat, baserat på förstapriset i loppen. Ju högre förstapris, desto högre bötesbelopp, när en travkusk gör en förseelse i ett lopp. Dessutom kan man straffas hårdare om man gör samma förseelse tätt inpå varandra.

I travlopp med mer än 500 000 kronor i förstapris så är det alltid en procent av förstapriset i bötesbelopp – för alla förseelser.

Från den 1 juli så ändrar dock Svensk Travsport maxtaket för bötesbelopp till 10 000 kronor – förutom när det gäller drivning.

”Oproportionerligt”

Svensk Travsports sportchef Petter Johansson förklarar.

– Vi har en påföljdsmall gällande bestraffningar och bötesbelopp där beloppen följer en mall utifrån vad förstapriset i loppet är, säger Petter Johansson och fortsätter:
– I ett lopp med till exempel fyra miljoner i förstapris så ger istället för 40 000 kronor i böter för en halvspårskörning maximalt 10 000 kronor i böter, nu efter de nya reglerna.

Varför ändrar ni det här?

– Reglementskommittén anser att det blir oproportionerligt att böta upp till 40 000 kronor, i ett lopp med fyra miljoner i förstapris, för så kallade B-förseelser. Däremot så behåller vi en procent som bötesstraff för felaktig drivning, vilket innebär att en felaktig drivning i till exempel Elitloppet med tre miljoner kronor i förstapris ger 30 000 kronor i böter och körförbud.

De aktiva inom travsporten betalade i fjol sammanlagt 7,6 miljoner kronor i bötesbelopp, vart hamnar dom pengarna?

– 70 procent av beloppet går till A-tränarnas periodiska understöd, i folkmun kallat tränarpensionen. Övriga 30 procent går in i Svensk Travsports budget.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav