V75

Succéintervjun: ”Ville bjuda på mig själv”

Segerkusken Joakim Rupertsson efter virala succén: ”Många som är så stela” • Drömmer om att bli skådespelare

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

Under lördagens tävlingar från Bergsåker vann Joakim Rupertsson sitt allra första travlopp.

Efteråt bjöd han på en av de skönaste segerintervjuer någonsin.

Nu berättar han om om segern, nervositeten och den galna intervjun som blivit viral.

– Jag trodde inte ens jag skulle bli intervjuad och stod där full av adrenalin, säger den 27-årige amatörkusken till Trav365.

Strax innan V75 skulle starta på Bergsåker passade 27-årige Joakim Rupertsson på att vinna sitt allra första travlopp (V4–2), i sin blott andra start i karriären – med femåriga kallblodet Vännfors Grynet.

Under loppet serverade han sin häst ett perfekt lopp och kunde på upploppet koppla grepp och bärga segern.

Efter loppet intervjuades Rupertsson i TV12:s direktsändning, där han bjöd på stor show.

– Åh, herregud, ursäkta att jag är småskakis, sa han bland annat i en intervju som nu blivit viral.

”Väldigt nervös”

Med ett par dagars distans, till sitt genombrott, berättar han nu om uppståndelsen i Sundsvall.

– Det var ju ballt det som hände på Bergsåker. Jag kände att jag skulle vinna på upploppet och det gällde bara att hålla igång hästen, hon kan stanna lite annars. Första gången jag körde travlopp var också innan V75-spelet skulle starta på Umåker på juldagen, men då blev vi oplacerade. Nu i andra starten stämde det. Jag hann till och med en liten segergest, säger Joakim Rupertsson till Trav365 och berättar vidare om den redan klassiska intervjun:

– Jag tycker att det är så många som är stela i intervjuer och egentligen inte säger något. Jag ville bjuda på mig själv samtidigt som jag var väldigt nervös. Dessutom var jag ju full av adrenalin så jag pratade om allt möjligt och fick med väldigt mycket under de två minuterna. Det har blivit väldigt stor uppståndelse av allt detta vilket jag tycker är roligt.

”Enorm upplevelse”

Joakim Rupertsson bor i Vännäs och arbetar hos Umåker-proffset Mats Gällerstedt.

27-åringen har tidigare varit hos flera stortränare.

– Jag har rest runt lite grann och bland annat varit i USA hos Marcus Melander. Jag kom hem därifrån i april i fjol. Det har varit en stor erfarenhet och jag har fått stifta bekantskap med hästar som Green Manalishi och Gimpanzee. Det var mycket unghästar och enorma farter där borta. Jag fick köra flera hästar efter Muscle Hill vilket var en enorm upplevelse, säger ”Jocke” och berättar vidare:

– Jag har även arbetat för Stefan ”Tarzan” Melander där jag körde unghästar (2018) och även varit sommarvikarie hos Johan Untersteiner på hans fantastiska drömgård. Det har varit väldigt intressant och lärorikt.

”Tufft att slå sig in”

Anledningen till att Rupertsson valde att resa söderut var egentligen inte för hästarnas skull utan för sin andra stora passion i livet.

– Jag har även skådespelarambitioner och det var också därför jag valde att satsa på att befinna mig mer söderut i landet då det inte finns så mycket möjligheter här uppe i norr. Jag har varit med i en del kortfilmer och även informationsfilmer. Det är också något jag brinner för och vi får se i framtiden vad som händer. Jag har skapat en del kontakter men det är tufft att slå sig in.

Sedan en tid tillbaka bor Joakim återigen uppe i Norrland och det råder ingen tvekan om vad han lägger sitt stora engagemang på för tillfället.

– Nu är jag hos Mats och satsar helhjärtat på det. Jag har under stora delar av mitt liv arbetat med hästar och då främst kallbloden som verkligen ligger mig varmt om hjärtat. Jag har en egen häst som heter Peppe Lavec. Han var den som jag tog licens med och också den som jag körde i mitt allra första lopp, säger kusktalangen.

Det råder en del oklarheter kring ditt efternamn. Kan du reda ut det?

– På Svensk Travsport står det att jag heter Rupertsson men jag har ändrat hos Skatteverket. Det har inte trätt i kraft än så man kan säga båda just nu. Men det ska bli Rubertsson och det är något jag kämpat med hela livet. Jag tycker det låter bättre i alla sammanhang, flyter på bättre helt enkelt. Helst nu när man är travkusk och får det utropat av speakern ett antal gånger, ha ha.

Publisert:

LÄS VIDARE

”Åh, herregud, ursäkta att jag är småskakis”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75

Trav

Sundsvall

Hästar