Mejla

Michael Carlsson

Det är en toppchans oavsett position – spik

Carlssons GS75-tips, måndagen den 5 april

Sportbladets expert Michael Carlsson tippar GS75 från Hagmyren.
Sportbladets expert Michael Carlsson tippar GS75 från Hagmyren.

Öppna, lågklassiga och spelvärda race är det som gäller i Grand Slam 75 på Hagmyren.

Tur då att vi har två bra spikar att luta oss emot.

Bolt Kronos kan inte förlora och sedan förlitar jag mig till den duktiga tränaren Nina Pettersson-Perklén som har två riktigt vassa chanser.

Jag spikar Messiah som efter fantomspurten senast nu står på tur för en seger.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelsspel på GS75 – gå med i laget [Extern länk]


GS75-1:

Elsås Storm vann fem lopp på nio starter i fjol i Jan-Olov Perssons regi och torskade bara en gång felfri, tvåa då. Han galopperade dessutom i segerstriden ett par gånger. Nu återkommer hästen efter ett längre uppehåll på grund av skada och har inte startat sedan i början av oktober. Men Jan-Olov Persson är känd för att ha sina hästar väl förberedda när de kommer ut, vilket vi har sett överlag av de som har årsdebuterat i år från stallet. Så trots frånvaron på ett halvår kan Elsås Storm mycket väl vinna direkt, även om det såklart även är lite svårbedömt. Skulle ringrosten lysa igenom, eller om han återfaller till gamla galoppsynder, så dubblar jag med Frivoll Galilei. Öystein Tjomslands häst har två lopp i kroppen och har mött tufft motstånd i de starterna. Senast var han ute mot kulltopparna Eld Tekno och Bäcklös Faron. Enklare emot nu och borde vara på väg mot formen med två genomkörare i sig och kan vara segermogen.

GS75-2:

First Mover galopperade under avancemang i sista sväng senast med krafter kvar. Det kan ha varit segern som rök där och det verkade som att hästen inte trivdes på banan. Han har innan dess gått bra i två raka andraplatser och felfri kan mycket väl första segern komma här. Global Boost höll starkt som tvåa från dödens på Solvalla näst senast. Gången efter det blev hon störd till galopp kort efter start och hästen vann från ledningen i debuten. Är ett hett segerbud felfri här.

GS75-3:

Bork Linda hittade stilen under hösten i fjol och tog tre segrar på de fyra senaste starterna. Senast var hon helt överlägsen efter att hon övertagit ledningen dryga halvvarvet kvar och lämnat konkurrenterna. Återkommer nu efter sin vinterträning men träningsrapporterna går i dur och hon har varit inne och gått två banjobb vilket har varit till belåtenhet. Det snabbaste efter 1.35 full väg. Hon är inget säkert kort men felfri lär de andra få vara bra om de ska kunna slå henne. Järvsö Ola skötte sig klart godkänt i årsdebuten och borde rimligtvis gå framåt ytterligare med loppet i kroppen. Loppets stora skrällvarning är Hulte Tord som det var väldigt positiva rapporter på inför dennes årsdebut senast. Hästen hade gått ett riktigt vasst banjobb på Hagmyren men han gjorde som i tidigare starter och slog på en omotiverad galopp mitt i loppet. Felfri är han så pass bra att han mycket väl kan vinna det här.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelsspel på GS75 – gå med i laget [Extern länk]


”Ruggigt stark spurt”

GS75-4:

Messiah är en chansspik ska medges, men man måste bara imponeras av hästens avslutning i senaste starten. Han satt sist i ett utdraget fält på Solvalla nyligen och var ute i femte- sjättespår genom sista sväng. Det var nästan så att han var ute på stallbacken och även rundade korvkiosken när han kom flygande långt ut i banan. Man har fått titta om på loppreprisen flera gånger för att verkligen se att hästen hann fram till tredjeplatsen. En ruggigt stark spurt alltså i en 1.06-avslutning som det skrek ”nästa gång” om lång väg. Messiah har i sin tidigare regi hos Daniel Redén vunnit över tretusen meter och sedan ett halvår tillbaka tränar Nina Pettersson-Perklén sexåringen. Nina har återigen dragit igång en filial i Sverige och den finska proffstränaren har tidigare varit här och är nu tillbaka på Söderby Gård utanför Stockholm med ett antal hästar. Religious känner vi till sedan tidigare som en V75-vinnare och jag tror att Messiah har en mycket bra chans att ta hem det här loppet. Jag pratade med Nina som berättade att hästen känns mycket bättre i träningen efter starten på Solvalla än vad han gjorde innan dess. 

Galileo Am kan bli en tuff utmanare på start som gör debut i ny regi men hästen är trots allt lite svårbedömd då han inte har startat sedan i början av november. Dessutom kan fjärdespåret i voltstart innebära problem. Doctor Doxey Zenz känner vi till från V75 där han har gjort flera topplopp och vunnit även om det nu var ett tag sedan. Även han återkommer efter en tävlingspaus men är anmäld barfota runt om och ska förstås räknas på sin grundkapacitet. Fast jag spelar på att en Messiah i bra form håller undan sina 20 meter före ”Doctorn”.

GS75-5:

Öppet kallblodslopp där favoriten Lill Hans verkar ha hittat stilen. Han galopperade mycket i fjol, sju av nio starter, men visade bra fart och har skött sig galant i årets tre första lopp. Det blev seger direkt i årsdebuten och efter en tredjeplats var han senast ute mot kulltoppar som Eld Tekno och Bäcklös Faron. Mycket enklare emot här och felfri är det bra chans. Åsasindy kontrade snyggt från ledningen senast och vann till slut säkert. Då var det kort distans och nu är det andra förutsättningar med bakspår över lång distans. Står bra inne på pengarna i loppet och räknas givetvis. Monster Mustasch kan vara en skräll då hästen gick starkt som tvåa efter galopp (1.27,5 i 2000 meter) bakom en överlägsen vinnare senast. Hästen är under kraftig utveckling och felfri kan han mycket väl vara vinnaren här.

GS75-6:

Nina Pettersson-Perklén har som tränare en ny fin chans till en seger och i det här loppet med Qiulius On Stage. Hästen tävlade i de finska unghästloppen i fjol som treåring och gjorde senast debut på svensk mark. Det kunde inte ha slutat bättre med en övertygande seger på Solvalla. Han öppnade snabbt bakom bilen till ledningen och vann utan att förta sig. Det såg ut att finnas krafter kvar i mål och hittar han till ledningen här så blir han svårslagen. Jag pratade med Nina Pettersson-Perklén som berättade att hästen vann med tussarna kvar senast och att hon har stora förväntningar på honom framöver. Så pass stora att man siktar på det finska derbyt senare i höst. Cuenca har fått två lopp i kroppen efter ett uppehåll och gått bra. Först från dödens och senast spurtade han bra efter lite positionsstrul. Första årssegern kommer snart, kanske här. Gentleman Sisu travade större delen utvändigt om ledaren senast och vann i övertygande stil. Dåligt spår men körs av en av loppets mest rutinerade och bästa kuskar, Kim Moberg, och är därmed given.

GS75-7:

Bolt Kronos blir storfavorit i avslutningen och det med all rätt. Han är huvudet högre än sina konkurrenter och på väg mot toppformen med två lopp i kroppen efter sitt uppehåll. Det här är en vinnarhäst som har tagit fem segrar på de sex senaste starterna. Visserligen åkte han dit på en svårbemästrad bana på Solvalla näst senast, men gången efter vann han åkandes från dödens och visade prima form. Ska ha gått framåt ytterligare och vara ännu bättre nu tror Svante Båth och det är en toppchans oavsett position för säkre Ulf Ohlsson här.

Tre bästa tipsen:

4 Hulte Tord (GS75-3)

Tränar ruskigt starkt men är inte att lita på. Felfri kan han sänka ett sådant här gäng och då är skrällen ett faktum, men inte för mig.

9 Messiah (GS75-4)

Spurtade vansinnigt ute vid staketet senast i en 1.06-avslutning. Det var en riktig ”nästagångare” och det är nu. Tränaren säger dessutom att hästen känns ännu bättre med loppet i kroppen.

6 Qiulius On Stage (GS75-6)

Såg kanonfin ut vid en enkel spetsseger på Solvalla senast. Tussarna satt kvar i hästens öron som matchas för det finska derbyt. Är startsnabb och har mycket bra chans att leda runt om.

Michael Carlssons GS75-system

GS75-1: 6–4–3 (5–2)

GS75-2: 5–10–1–6–3 (7–8)

GS75-3: 2–10–12–4 (11–8)

GS75-4: 9 Messiah (4–15)

GS75-5: 10–4–7–9–3–6 (2–8)

GS75-6: 6–5–7–4 (3–9)

GS75-7: 4 Bolt Kronos (5–2)

Systemet är på 1440 rader / kronor.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelsspel på GS75 – gå med i laget [Extern länk]


Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!