V75

”Jag är helt övertygad om att han vinner”

Hail Marys delägare om: • Året hittills • Utebliven Elitloppsstart • Jämtlands Stora Pris • Framtiden

Av: 

Erik Pettersson

TRAV

Hail Mary fick mardrömsspår i Jämtlands Stora Pris som körs på lördag.

Om ägarna misströstar?

Tvärtom.

– Spåret är bara en rolig utmaning, jag är helt övertygad om att han vinner, säger delägaren Mehdi Yazdanpanah.

Efter Derby- och Breeders Crown-segern under hösten som fyraåring, gick superhästen Hail Mary, in som Sveriges snackhäst nummer ett i årets tävlingssäsong.

Hur det gått hittills? 

En seger på Bodentravet i årsdebuten, sedan två andraplatser, varav den senaste var mersmakande.

– Jag var riktigt glad efter senaste starten, då var han riktigt bra, säger delägaren Mehdi Yazdanpanah.

”Han blev förbannad...”

Bara någon timme efter loppet, där Hail Mary var någon centimeter från att besegra Elitloppsvinnaren Don Fanucci Zet, utvändigt om ledaren, stängde tränaren Robert Bergh dörren till Elitloppet.

Anledningen: Bergh ådrog sig en avstängning under Elitloppet, för otillåten drivning.

– Jag kan säga så här, det var inte så roligt att Bergharn gick ut så tidigt och stängde dörren för Elitloppet. Han blev förbannad på domarna och kanske lite på sig själv. Å andra sidan var det tanken hela tiden, att vi förmodligen skulle avvakta och att vi inte skulle stressa eller chansa för att vara med i Elitloppet. Men man måste ju säga att Elitloppet är en dröm och målsättning, sen får man se om chansen och om tillfälle ges igen.

Don Fanucci Zet, gick efter holmgången med Hail Mary, ut och vann Elitloppet på nytt löpningsrekord: 1.08,9.

– Jag tror att Hail Mary är snäppet bättre än Don Fanucci Zet, men det får framtiden utvisa. Jag hoppas på många dueller hästarna emellan.

– Jag hoppas verkligen att statusen på Elitloppet kan bli bättre igen och att förstapriset kan höjas, att vi tar tag i domarfrågorna, så att vi kan fokusera på rätt saker, vilket är att få världens bästa hästar till Solvalla. Jag är inte ute efter pengarna, utan vi måste få hit världens bästa hästar för att Elitloppet ska fortsätta vara det lopp det varit. Det behövs fler röster som pekar på de här problemen och belyser var vi har hamnat nu.

”Superbra form”

På lördag startar Hail Mary igen. I storloppet Jämtlands Stora Pris på Östersundstravet. 

Han drog nitlotten med spår 8.

– Det är faktiskt allvar, men det är ganska kul att få så fina hästar innanför sig och att han har spår 8. Det blir en riktigt rolig utmaning. Vi har fått väldigt bra spår hela tiden, någon gång jämnar det ut sig, så är det. Det här är ett steg på vägen och många pratar om hästens potential och ska man räknas som en av världens bästa hästar, om inte den bästa, då tycker jag att man ska kunna få såna här lägen och ändå prestera bra. Vi vill möta bästa hästarna i världen med Hail Mary. Man vill veta h u r bra den här hästen är. Kan han utmana till exempel Face Time Bourbon? Det kanske vi får reda på i januari.

Hur låter det från stallet inför lördagens start?

– Han har superbra form, känns det som, på snacket. Det ska bli jättekul till helgen.

Vad tror du?

– Jag är helt övertygad om att han vinner. Jag tror helt enkelt att det är bästa hästen. Man måste vara optimist. Det är en otrolig häst och det är helt otroligt att få vara med på den här resan. Det går inte att beskriva med ord. Man kommer vakna upp ur den här bubblan om några år, vad fan var det vi var med om.

Hur ser framtiden ut för Hail Mary?

– Om allt är bra efter lördagens start så går vi mot Boden och Norrbottens Stora Pris. Det är klart att finns en plan, men ”Hail” är en så speciell häst att man får ta en start i taget. Bara dom här tio dagarna vi har framför oss känns fantastiskt.

Är ni på plats i Östersund?

– Japp, vi flyger upp på fredag. Det ska bli otroligt roligt!

Publisert:

LÄS VIDARE

”Ångesten är som en knuten näve i magen”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75

Trav

Elitloppet

Solvalla

Robert Bergh