Magnus A Djuse: ”Svårt njuta av framgångarna”

Stjärnkusken inför årgångsloppen Kriteriet & Oaks • Prestationsångesten • Tävlingsinstinkten: ”Aldrig nöjd”

Magnus A Djuse har i år kört in närmare 20 miljoner men har svårt att känna glädje över resultaten.
Magnus A Djuse har i år kört in närmare 20 miljoner men har svårt att känna glädje över resultaten.

Magnus A Djuse är bara 22 år men redan etablerad i eliten.

På lördag är han favorit att ta hem miljonloppet Svenskt Trav-Oaks.

Men själv har han svårt att njuta av alla framgångar.

– Jag är självkritisk. Även om det ser bra ut från sidan och i statistiken, så ser jag inte det själv, säger han till Trav365.

Det väntar en sanslös travfest på Solvalla på lördag.

V75 med STL-finaler och STL Open, årgångsfinalerna Kriteriet och Oaks samt en saftig jackpott där en ensam vinnare kan ta hand om 100 miljoner kronor.

Den 22-årige stjärnkusken Magnus A Djuse har trots sin ringa ålder för länge sedan etablerat sig i den absoluta eliten. För närvarande ligger han på tredjeplats på listan över segerrikaste kuskar med sina 19,2 miljoner inkört i år.

”Mycket självkritisk”

Redan som 15-åring vann han sitt första travlopp och som 18-åring slog han flera rekord och spåddes en lysande framtid.

Nu några år senare har han med råge infriat förväntningarna och befäst sin position i toppen och förra året kom också den första grupp 1-segern då han vann Jubileumspokalen med Aetos Kronos.

Men trots framgångarna, lovorden och alla segrar kan han inte njuta av sin snabba framfart.

– Jag vet jag har svårt njuta av framgångarna. En av anledningarna är att jag kör många lopp men jag är också mycket självkritisk. Även om det ser bra ut från sidan och i statistiken, så upplever jag inte det själv, ser det inte från den vinkeln, säger Magnus Djuse.

”Tänker på negativa körningar”

När Magnus avslutat en tävlingsdag svävar tankarna ofta iväg på de moment som han själv anser inte blev helt optimala.

Med sina högt ställda krav på sig själv blir det ofta svårt att fokusera på ”rätt” saker.

– Varje tävlingsdag finns det saker jag inte är nöjd med. Det känns som jag tänker på de negativa körningarna, på vad jag borde ha gjort bättre i loppen, än att i stället uppskatta allt som varit bra, berättar Magnus Djuse för Trav365.

Enligt många spelare är du oberäknelig i loppen och en kusk som inte lämnar något åt slumpen. Hur ser du på det?

– Det är kul att höra, man kör efter vad man har. Ofta chansar jag om jag har en häst som behöver gå på innerspår. Visst kan jag känna igen att jag kan få fart på vissa hästar, men om jag kör för första gången efter Goop, Kontio eller någon av de stora, då är det inte mycket att göra.

– Jag är också en travnörd och ser otroligt många lopp, det kan ge mig en liten fördel i loppen, jag får ganska mycket gratis där. Jag är egentligen bara intresserad av trav och skulle jag inte vara kusk, exempelvis få en skada, då hade jag säkerligen arbetat med speltips eller spelande av något slag.

Magnus A Djuse
Magnus A Djuse

Favorit i Oaks: ”Enormt stort”

Magnus Djuse ser fram emot lördagens superdag från Solvalla där han under dagen sitter upp bakom tio hästar.

I Svenskt Trav-Oaks (V75–4) kör han förhandsfavoriten Kayla Westwood. Det treåriga stoet tränas av storebrorsan Mattias Djuse.

– Jag måste säga att hela det nya konceptet, hela dagen på Solvalla är jätterolig. Spännande hur dagen är uppbyggd, ett kanoninitiativ. ”Kayla” gjorde ett bra försök och gick först i tredjespår sista 700 meterna, vi gick för fullt sista biten men det var hygglig spänst över mål. Hon är en av de bättre hästarna men det är ett jämnt lopp där fem, sex hästar kan vinna, säger Magnus och fortsätter:

– Det blir troligen positioner som avgör, då det inte är så stor skillnad mellan hästarna. Det blir svårt att nå ledningen så det gäller att hitta ner i ett bra slagläge i andraspår och få ett så vilsamt lopp som möjligt. Att vinna skulle vara enormt stort för mig.

Du skrällvann Kriteriekvalet med Fredrik Wallins Global Deputy. Hur ser du på finaluppgiften?

– Det löste sig väldigt bra och vi fick luckan från rygg ledaren på upploppet. Men i finalen slår vi ur underläge. Jag har absolut inte gett upp och tror vi kan nå en bra placering från ett fint andraspår bakom bilen.

– Torbjörn Jansson och Bedazzled Sox blir svåra att slå då jag tror han håller upp ledningen och är för mig hästen att slå, men det har varit en lång säsong och man vet aldrig med treåriga hästar.

Vilken är din bästa chans på V75?

– Då finalen i Oaks är så jämn så säger jag Amalencius B.B. trots att jag inte kört honom tidigare. Har fått en fin uppfattning av hästen och han var grym i Harper Hanovers lopp som trea.

Magnus A Djuse och Global Deputy.
Magnus A Djuse och Global Deputy.
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN