”Finns lite kvar i tanken – jag är lyckligt lottad”

Leif Witasp om vägen tillbaka efter hjärnblödningen: ”Psyket har aldrig sviktat”

Publicerad 2024-04-02

Leif Witasp om vägen tillbaka: ””

Leif Witasp, 73, drabbades i januari 2021 av en stroke.

Drygt tre år senare kämpar han fortfarande med sviterna.

Men att ge upp, det vägrar han.

– Det finns lite kvar i tanken. Jag känner mig lyckligt lottad och tacksam, säger han.

Den 25 januari 2021 är ett datum Leif Witasp inte glömmer i första taget.

Under en bilresa råkade den folkkäre travikonen ut för en kraftig hjärnblödning.

Vägen tillbaka har varit lång och svår.

– Om det kommer mycket folk mitt under tävlingar så känner jag av en stress som aldrig förr. Då kan jag hacka med orden. Jag vet vad jag vill säga men det kommer inte ut, vilket innebär att jag ibland undviker dessa situationer, berättade Witasp för Trav365 våren 2022.

”Helt hundra blir jag inte”

När vi når Rättviks stolthet lite drygt två år senare har han precis avslutat förmiddagens träningsrundor, och föga överraskande är krutgubben, sina 73 år till trots, en stor del i detta.

– Det finns lite kvar i tanken. Jag går upp väldigt tidigt om mornarna och går sedan ner i till stallet halv åtta där jag både kör och skor hästar. Jag blir trött men det ska man bli. Helt hundra blir jag inte, men det har jag heller aldrig varit, säger han och skrattar.

Leif väljer att ta sig an livet med en stor dos av humor, och det är mycket sällan man ser profilen utan ett brett leende på läpparna.

Det som han gläds allra mest över är faktumet att blödningen inte berövat honom möjligheten att träna häst, även om det inte verkar bli fler starter i tävlingssulkyn.

”Har lite synfel och matthet i kroppen”

Han har på senare år även blivit alltmer spirituell och berättar att de första dagarna efter incidenten som kom att förändra hans liv var ”halvkritiska”.

– Jag minns inte så mycket, annat än att jag fick en djävulsk huvudvärk. Det var en otäck situation, både för mig och familjen, och hände under covid-tiden. Jag låg i ett rum helt själv under två veckor och bara väntade på att bli utsläppt.

Hur mycket värdesätter du varje ny födelsedag efter det som hände 2021?

– Jag känner mig lyckligt lottad, absolut. Att komma tillbaka så pass bra som jag har gjort, och nu kan vara med i princip överallt, är tacksamt. Psyket har aldrig sviktat.

Vilka framsteg har du gjort sedan vi senast talades vid?

– Det första året gick det allt bättre men sedan har rehabiliteringen stagnerat. Jag har lite synfel och känner en allmän matthet i kroppen. Det blir promenader varje dag men jag lyckas inte bygga upp konditionen.

Leif som vi var vana att se honom innan olyckan.

”Jag är med i matchen”

Trots att även läkarna ger Witasp små möjligheter att bli bättre framöver ser han ändå ljust på nutid och framtid.

– Jag är överraskad över hur mycket jag har kunnat uträtta. Veckorna efter hjärnblödningen var man helt borta men nu är jag betydligt mer med i matchen än jag var de där första sex månaderna.

Vad tycker du har varit det största hindret på vägen tillbaka?

– Man blir mer försiktig och även lite bakrädd, där man målar upp faror.

Kuskkarriären är ett avslutat kapitel men ordet ”pension” vill Leif inte ta i mun när det gäller träningsbiten.

– Som det känns för dagen så tänker jag aldrig på det utan kör på som vanligt. Jag har ett drägligt liv och vill inte göra något annat.

– Målet för resten av året är att få fram en riktigt bra häst och inte bara behöva jaga matlappar.

Följ ämnen i artikeln