Djuse: ”Jag kommer inte slå av på takten”

Galna slutstriden i körsvensligan: ”Största talangen jag sett” • V75-chanserna

Magnus A Djuse.
Magnus A Djuse.

Magnus Djuse har chansen att bli historisk.

Inför fredagens tävlingar är han två segrar efter Ulf Ohlsson och Örjan Kihlström i körsvensligan.

Och lita på att 22-åringen har koll på detta.

– Det är något man absolut vill vinna och jag kommer inte att slå av på takten, berättar Magnus för Trav365.

Örjan Kihlström var 37 år då han för första gången vann den allsvenska körsvensligan. Ulf Ohlsson hade vandrat på jorden 52 år innan han 2016 vann flest travlopp i Sverige.

Magnus A Djuse, med en raketkarriär bakom sig, har i år häng på kuskduon. Inför fredagens tävlingar har Ulf och Örjan 228 vinster vardera, med Magnus endast två segrar bakom.

Trav365 fick sig ett snack med kuskstjärnan som redan slagit alla sina tidigare rekord, med drygt 28 miljoner i inkörda pengar.

– Både Ulf och Örjan är två riktigt duktiga kuskar. Jag kommer absolut inte att slå av på takten och nej, det blir inte någon längre utlandsresa under december månad, säger Magnus.

”Ingenting jag grämer mig över”

Vad skulle egentligen en seger i körsvensligan betyda för dig?

– Det är något man absolut vill vinna när jag som nu är så nära, även om jag inte skulle bli knäckt om jag inte lyckas.

Djuse rankar segern med Brother Bill i STL Open som höjdpunkten under 2022 men saknar kanske ändå den där riktiga storloppsvinsten.

– Det är dock ingenting jag grämer mig över. Jag har inte haft någon riktigt bra chans.

Magnus är med sina 22 vårar något av ett unikum i trav-Sverige. Skulle han vinna körsvensligan i år blir han enligt våra uppgifter den näst yngste kusken någonsin att göra det. Vi behöver gå tillbaka till 30-talet för att hitta Sixten Lundgren som var 21 år när han vann sin första av två raka körsvenstitlar.

I modern tid däremot finner vi far och son Goop som båda var 28 år när de första gången lyckades med konststycket att bli bäst i landet. Erik Adielsson och Jim Frick var strået vassare som 27-åringar. Yngst av alla? Jägersros Johnny Takter.

Är detta någonting som driver dig?

– Jag vill vinna, sedan vilken ålder andra kuskar haft innan mig spelar ingen roll.

Örjan Kihlström och Magnus Djuse, två kuskar som strider in i kaklet om vem som ska ta hem körsvensligan.
Örjan Kihlström och Magnus Djuse, två kuskar som strider in i kaklet om vem som ska ta hem körsvensligan.

”Det vore lite av en bragd”

En som följt Djuse-brödernas framfart på senare år är nämnde Takter, som bara var 26 år när han detroniserade självaste Stig H Johansson.

Året var 1984 och Johnny har idel positiva saker att säga om Solvalla-kusken som om en dryg månad kan bräcka hans bedrift med hela fyra år tillgodo.

– Rekord är till för att slås. Klarar Magnus att ta den titeln som 22-åring så förstår ni vilken begåvad kille det är. Det vore lite av en bragd, absolut. Han är både balanserad och cool i loppen, men också sansad med djuren som han har en fin kontakt med.

– Att vinna körsvensligan var stort för mig och måste vara det för honom också. Det är stenhård konkurrens om tårtbiten. Tar man tillvara på sina chanser, vilket han har gjort, så kommer resultaten. Magnus är den största talangen som jag sett på många år. Dessutom är det inte mycket snack på honom, en lugnare typ, vilket jag gillar.

Magnus, blir du själv någon gång förvånad över dina egna framgångar i så pass ung ålder?

– Jag har varit etablerad ett antal år nu och tänker inte så. Det är dock klart att jag aldrig riktigt kunna drömma om att få så mycket förtroende från tränare som jag har fått.

Johnny Takter öser lovord på Magnus Djuse.
Johnny Takter öser lovord på Magnus Djuse.

Magnus idol – Jorma Kontio

Djuse vann sitt första travlopp redan som 15-åring och var yngste kusk att nå 100 segrar. Faktum är att han bara hade fyllt 18 år då – och fortfarande gick i gymnasiet.

– Den segern togs på Dannero med Alice Ruda och var speciell. En milstolpe för mig.

Av bara farten tog han seger 101 dagen efter, och föga förvånande skedde detta på V75 där han sedan dess gjort sig ett namn och ofta nämns i samma ordalag som flera av travets största yrkesmän.

Om allt går enligt planerna slår han sig inom en snar framtid in i ”Tusenklubben” – även det som yngste kusk någonsin i landet.

– Man kan inte ta ut något i förskott, först måste jag nå dit, men det är något man längtar lite efter. Att vara med i den klubben... det vill nog alla kuskar när de börjar köra lopp.

När vi frågar honom om vilken kusk han sett upp till under uppväxten så blir svaret:

– Jorma Kontio. Jag vet inte exakt hur det började men man kollade ju på trav och fick sina favoriter. Min körstil påminner lite om hans. Det är sällan någon av oss backar från start i alla fall, och vi vinner många lopp från ledningen.

Magnus ser mycket upp till Jorma Kontio.
Magnus ser mycket upp till Jorma Kontio.

”Det var väldigt stort för mig”

Vilket är ditt genombrottsår, tycker du?

– Jag har haft ganska bra år hela tiden. År för år har det istället blivit successivt bättre. 2019 började jag dock känna att det gick att livnära sig på det här.

Ser man till statistiken så blev det ett rejält skutt upp mellan 2018, då han körde in drygt 2,4 miljoner, och 2019 när kuskbegåvningen bättrade på den siffran drygt fyra gånger om. Under fjolåret nosade han på 26 miljoner och slutade femma i körsvensligan – tre segrar bakom sin egen bror Mats.

Familjen Djuse har på senare år varit en maktfaktor inom svensk travsport och lär fortsätta vara det många decennier till.

Kan ni någon gång varva ner och bara njuta av framgångarna?

– Svårt att säga. Det är klart att det är trivsamt när det rullar på. Att man stannar till och njuter blir det aldrig eftersom det är intensivt tävlande hela tiden, med nya lopp varje dag.

– När man är mitt uppe i det hela tänker man aldrig: ”Oj, vad bra det går.” Man jobbar dock med sin hobby och när det går bra njuter man nog ständigt lite grann.

Hans första klassiska seger kom sommaren 2021 då han satte dit Aetos Kronos i Jubileumspokalen. Körspöet flög all världens väg och lyckan var total. Det var en vinst som värmde inombords för den annars så coole kusken.

– Det var väldigt stort för mig. Jag hade längtat efter att vinna ett stort lopp och hade haft en del chanser tidigare året, utan att det stämt.

V75-chanserna: ”Kan vinna”

Till helgen jagar rekordmannen nya triumfer och kör sammanlagt sex hästar inom V75-spelet från Solvalla. Givetvis kände vi Djuse på pulsen angående dessa.

Knutte Sting (V75-2) är inte helt borta men favoriten Neon Bank blir normalt sett svår att slå.

Pretty and Evil (V75-4) jagar bara pengar i första hand.

Amalencius B.B. (V75-5) vann på ett bra sätt senast och jag tror att han kan vinna om det stämmer lite.

Hannibal Face (V75-6) vet inte jag inte varför han galopperade senast, det var Mats som körde. Det är några väldigt bra emot nu men jag har en fin häst. Det måste dock klaffa för min.

John King Boko (V75-7) är medel från start, ingen katapult. Jag ska försöka köra lite snällare med honom nu då han gått i dödens några gånger. Han räcker dock gott på V75.

Vi sparar dock det bästa till sist, nämligen Brother Bill i V75-3. Inför senaste starten var kusken otroligt segerviss på förhand, men efter att ha blivit över från start fick hästen chansen för sent för att hinna fram till vinst.

Brother Bill lovade du mer eller mindre vinst med senast. Vågar du vara lika segerviss den här gången?

– Nej, det vill jag väl inte vara. Det var tråkigt att jag sa sådär när ni (media) ska hålla på och skriva rubriker om det. Man kan inte säga något i den här branschen utan att det ska bli stora grejer av det. Det är dock klart att det är en bra chans, avslutar Magnus.

Magnus Djuse och Brother Bill startar på V75.
Magnus Djuse och Brother Bill startar på V75.
Det blir en spännande kamp i körsvensligan.
Det blir en spännande kamp i körsvensligan.
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN