Trav

”Är en sjukdom som kan leda till döden”

avTrav365

Foto: Emma Johansson
Martin Malmqvist.

Succékusken drabbades av ovanliga sjukdomen Addison i vintras.

Nu är han tillbaka och kör på V75 i midsommar.

– Jag tar ingenting för givet längre, säger Visby-amatören till Trav365.

Det var i mitten av december förra året som amatörkusken Martin Malmqvist insjuknade i något som liknade magsjuka.

Han blev allt svagare och till sist fanns inget annat alternativ än att köras akut till sjukhus.

Där blev han kvar - i sex veckor. Han hade drabbats av den ovanliga sjukdomen Addisons.

– Jag var som en grönsak, berättade han då.

”Mådde fruktansvärt dåligt”

Nu är Martin tillbaka - och berättar:

– Det var en jobbig tid och jag mådde fruktansvärt dåligt. Det är en sjukdom som obehandlad kan leda till döden, men det var inget jag visste då. Läkarna trodde i ett tidigt skede att det kunde röra sig om Addisons, säger han och tillägger:

– Det är en medfödd sjukdom där kroppen inte producerar tillräckligt med kortisol. Jag hade även dåliga saltvärden och jag har väldigt dåliga minnen från stora delar av sjukhusvistelsen.
Hur mår du idag?

- Idag känns allt jättebra. Jag mår faktiskt bättre än innan jag blev sjuk och är mer än återställd. Jag äter medicin men har faktiskt kunnat trappa ner en del på den.

– Jag har haft ett återfall då jag fick åka till sjukhuset. Det var en infektion och läkarna fick ge mig kortison i blodet. I övrigt har jag inte haft några problem alls. 

”Efter en tid orkade inte hjärtat längre”

Det var inte bara sjukdomen som störde Martin under 2018. Under sommaren gick 37-åringens far bort efter en tids sjukdom.

– Ja det var en tuff tid.  Att se på när en anhörig är sjuk är väldigt tungt. Han fick en stroke och efter en tid så orkade inte hjärtat längre. Det var svårt att ta till sig, men jag hade en bra tid på tävlingsbanan och det blev som en sorts terapi, säger han och fortsätter:

– Det var skönt att ha något att göra då tankarna kom hela tiden. Det var svårt att ta till sig segrarna på banan, där och då. Allt som hänt gör att jag har fått perspektiv på livet. Jag tar ingenting för givet längre och försöker tänka positivt. 

”Ser ljust på framtiden”

Visby-amatören hade ett riktigt fint fjolår då han körde in drygt 700 000 kronor. Hittills i år har det blivit tre segrar.

– Ja, 2018 var ett riktigt bra år för mig och det har väl inte lossnat riktigt i år. Jag har haft en del stolpe ut med andraplatser och en del otur i loppen. Allting känns i alla fall jättebra och jag ser ljust på framtiden.  

Nu på söndag arrangerar Kalmartravet V75 och Martin finns på plats för att köra 8 Ritz Guiness i den andra avdelningen. Det är ett Klass I-försök över 1640 meter autostart.

– Det är verkligen jättekul att få köra på Kalmar nu när det är V75. Det här är en häst som ligger mig varmt om hjärtat och jag vet att tränare Emma E Johansson gjort ett stort jobb med att få henne i gott skick. Jag tycker nästan Kalmar känns mer som min hemmabana än Visby.

Vad ger du hästen för chanser?

– Utgångsläget är dåligt över den korta distansen, så vi får försöka hitta ner i banan och hoppas på hårt tempo. Näst senast låg hon på i ledningen och höll ändå fint till en andraplats. Senast gick det långsamt och hästen svarade för en fin avslutning, säger han och tillägger:
- Hon är allround och går från flera positioner. Hästen trivs på Kalmar och vi kör till slut och hoppas vi kan ta en fin placering. Det blir barfota runt om för första gången. 

Andreas Örtengren

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

V75