Italienska stjärnor portas – från Halmstad

Travbanan agerar – efter de elaka drivningarna

avChristoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Alessandro Gocciadoro portas från Halmstadtravet

Efter de elaka drivningarna i Lotteria Consolation.

Nu portas fyra italienska kuskar från Halmstadtravet.

– Dyker någon av dessa upp på banan så kommer de avlägsnas, säger Halmstadtravets VD Dag Ekner.

Det var i mitten på förra veckan som storloppet, Italiens svar på Elitloppet, Grand Premio Della Lotteria avgjordes i Neapel. Samma tävlingsdag avgjordes också Lotteria Consolation.

Eftersnacket från loppen har i Sverige mest handlat om något annat än loppens utgång – nämligen de italienska kuskarnas drivningar.

– Det var vidrigt att se, sa bland annat Anders Lindqvist, travtränare med bas i Frankrike.

– Tv-bilderna från Neapel är avskyvärda och långt ifrån de värderingar vi står för i svensk och europeisk travsport, sa Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola.

Och på sociala medier skapades det storm.

Nu portas fyra italienska kuskar från Halmstadtravet – efter de elaka drivningarna.

”Då kommer de avlägsnas”

En av de som portas från Halmstadtravet är den italienska stjärnan Alessandro Gocciadoro, som vann det aktuella loppet Lotteria Consolation med Arazi Boko. De övriga är Pietro Gubellini, Genarro Riccio, och Gaetano di Nardo. Dessa fyra kuskar lade beslag på de fyra främsta placeringarna i Lotteria Consolation.

– Vi hade hoppats och trott att de nordiska förbunden skulle agera kraftfullt tillsammans, efter det som hände i Italien för en dryg vecka sedan. Så har tyvärr ännu inte skett, säger Dag Ekner, VD på Halmstadtravet, och fortsätter:
– Det gör att vår bana nu beslutat att ingen av de fyra aktuella kuskarna tillåts att tävla på Halmstadtravet under 2019.

Avstängningen gäller både som kusk och tränare.

– Så länge det inte sanktionerats av vårt förbund är det vi själva som ansvarar för efterlevnaden. Detta innebär att om någon av dessa fyra personer dyker upp här på Halmstadtravet så kommer de avlägsnas från banan, berättar Dag Ekner.

”Trötta på avsaknaden av handlingskraft”

Dag Ekner hoppas att debatten som varit efter storloppen i Italien och Halmstadtravets agerande, nu får effekt.

– Det här ska inte ses som en jakt på aktiva från Italien utan som ett agerande baserat på att vi är trötta på avsaknaden på handlingskraft. Andra länder och även kuskar från våra breddgrader, som driver hårdare när det är tillåtet, vill vi med vårt agerande påverka. De fullständigt vidriga drivningarna av hästar vi såg i Neapel måste leda till något som är bättre, det är vi skyldiga hästarna vi tävlar med, säger Dag Ekner och avslutar:
– Som stöd för vårt beslut är filmen från det aktuella loppet som kan ses av alla som så önskar.

Förbundet, Svensk Travsport, har inte varit inblandade i banans beslut.

– Det här är Halmstadtravets eget initiativ och det är inget vi från Svensk Travsport står bakom, säger tillförordnade vd:n Ulf Hörnberg, till Travronden.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Neapel