Corona stoppar inte travet: ”Stora ytor...”

Av: Trav365

Publicerad:
Uppdaterad:

Travtävlingarna i Sverige fortsätter enligt kalendern efter utbrottet av det nya coronaviruset. 

Ingen publik - men med restriktioner för livet på stallbacken. 

– Jämfört med andra idrotter har vi extremt stora ytor utomhus att arbeta med, säger Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport.

Efter regeringens beslut om att stoppa alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 personer har bland annat ishockeyn i Sverige påverkats.
Svenska ishockeyförbundet fattade på söndagen det historiska beslutet att ställa in säsongen.
De styrande i travsporten i Sverige följer utvecklingen dag för dag och följer det sedan länge uppgjorda tävlingsschemat.
På lördagen genomförde Halmstadtravet en hel tävlingsdag med spelet V75 på schemat. Söndag kördes tävlingar på Axevalla och förvärras inte läget fortsätter det att arrangeras trav. Tävlingar med publik framför datorer och tv-apparater – inte på plats på banorna. 
– Vi förhåller oss till de direktiv som finns och det är max 500 personer på plats. Vi har också gått ett steg längre och förbjudit publik på våra arenor helt och hållet, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

Restriktioner på stallbacken

Halmstadtravets lördagstävlingar genomfördes med restriktioner på stallbacken för att förhindra spridningen av smittan. 
Endast tränare, kuskar, skötare, transportörer och funktionärer hade tillträde.
– Det är de som är involverade för att vi ska kunna genomföra en tävling som får befinna sig på stallbacken. Då minskar vi populationen på ytan till ungefär 150-250 personer. Sedan får vi inte glömma bort att en travbana består av extremt stora ytor jämfört med verksamheter inne i ishallar, innebandyhallar och liknande, säger Petter Johansson.

Bilar som omklädningsrum

Både Danmark och Norge har ställt in allt tävlande för att försvåra spridningen av det nya coronaviruset. På lördag tar Bergsåker i Sundsvall därför över tävlingsdagen med V75 som egentligen skulle ha körts på Momarken i Norge. 
– Vi följer utvecklingen noga och ber de aktiva om extra försiktighet på stallbacken som att undvika folksamlingar och exempelvis att kuskarna kan byta om i sina bilar i stället för i omklädningsrummen, säger sportchefen.

Mikael Wikner, Kanal75

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN