Trav

Misstankar: Propulsion uppges nervsnittad

Av: 

Christoffer Wickman

TRAV

Elitloppsvinnaren Propulsion uppges vara nervsnittad – det skriver Trav-og Galopp-nytt under tisdagen.

Det är något som i så fall skulle kunna strida mot det svenska dopningsreglementet.

– Vi kommer att titta på saken, säger Göran Wahlman, förbundsjurist på Svensk Travsport.

I söndags vann superhästen Propulsion Elitloppet på Solvalla och Solvallatränaren Daniel Redéns nioårige jättestjärna har nu sprungit in 34,3 miljoner kronor, det med 39 segrar på 79 starter.

Men nu kommer chockartade uppgifter från Norge. Det är facktidningen Trav-og Galopp-Nytt som sent under tisdagen avslöjar att Propulsion är nervsnittad, och den norska facktidningen hänvisar till kanadensiska travförbundets hemsida.
Uppgifterna gör gällande att Propulsion är nervsnittad i USA innan han kom till Sverige som fyraåring, och det är något som i så fall kan strida mot det svenska dopningreglementet.

”Testades för ett år sedan”

Trav365 når under tisdagseftermiddagen Göran Wahlman, förbundsjurist på det svenska travförbundet Svensk Travsport.

– Jag har hört det här också och vi kommer att titta på saken, vad jag vet i det här läget är att hästen kontrollerades förra året, säger Göran Wahlman och fortsätter:

– Jag har bara fått en skärmdump på att det skulle vara så här och som alltid kommer vi titta närmare på det här, det är något som vi alltid gör oavsett varifrån uppgifterna kommer.

Söndagens Elitloppsvinnare Propulsion uppges i norsk media vara nervsnittad, med hänvisning till kanadensiska travförbundets hemsida.

Vad innebär nervsnittad, rent konkret?

– Det är mer en veterinärfråga men man går in och kapar nerver så om hästarna har ont ska de inte känna något, men vad jag förstått så testades Propulsion för ett år sedan och då hade han full känsel.

Om Propulsion är nervsnittad, strider det mot det svenska dopningreglementet?

– Ja, det skulle det kunna göra. Men, vi måste ha mer detaljer. Vart det här leder vidare är mer en veterinär fråga, säger Göran Wahlman.

”Det kom som en chock”

Facktidningen Sulkysport skriver att Propulsion så sent som under tisdagen undersökts av veterinär Nils Ronéus, och att enligt Ronéus, som har specialkompetens i hästens sjukdomar, hade Propulsion 100 procent känsel i båda framhovarna. Tränaren Daniel Redén säger följande till facktidningen Travronden efter tisdagens nyhet från Norge:

– Första gången jag ens fick höra om det här var förra året. Då kom Steen Morten Johansen (Ansvarig för utredning och säkerhet på Svensk Travsport reds.anm.) till mig och sa att det går rykten om att hästen ska ha blivit nervsnittad under sin tid i USA. Det kom som en chock. Jag sa till honom att det låter helt otroligt att jag som travtränare ska ha bommat det i så fall. Och att alla mina veterinärer ska ha missat det. De går alltid igenom mina hästar som kommer från USA, säger Daniel Redén.

Trav365 har sökt Propulsions tränare Daniel Redén, samt veterinär Nils Ronéus

Publisert:

LÄS VIDARE

”Det var 100 procent hans sista start...”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Daniel Redén

Elitloppet

Solvalla