Elitloppet 2020

Från anmälningsmiss – till Elitloppsdrömmar

Petri Salmela lyrisk kring sin stjärnhäst: ”Han har aldrig känts bättre”

Av: 

Christoffer Wickman

På söndag startar Petri Salmelas Makethemark tillsammans med kusken Ulf Ohlsson i Elitloppet på Solvalla.
På söndag startar Petri Salmelas Makethemark tillsammans med kusken Ulf Ohlsson i Elitloppet på Solvalla.

TRAV

Trea i Elitloppet i fjol – med en historia som fascinerar.

Trav365 tog pulsen på Petri Salmela, mannen bakom Makethemark, om snöpliga anmälningsmissen till drömmen om en Elitloppsseger på söndag.

– Det skulle vara det överlägset största som hänt mig, säger han.

Han har tagit 23 segrar på 58 starter och sprungit in 8,8 miljoner kronor, och historien bakom den i dag sjuårige Makethemark fascinerar. Som unghäst utmärkte han sig inte något speciellt i proffstränaren Petri Salmelas unghästkull, utan det var först i kvalloppet som tvååring samt lovorden från stjärnkuskarna Ulf Ohlsson och Jorma Kontio som fick tränaren Petri Salmela att inse att han kunde sitta på något alldeles extra.

Som tvååring huserade Makethemark på Petri Salmelas gård i Boden, och efter sex segrar på åtta starter flyttade han till Salmelas filial i Stockholm inför treåringssäsongen.

Karriären har sedan stadigt pekat uppåt för Maharajah-sonen, men den förnämliga anmälningsmissen 2017 kunde ha kostat Petri Salmela sin ögonsten.

”Det var tragiskt och tråkigt”

Makethemark har genomgående under sin karriär tillhört toppen av sin kull, och inför det klassiska och ärofyllda Svenskt Travderby för tre år sedan tillhörde han en av favoriterna till förstapriset på två miljoner kronor, samt platsen i historieböckerna som alla travtränare drömmer om. Då missade Petri Salmela att anmäla sin stjärnhäst till loppet.

– Du kan tänka dig mina känslor, man mår inte bra, berättade Petri Salmela för Trav365 då.

Den förnämliga missen kunde fått vilken travhästägare som helst att gå i taket, men inte gänget bakom Makethemark.

– Naturligtvis var det väldigt tragiskt och tråkigt det som hände, men jag sträckte upp handen och sa direkt som saken var och erkände mitt fel. Det var aldrig aktuellt att ägarna skulle flytta på hästen, säger Petri Salmela och fortsätter:

– Jag har haft ett långt samarbete med de hästägarna, vårt samarbete började redan för 20 år sedan. De har haft häst hos många andra travtränare också genom årens lopp men några år före denna incident bestämde de sig för att de bara skulle ha hästarna hos mig och det ändrades inte efter det. Det är så otroligt fina och schyssta människor. Det är alltid hästägaren som bestämmer var de ska ha sina hästar och vi försöker alltid göra vårt bästa och många saker blir rätt, men många saker blir också fel. Jag har alltid sagt att det är det långa samarbetet mellan en travtränare och hästägare som bär frukt och ju äldre jag blivit ju mer säker är jag på den saken. Man ska ha en rak relation och man lyckas inte med alla hästar och det är bara att acceptera men ett långvarigt samarbete är det fullständigt mest överlägsna.

”Han har aldrig känts så fin”

Makethemark blev kvar hos Petri Salmela, något som visat sig lyckosamt. Makethemark vann året efter Derbymissen storloppet Jubileumspokalen på Solvalla med en miljon kronor i förstapris och året efter det slutade han tvåa i storloppet Åby Stora Pris. I fjol var han också med i Elitloppet för första gången och slutade då trea bakom Aubrion du Gers och Dijon.

– I fjol var det första gången vi var med och att bara vara med i Elitloppet en första gång var en grym känsla, men nu har vi ett år mer rutin i bagaget och vi kan ha mycket mer förhoppningar på honom än i fjol. I fjol gick allt som en dans men trots att utgångsläget i försöket i år kanske inte blev det bästa så kan vi i år hämta hem nästan vad som helst.

Den i dag sjuårige Makethemark har genom karriärens lopp sprungit otaliga träningsjobb, men det som han sprang under tisdagen, fem dagar före Elitloppet på Solvalla, sticker ut.

– Han mår riktigt, riktigt bra för dagen hästen och känslan vi haft de senaste veckorna är att formen bara stiger. Han hade mycket krafter sparade i mål i Copenhagen Cup senast och att han inte var hundraprocentig i sin aktion då berodde på att han tävlade med skor och att kurvorna på Charlottenlund är lite snävare och jag är inte orolig på något vis. Intervalljobbet som han gick under tisdagsmorgonen måste jag säga att det är det bästa jag någonsin känt honom. Han känns så fin hästen och jag har nog aldrig haft honom bättre. Han har varit fin i träningsjobben inför stora lopp förut men han har nog aldrig känts så fin som nu, jag har lärt känna honom så väl och vår känsla är att han aldrig varit bättre.

Makethemark lottades till spår sju i sitt Elitloppsförsök på söndag, där de fyra främsta i loppet tar sig vidare till Elitloppsfinalen.

– Vi måste verkligen tro på honom som vi alltid har gjort, de flesta gånger har han också löst allting. Utgångsläget i försöket blev som sagt inte det bästa men det är ett väldigt jämnt lopp och jag har i varje fall väldigt bra känsla med honom och vi tror mycket på honom. Det viktigaste är att han går vidare till final och väl där kan verkligen allting hända.

En seger i Elitloppet på söndag skulle slå högt för den 55-årige Bodentränaren.

– Naturligtvis skulle det vara det överlägset största som hänt mig i mitt travliv, självklart är det så. Elitloppet är alla travpojkars dröm att få vinna. Det skulle vara det överlägset största som hänt mig.

”Jag var lite rädd”

23 segrar på 58 starter och 8,8 miljoner kronor i insprungna prispengar talar sitt tydliga språk, men faktum är att Makethemark inte alltid utmärkt sig.

– Han var lite speciell i början av sin karriär som ettåring och tvååring, han har aldrig varit svår på något vis men han behövde lite speciella saker och när han var två år gammal var jag lite rädd för att det skulle vända åt fel håll för honom för han var lite vass och framåt och sådana saker. Han har dock alltid varit väldigt klok hästen så allting vände till rätt sida, och det visade han ju redan som tvååring.

Det var först i kvalloppet den 9 april 2015, ett kvallopp som Petri Salmela körde själv, som det gick upp för honom att han satt bakom en häst som han i framtiden kunde få roligt tillsammans med.

– Han visade väl inget jätteextra från start och tillhörde ett rätt bra tvååringsgäng hos mig och det var först i kvalloppet man började tänka att fan den här hästen kan vara något extra, samtidigt har man haft många talangfulla hästar genom årens lopp som man tror alldeles för mycket på. Det var när de två kuskar som betytt överlägset mest för mig genom min travkarriär i Ulf Ohlsson och Jorma Kontio båda sa samma ord när de lämnade över honom efter hans första travlopp att han hade ett jäkla fint huvud som man började förstå att det kunde bära långt, säger Petri Salmela. 

Långt har det redan burit, cirka 20.30 på söndagskvällen får vi veta om det bär ännu längre, då avgörs nämligen Elitloppsfinalen på Solvalla.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet 2020

Elitloppet

Trav

Solvalla

Jorma Kontio

Ulf Ohlsson