Trav

Åbytravet storsatsar på ridsporten: ”Toppklass”

Banans nya drag –anställer profilen • Organisationen förstärks: ”Jag är otroligt glad över den här möjligheten”

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

Åbytravet fortsätter investera i sin toppanläggning.

Nu satsar banan hårt på att utveckla ridsportarenan.

– Vi såg en möjlighet att utveckla våra faciliteter och fortsätta vår resa mot en internationell arena i världsklass, säger Åbytravets VD Jon Walter Pedersen i ett pressmeddelande.

Åbytravet ligger i framkant med sin multimoderna arena.

Årligen arrangeras de stora travloppen Åby Stora Pris och Paralympiatravet.

Om två år (2024) avgörs Åby World Grand Prix med svindlande sex miljoner i förstapris.

”Längtar till de första hovavtrycken”

I takt med att nivån höjs även på travtävlingarna blev det möjligt att förädla ridsportarenan så man kan fortsätta vara en attraktiv tävlingsplats både för bredd och elit.

Ridsportarenan på Åbytravet grundades 2013 och har sedan dess varit arrangör för bland annat hopptävlingar på innerplan av travanläggningen.

Det är med stor tillförsikt banans VD berättar om de nya planerna.

– Vi såg en möjlighet att utveckla våra faciliteter och fortsätta vår resa mot en internationell arena i världsklass. Jag är väldigt spänd inför säsongen 2022 och längtar redan till de första hovavtrycken på nya bana. Sporten är självklart kärnan i allt vi gör här och där vill vi skapa ännu bättre förutsättningar för ryttare och hästar att prestera på topp. Ett bra underlag, en bra skötsel och drift, en säker och utvecklande hinderpark, bra banbyggnad, en röd tråd i evenemangen på arenan, säger Jon Walter Pedersen i en kommuniké från banan.

Banan i Mölndal storsatsar nu på ridsporten.
Banan i Mölndal storsatsar nu på ridsporten.

”Stor investering”

Inför säsongen 2022 lanserar men nu ett par nyheter. Den största investeringen blir ett totalt byte av underlaget på både framhoppningsbanan och tävlingsbanan.

Leverantör blir välkända Ben Agterberg från holländska De Grondslag som bland annat gjorde underlagt för OS i Tokyo.

– Detta är en stor investering men vi har en hög ambitionsnivå på Åbytravet. Oavsett om det gäller trav, ridsport eller matupplevelsen. Att kunna erbjuda ett underlag i toppklass på ridsportbanorna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete med ridsporten, berättar Pedersen och fortsätter:

– Vi vet att ridsporten är glödhet och har en enormt bred och viktig målgrupp med tusentals utövare på alla nivåer. Vi måste utvecklas i takt med sporten och med våra förutsättningar och geografiska placering tror vi att Åbytravet kan bli en viktig mötesplats för hästsport i Sverige och Europa.

”Helhetsupplevelse utöver det vanliga”

Ytterligare en del i satsningen blir Hanna Khazrai, som tidigare bland annat varit med och utvecklat Göteborg Horse Park i Säve.

Nu blir hon en viktig kugge i den nya stora satsningen i Mölndal – något som hon ser mycket fram emot.

– Jag är otroligt glad över den här möjligheten och förtroendet jag fått att utveckla ridsporten på Åbytravet. Min ambition är att Åbytravet ska bli Sveriges mest moderna mötesplats för hästsport och att vi kan bygga ännu mer broar mellan trav, ridsport, publik och partners. Åbytravet ska vara en av Sveriges absolut bästa ridsportarenor för tävling och ge våra svenska ryttare ytterligare en möjlighet att få en arenakänsla på hemmaplan.

– Med de övriga verksamheter som finns på arenan i form av hotell, restauranger, konferensutrymmen och padelhall finns alla förutsättningar att skapa fantastiska evenemang och erbjuda både tävlande, besökare och partners en helhetsupplevelse utöver det vanliga, avslutar Hanna Kharzai.

Hanna Khazrai ska bidra till att utveckla ridsporten på Åbytravet.
Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Ridsport

Hästar

Mölndal