Mejla

Michael Carlsson

”Bollar med motståndet – är en stenklar spik”

Carlssons GS75-tips söndagen den 21 november

Steen Juul och Extreme spikas på GS75.
Steen Juul och Extreme spikas på GS75.

Grand Slam 75 avgörs i eftermiddag på gemytliga Charlottenlunds travbana i ”Kongens By”.

Det ser ut som att Steen Juul och Flemming Jensen har en hel del heta vinstchanser på förhand.

Säkraste spiken är Extreme som har slagit sig in i den översta eliten i år och bollar normalt med de konkurrenter som han möter idag. Stenklar!


ANNONS: Här kan du rygga Sportbladet-experternas andelssystem på GS75 i dag. [Extern länk]GS75-1

Det blir ett nytt revanschmöte mellan Call Me Brodda och Ultra Bright. Senast de möttes var i slutet av augusti på Charlottenlund och då avgick Ultra Bright med segern. Hon kämpade då ner ledande Call Me Brodda från dödens och vi kan mycket väl få se något liknande här. Fredrik Perssons stjärna vann på 1.10,5 på Åby näst senast men var inte helt fräsch gången efter i Sto-SM. Är behandlad efter den starten och har tränat fint igen. Har vunnit flera lopp i Köpenhamn och kan mycket väl göra det igen, även om det är stor risk att hon återigen får göra jobbet utvändigt om ledaren. Call Me Brodda är väldigt startsnabb och trots att innerspåret på Charlottenlund inte är det bästa så håller hon troligen upp ledningen därifrån. Kunde inte riktigt haka på en fenomenal Sweetman senast ifrån rygg på ledaren, men tävlade med skor då och nu blir det barfota runt om eftersom man har siktat mot det här loppet.

Om dessa två kör mot varandra och Flemming Jensen hittar andra par utvändigt med Carna Sensei, så kan det bli hon som brisar förbi de andra över upploppet. Hästen vann senast i Skive då hon avgjorde via open stretch. Tävlade då i en jänkarvagn för första gången och det blir samma igen.

GS75-2

Go On Gardenia fick snöpligt stryk precis på mållinjen i det danska Stokriteriet näst senast. Det var Gaby C.N. som slog av henne efter en rejäl långspurt via tredjespår i sista kurvan. Nu är den sistnämnde knappast i samma form säger Ken Ecce, samtidigt som hästen har ett iskallt utgångsläge med spår åtta bakom bilen. Hon galopperade dessutom från start senast och därför talar allt för att Go On Gardenia leder det här från start till mål. Hon har vunnit sju lopp på elva starter i år och dansade undan till en mycket lätt seger senast. Är startsnabb och lär sprinta till ledningen direkt. Sedan måste hon ha en toppchans då hon möter hästar som hon har besegrat tidigare.

För de som vill gardera så är Gaby C.N. ett bud trots läget, och det är även Gloria Line. Steen Juuls häst har vunnit fem lopp i år och har nu bästa spåret på länge. Höll bra som trea från dödens senast bakom Go On Gardenia och är inte borta här.

GS75-3

Lite lurigt och öppet lopp men Louisiana kan bli svårfångad på startvolten. Hon höll starkt som tvåa från dödens på Åby senast och noterade 1.14,9 över medeldistans och voltstart. Lite oklart om hon kan hålla upp innerspåret här men måste vara ett hett segerbud om det löser sig. Dekanen K. höll även han starkt som tvåa från dödens senast. Han var en bra bit efter den överlägsna vinnaren men höll de övriga ifrån sig och var tapper. Flemming Jensen varnar för att hästen inte är pålitlig i voltstart men felfri är han absolut en av de som kan vinna det här loppet. Han har mött tuffare motstånd än tidigare och kan runda samtliga.

Caviar har vunnit tolv lopp på 28 starter och sköt senast till som fyra efter en sen lucka och hade lite sparat i mål. Räknas tidigt liksom Encore Clock som har gått hyggligt på slutet men som Steen Juul nu säger är uppåt i träningen.


ANNONS: Här kan du rygga Sportbladet-experternas andelssystem på GS75 i dag. [Extern länk]


GS75-4

Coventry Hall fick chansen för sent senast i Axel Jensens Minneslopp på Bjerke. Han hade mycket krafter kvar bakom vinnande Fire N’ Fury och hade krafter kvar i mål. Vann i somras på en 1.11-tid över kort distans och är bäst när det handlar om 1600 meter. Nu är det medeldistans men visst kan det gå ändå, då formen verkar sitta där på den här hästen som är startsnabb och har ett bra läge. Steen Juul har kört Coventry Hall flera gånger tidigare och har sagt till mig att hästen är bäst över sprinterdistans.

Nestor Juul har därför säkert en plan för hur han ska besegra favoriten med sin Frodo Cash. Hästen var tvåa i det danska Derbyt bakom stallkamraten Festival Of Speed, och senast sköt han till vasst efter en mycket sen lucka och gick med full fart över mål.

First Blood är startsnabb och senast galopperade han plötsligt i ledningen efter ett knappt varv. Kom tillbaka strålande och visade fortsatt toppform.

Staro Obrigado har väldigt hög kapacitet, kanske den bästa i det här loppet. Hästen har tagit fem segrar i år på åtta starter och i somras vann han ett Margareta-lopp på Solvalla efter en rykande avslutning. Har inte varit som bäst på slutet och galopperat bort sig i två starter, senast i de svenska derbykvalen. Är uppfräschad och har varit fin i banjobb efter det. Formen är såklart lite svårbedömd men på sin kapacitet kan han absolut vinna.

GS75-5

Get A Wish är riktigt startsnabb och höll enkelt upp ledningen senast från innerspåret bakom bilen på Charlottenlund. Han fick sedan bestämma i ett mycket lugnt tempo och stack enkelt ifrån över upploppet till en lätt seger. Det såg ut att finnas gott om krafter kvar i mål och visst kan det mycket väl bli en repris av den segern från samma utgångsläge här.

Gasolin kördes fram utvändigt om ledande Gibson senast och kopplade greppet kort före mål i en snabb avslutning. Visade toppform och styrka och har bra vinstchans även här.

Geert satt fast med krafter kvar senast efter en resa i tredje par invändigt bakom vinnande Get A Wish. Enligt Steen Juul var det vinnarkrafter som fanns kvar, men han var inte helt nöjd med hästens aktion som man nu har försökt att få till i träningen efteråt.

GS75-6

Steen Juul har tränat fram en ny världsstjärna i Extreme och fjolårets danska derbyvinnare har i år tagit steget upp i översta eliten. För tre starter sedan besegrade han Aetos Kronos och elitloppsvinnaren Don Fanucci Zet på Åby. Och senast lekte han hem ett gulddivisionslopp på Jägersro efter att ha fått bestämma i ledningen. Via en jättesnabb avslutning fanns det gott om krafter kvar i mål. Det här ser ut som en mycket lämplig uppgift för Extreme och det är som Steen Juul säger att man kan bara bli besviken om han förlorar. Hästen är normalt säker på benen och snabb ut. Normalt sett så bollar han med de här konkurrenterna i den strålande författning som ha har varit i på slutet.

GS75-7

Billi Time kommer från seger i V75 på Jägersro senast och Flemming Jensen säger att det är hans bästa chans i omgången. Motståndet som hästen är van vid är heller inte alls av samma kaliber som han brukar möta så visst är det normalt en riktigt bra chans. Men Billi Time kan vara ojämn i loppen och Flemming varnar nu lite för att det kanske inte blir den optimala balansen barfota runt om som senast, eftersom hästen har lite slitna bakhovar.

Taxi Out kom aldrig till från sitt bakspår över kort distans senast och hästen är bättre än raden. Har tidigare i år matchats flitigt i V75 där han även har vunnit. Är startsnabb men innerspår bakom bilen på Charlottenlund är som bekant inte det lättaste. Är vass på speed och får han loppet kan Taxi Out mycket väl blanda sig i striden. Daytona går jämnt och bra och gjorde en godkänd insats senast efter ett tufft förstavarv. Steen Juul tycker dock inte att hästen har visat den där riktiga toppformen och väntar på att det ska lossna. Kanske är det dags här?


ANNONS: Här kan du rygga Sportbladet-experternas andelssystem på GS75 i dag. [Extern länk]


Söndagens bästa tips


1 Louisiana (GS75-3)

Höll starkt som tvåa från dödens senast på en bra tid. Står fint till på start. Kan bli svårfångad.


6 Frodo Cash (GS75-4)

Derbytvåa som sköt till vasst senast efter sen lucka. Krafter kvar i mål. Kan sänka alla nu.


9 Geert (GS75-5)

Satt fast med vinnarkrafter senast enligt Steen Juul. Ska inte glömmas bort med rygg på favoritduon. Bortglömd.

Michael Carlssons GS75-system

GS75-1: 4–1–3 (5–2)

GS75-2: 3 Go On Gardenia (8–2)

GS75-3: 1–12–7–9–3–8–11–2 (6–4)

GS75-4: 6–2–4–3 (5–7)

GS75-5: 1–2–9–4 (6–5)

GS75-6: 5 Extreme (3–2)

GS75-7: 4–1–6 (9–8)

1 152 rader/1 152 kronor

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!