Bergh: ”Jag har aldrig sett ljuset i tunneln”

Stjärntränaren om • Att lämna sitt drömprojekt • Hur han blivit bättre på Åby • Reaktionerna

Robert Bergh lämnar Åby och flyttar hem till Sundsvall.
Robert Bergh lämnar Åby och flyttar hem till Sundsvall.

Efter sju år väljer stjärntränaren Robert Bergh, 53, att lämna drömgården i Hajom för att flytta hem till Bergsåker och Sundsvall.

För Trav365 berättar han om anledningen till flytten, våndan att lämna sitt drömprojekt, hur han blivit bättre som tränare och vad han ska göra med all sin fritid.

– Det känns nästan som jag suttit mer i traktorn än tränat häst de senaste åren, säger han.

Under torsdagen kablades nyheten ut: Robert Bergh väljer att lämna gården i Hajom och Åbytravet för att flytta hem till Sundsvall och Bergsåker igen. Det var något som Expressen var först att rapportera om. Flytten sker under juni.

Efter sju år med gården i Marks kommun tillsammans med gården i Matfors blev arbetsbördan helt enkel för stor.

– Det har under åren varit en vånda att man ska vara på två ställen samtidigt. Arbetsbördan har blivit för stor och jag har liksom aldrig helt kunnat fokusera på själva travträningen, att få träna hästar. Det har varit strul att få till det driftsmässigt på gården. Jag har provat flertalet på driften men inte fått till det. Det går liksom inte att be en granne, det funkar inte över tid, säger Robert Bergh och fortsätter:

– Jag har letat efter en vardag som fungerar bra. Vi har hela tiden tänkt: ”Ett år till så blir det bra”. Men det har aldrig landat bra. De första åren hade man ett sug när allt var nytt, de senaste åren har jag aldrig sett ljuset i tunneln, då är det svårt att fortsätta. Först har man hyvlat en bana i Hajom, sedan har man åkt upp till Sundsvall och gjort samma sak. Det känns nästan som jag suttit mer i traktorn än träna häst. Det har blivit en kombination av allting.

Robert Bergh vid gården i Hajom 2015.
Robert Bergh vid gården i Hajom 2015.
Stallen i Hajom från 2015.
Stallen i Hajom från 2015.

”Hästarna har blivit 20 meter bättre”

Gården i Hajom har varit ditt drömprojekt. Blir det inte svårt att lämna gården?

– Jo, och det är det som hållt mig kvar i alla år. Jag har velat ge det mer tid. Det har varit ett fantastiskt ställe att träna häst på. Mina hästar har blivit 20 meter bättre under tiden där. Allting har egentligen blivit som jag tänkt mig, bortsett från arbetsbördan. Att jag flyttar hem nu har dock aldrig handlat om hemlängtan utan bara arbetsrelaterat.

Vad har de sju åren som Åbytränare givit dig?

– Jag har alltid gillat Åby som tävlingsbana framförallt. Jag har fått lära mig att vardagsprestationerna måste vara bättre för att räcka till på Åby. Gästerna som kommer och startar sina hästar behandlar det lite som om det vore en V75-start. Som tränare har jag blivit tvungen att steppa upp allting.

Vad händer med hästarna i Hajom nu och vad händer med gården?

– Jag har ett gäng hästar kvar i Hajom och fyra i personalen kvar där. Jag tänker att hästarna ska vara kvar två till tre månader. Det är 30 hästar i Hajom och 75 till 80 i Sundsvall.

– Utgångsläget är att vi ska testa en försäljning av gården i höst, vi prova det sedan måste man ha en plan B och en plan C. Men gården har ett tacksamt läge nära Landvetters flygplats. Stallarna går att enkelt göra om till en annan verksamhet.

Robert Berghs gård i Sundsvall.
Robert Berghs gård i Sundsvall.
Bergsåker blir Robert Berghs nygamla hemmabana.
Bergsåker blir Robert Berghs nygamla hemmabana.

”Jag har mitt DNA där”

I Sundsvall kommer Robert Bergh fortsätta att bedriva sin tränarrörelse på klassiska ”Berghcamp” utanför Matfors med Oskar Florhed som stallets försteman.

Och reaktionerna efter att flytten blev officiell har förvånat Robert Bergh.

– Man hoppades så klart att det skulle bli uppskattande reaktioner, men jag har hamnat i ett förvånandeläge. Det är många som har hört av sig och välkomnat mig tillbaka och då främst människor som är utanför travbubblan.

Vad betyder Bergsåker för dig?

– Man kan allt runt banan och jag har haft många epoker i livet där. Jag har mitt DNA där. Åby och Bergsåker skiljer sig åt mycket. Det är mycket mer puls på Åby, så de är inte ett dugg lika varandra.

Du är inte rädd för att resultaten ska bli sämre?

– Nej, jag är inte det. Sedan en tid tillbaka har vi i Sundsvall gått tillbaka på vad som fungerat bra för hästarna i Hajom och fått de resultaten vi vill.

Till sist, vad ska du göra med all tid du får över?

– Ha ha, ja, den är farlig. Jag får inte få det för bra direkt. Men det kommer bli jäkligt skönt att bara få träna häst och åka på trav och inte behöva vara så involverad i allting hela tiden. Jag är ju intresserad av hockey och Timrå. Jag hann aldrig se Frölunda under mina sju år i Hajom, så lite hockey blir det nog till hösten.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!