USA

Melander: ”Hon är det bästa sto vi har tränat”

Svenske stjärntränaren inför superloppet Hambletonian : ”Skulle vara fantastiskt kul att vinna”

Av: 

Micke Korhonen

TRAV

Marcus Melander, 30, har fått fram ett riktigt toppsto i treåriga Joviality.

På lördag går hon ut i kval till Hambletonian – det största unghästloppet i världen.

– Hon är det bästa stoet som vi någonsin tränat och vi vill prova mot hingstarna, säger Marcus till Trav365.

Hambletonian är det största travlopp som går att vinna för en amerikansk travtränare. På de åtta senaste åren har svenska toppnamn prenumererat på denna tunga titel. Jimmy Takter har vunnit två upplagor, Åke Svanstedt lika många.

Marcus Melander tränar superlöftet Joviality, en treårig märr som redan sprungit in en bra bit över tio miljoner kronor. Hon har redan segrat i storloppet Yonkers Trot tidigare i år och vann, med Brian Sears i sulkyn, nyligen en division av Delvin Miller Memorial. Segertiden? Snabba 1.08,6 över den engelska milen.

– Det ser lovande ut inför försöken. berättar Marcus.

”Bästa stoet vi någonsin tränat”

Melander är full av beundran för sin treåring och beskriver henne som en häst utan svagheter. En allround travare med både styrka, snabbhet och en fin gång.

– Vi kände tidigt, redan i samband med kvalet, att hon var en bra häst. Hon har allt och är det bästa stoet som vi någonsin tränat, även om Hypnotic Am också var en fantastisk märr som var tvåa i Hambletonian Oaks och sprang in 1,5 miljoner dollar.

Hambletonian har en stoavdelning samma tävlingsdag men Melander hoppas upprepa det som både Atlanta och Ramona Hill mäktat med de senare åren – nämligen att klå pojkarna.

– Det kan absolut vara lättare att gå ut mot stona men det finns även några bra sådana, så det är inte säkert att Joviality bara skulle vinna Oaks. Det är ingen straffspark som ska sättas om man går ut där. Eftersom hon ändå kändes så pass fin i lördags vill vi prova mot hingstarna. Det loppet är klart större att vinna, inte bara för pengarna utan även prestigen.

Marcus har dock mycket mer att åka med än ”bara” Joviality. Just nu lutar det åt att han plockar ut en kvartett i Hambletonian. Minst. Det kan bli fler än så.

– Förutom Joviality blir det Periculum, Temporal Hanover och Thereisnolimit. Sedan kan det tillkomma ytterligare någon som ska starta nu till helgen.

Marcus Melander
Marcus Melander

”Svårt lopp att vinna”

Vem håller du som den tuffaste motståndaren i år?

– Alla är överens om att Rebuff är den bästa hingsten, men det finns många bra även där bakom. Vi har inte mött den ännu men hoppas att det blir så i en eventuell final.

Så hur det än går så blir det svensk seger?

– Det vet man inte. Vi hade oerhört bra chanser för några år sedan och tränade favoriterna. Det var vårt lopp att förlora och tyvärr var vi tvåa, trea, femma den gången. Allt måste stämma den dagen och det är ett svårt lopp att vinna.

Marcus har haft flertalet finalister sedan flytten från Sverige men ännu inte vunnit storloppet. Året han åsyftar är 2019 då han selade då ut flertalet undantagshästar, bland annat Greenshoe och Gimpanzee som var närmast sörjande bakom Forbidden Trade.

– Det var ändå okej. Givetvis var man besviken men jag tycker hästarna gick bra och vi gjorde det vi kunde. Det fanns ingenting jag var arg över, att vi skulle gjort si eller så. Just den dagen klaffade allt för vinnaren och det var inte fy skam att förlora mot den.

Är Greenshoe den bästa häst som du någonsin tränat?

– Det är framför allt den snabbaste. Både han, Gimpanzee och Green Manalishi var alla fantastiska hästar.

”Hambletonian – det största vi har”

Vad betyder den här Hambletonian-dagen för dig och hur stort vore det med en seger i huvudloppet?

– Det körs väldigt många lopp med fruktansvärda pengar den lördagen och året då Greenshoe slutade tvåa körde vi nog in runt 900 000 dollar. Mycket står på spel och det gäller att ha hästarna i ordning. Hambletonian är det största som vi har i det här landet och det skulle vara fantastiskt kul att vinna.

Det har snart gått 21 år sedan den hittills enda svensktränade hästen gick och vann Hambletonian. Året var 2001, hästen Scarlet Knight och i sulkyn satt en viss släkting och förebild till Marcus, nämligen fabror Stefan "Tarzan" Melander.

Vad minns du av den dagen och hur stort var det för dig att se honom vinna?

– Jag var ganska ung då, bara åtta, nio år, och nog inte helt med i matchen ännu. Så här i efterhand är det klart att det var en fantastiskt stor prestation. Att ta en häst från Sverige, åka över hit och vinna – det är inte lätt och hade nog inte gått i dag.

Givetvis har segerloppet då Stefan blev "Sweden's man on the moon" med travvärlden kommit på tal i samband med deras otaliga telefonsamtal, men enligt Marcus sker det trots allt inte så ofta.

– Han har dock inte bara vunnit det loppet utan allt som går att vinna, även Elitloppet, Prix d'Amerique och VM-loppet. Meriter har han.

2001 vann Marcus farbror, Stefan ”Tarzan” Melander Hambletonian med Scarlet Knight. En bedrift han nu själv vill upprepa.

”Mycket pengar att tävla om”

Travlivet borta i USA ser betydligt mer annorlunda ut än det i kalla Norden. I stället för att tävla året om är tävlingsbiten oftast begränsad till vår-, sommar- och höstmånaderna, något Marcus verkar trivas alldeles utmärkt med.

– Vi som tävlar med två- och treåringar i Grand Circuit har tävlingar från maj till och med november. Övriga tiden har vi det lugnare och kan förbereda hästarna. Jag gillar upplägget. Som det känns nu är det inte aktuellt att i framtiden flytta tillbaka till Sverige men man ska aldrig säga aldrig. Travsporten ser väldigt bra ut i USA och det är mycket pengar att tävla om.

Vi kan inte släppa Marcus utan att fråga om nästa års Elitlopp. Greenshoe och Gimpanzee gick tidigt till aveln och blev inte aktuella. Många drömmer säkert ändå om att få se Joviality sista söndagen i maj.

– Hon har lite lopp här som fyraåring i början av året och är ju svenskfödd så det finns lite andra årgångslopp om vi vill ta henne till Sverige, avslutar Marcus.

Här kan du se segerloppet (Yonkers Trot) på Hambletonians hemsida. Obs: Extern länk.

Hambletonian avgörs den 6 augusti på The Meadowlands Racetrack i New Jersey, USA. Försöken körs på samma bana lördag 30 juli.

Joviality vid segern i Yonkers Trot.
Publisert:

LÄS VIDARE

Storseger till Melander – drog in 1,4 miljoner

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

USA

Trav