”Kan vara över om en månad eller redan i dag”

Steen Juul om storloppssegern, Elitloppsdrömmen och slitaget på kroppen: ”Det är armbågar, axlar, allt, som tagit stryk”

Steen Juul vann under lördagen storlopp med Extreme – och bjöd på härlig segergest.

71-åringen börjar dock se slutet på en lång och framgångsrik tävlingskarriär.

– Kroppen är sliten och jag vet att det kan vara över om en månad, eller redan i dag, säger Steen till Trav365.

Steen Juul må ha fyllt 71 år men är still going strong. En av världens genom tiderna skickligaste yrkesmän tog under lördagen en av sina största segrar på svensk mark, då han och Extreme spurtslog Aetos Kronos i EM för femåringar. Det var en märkbart nöjd segerkusk som till och med hann med en segergest.

– Den kom lite spontant för mig, utan att loppet i sig var något extraordinärt. Senast jag gjorde segergest var i Derbyt med Festival of Speed, berättar Steen för Trav365.

När vann du ett så här stort lopp i Sverige senast?

– I Sverige... Det vet jag inte. Senast var nog något divisionslopp med Takethem.

”Jag tar en dag i taget”

Lördagens vinst var värd 500 000 kronor och Extreme visade i och med denna att han inte bara är Danmarks bästa häst, utan också kan slå världseliten när rätt resa serveras. Själv var Juul försiktig optimist inför loppet men tvekade ändå om det gick att slå Aetos Kronos.

– Jag hoppades på en go insats men att det skulle gå att slå de bästa var jag långt ifrån säker på. Aetos hade nog inte en lika bra dag som i Jubileumspokalen gången innan. Då var han fantastisk, helt otrolig! Extreme var dock riktigt bra i lördags. Han har en sådan fin teknik och är helt reglerbar. En komplett häst.

Steen berättar vidare att han länge och väl övervägde att sätta upp en svensk kusk på sin reklamhäst, men när det väl kom till kritan så tog han ändå beslutet att köra sin okomplicerade häst själv.

Inte hade väl exempelvis Björn Goop eller Örjan Kihlström kunnat köra ett mer perfekt lopp än du i lördags?

– Inte som loppet blev kört. Allt löste sig perfekt. Nu är det dock så att det inte är säkert om jag kommer att köra några fler stora lopp som kusk... jag tar en dag i taget.

Ser inte fram emot livet som pensionär

Är inte åldern bara en siffra?

– Nja, kroppen har blivit mer och mer sliten. Jag är realist och vet att jag inte har många fler lopp i kroppen.

På vilka sätt yttrar sig detta slitage?

– Jag vet inte hur sliten du blir av att sitta på en stol och skriva, men jag har rest världen runt och suttit många gånger i en sulky. Det är armbågar, axlar, allt, som tagit stryk. Så länge jag mår bra så kör jag men vet samtidigt att det kan vara över om en månad, eller redan i dag. Jag har gått och tänkt i de banorna, att sluta.

Som kusk eller även som tränare?

– Bara som kusk. Jag älskar att träna häst. Det blir många arbetstimmar på en vecka. Visst har jag funderat på att skära ner men då kan man lika gärna sluta helt.

Ser du fram emot livet som pensionär?

– Nej, det gör jag inte! Jag är så glad över att kunna stå upp och gå till jobbet varje morgon, även om jag fortfarande känner av många av mina tidigare skador. Att ta hand om min kropp är jag för dålig på, men huvudet försöker jag hålla igång bland annat med sudoku.

Ett underbart liv att arbeta med hästar?

– Det är det. Helt säkert!

Drömmer om Elitloppet

Extreme har varit en talang länge men Steen rankade ändå inte sin häst som den bästa i fyraåringskullen och nämner istället Empire. Som femåring har dock Juuls stjärna tagit stora steg i utvecklingen och mer följer förhoppningsvis, även om det aldrig är någon garanti. Om det blir någon resa till Frankrike i vinter kan han inte svara på utan det stora målet är istället Elitloppet nästa år. Och då kanske med två hästar?

– Vi siktar på att Extreme ska vara med där, Festival of Speed likaså. Han har mycket pengar på sig och vi måste ut och resa med honom framöver.

Om någon av dessa två startar i Elitloppet, vem sitter då i sulkyn?

– Det beror helt på hur kroppen känns, men jag kör väldigt gärna, avslutar Steen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN