Köpte Propulsions bror för en miljon dollar

Svenske stjärntränaren Daniel Redén bakom superköpet i USA: ”Vi hade en plan” ● Men blev inte dyrast på superauktionen

Svenske succétränaren Daniel Redén köpte superhästen Propulsions helbror på auktion i USA i natt.

Prislappen: En miljon dollar, eller runt 9,9 miljoner kronor.

Men hästen blev inte dyrast - fantomhästen Greenshoes helbror såldes för 1,1 miljon dollar, den dyraste ettåringen som någonsin sålts på auktion.

– Jag tror att han var värd varje cent, säger nye delägaren, kanadensiske affärsmannen Brad Grant.

Under tisdagen var det första dagen av den årliga hästauktionen i Lexington, USA.

Och det blev en rejäl köpfest.

Totalt såldes det hästar för rekordsumman 18,2 miljoner dollar. 118 ettåringar gick under klubban och snittpriset blev 154 288 dollar.

”Hoppas att han kommer till min gård”

Flera svenskar visade sina ekonomiska muskler. En av dem: svenske succétränaren Daniel Redén.

Han ropade in sin egen superhäst Propulsions, som sprungit in 31 miljoner kronor, helbror för 1,1 miljoner dollar, runt 9,9 miljoner kronor, för Stall Zets räkning.

– Vi hade en plan och det var att ta med oss Damien till Sverige om vi skulle få honom. Det lyckades, men priset var väldigt högt. Nu måste vi fundera lite över det hela, men jag hoppas att hästen kommer till min gård eftersom jag redan har Propulsion. Den sistnämnde har tjänat mycket pengar, så jag tror att det var värt det. Damien är anledningen till att jag är här på auktionen, säger Daniel Redén till ustrottingnews.com.

”Var perfekt”

Men Damien blev, hör och häpna, inte den dyraste ettåringen som såldes under kvällen. En helbror till fantomhästen Greenshoe, som ägs av Unibet-grundaren Anders Ström och tv-profilerna Hasse Backe, Lasse Granqvist och Morten Langli, Maverick såldes för 1,1 miljoner dollar, eller runt 10,8 miljoner kronor, den dyraste ettåringen som någonsin sålts på en auktion.

Hästen köptes av The Maverick Group och går i träning i USA hos tränaren Tony Alagna.

– Du tittar på uppfödningen/stammen och vad Greenshoe presterat hittills. Den här hingsten var perfekt och jag tror att han är värd varje cent, säger nye delägaren, kanadensiske affärsmannen, Brad Grant, till ustrottingnews.com.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!