Proffset är tillbaka efter hemska olyckan

Claes Svensson: ”Har gett mig perspektiv på livet”

Av: Trav365

Publicerad:
Uppdaterad:
Claes Svensson gör comeback på måndag bakom stallets Whiskey Akema.
Foto: LARS JAKOBSSON, MALIN ALBINSSON/TR BILD
Claes Svensson gör comeback på måndag bakom stallets Whiskey Akema.

Proffskusken Claes Svensson, 52, fick en hästspark i bröstet och hamnade på intensiven.

Nu – två och en halv månad efter olyckan hemma på gården – gör han comeback i sulkyn.

– Det har gett mig perspektiv på livet, säger han till Trav365.

Det var den 13 februari i år som oturen var framme och Claes Svensson blev sparkad av en häst hemma på gården.

Den 52-årige Vaggerydtränaren fick allvarliga skador och lämnade hemmet i ambulans. På sjukhuset kunde man konstatera brutna revben, punkterad lunga och även en blödning på levern.

– Jag förstod inte att levern var mosad, sa Claes Svensson till Trav365 när han fått komma hem från sjukhuset.

”Mår bättre och bättre”

Nu har det gått lite över två månader och på måndag är 52-åringen tillbaka på tävlingsbanan som kusk bakom egentränade Whiskey Akema på Halmstad.

– Det känns bra att vara tillbaka och lite extra kul att det är just Whisky Akema som ska ut.

Vägen tillbaka har gått relativt fort med tanke på skadornas omfattning. Hur mår du för dagen?

– Jag mår bättre och bättre och fick häromdagen beskedet från läkaren att jag kan återgå till tävlandet. Jag har faktiskt redan i dag kört hästar hemma på gården och det var en härlig känsla.

”Det hade kunnat gå riktigt illa”

Olyckan har inte förändrat Claes sätt att se på verksamheten och tävlandet – men det har gett honom en annan syn på livet.

– Vi är ju i en resultatstyrd bransch där vi tävlar och den känslan är fortfarande den samma. Dock så har olyckan gett mig perspektiv på livet, att det finns även andra viktiga saker, säger han och fortsätter:

– Det som hände var ju inte kopplat till mitt tävlande utan det var något som hände hemma på gården. Jag har aldrig varit rädd men detta kan ha givit mig en större respekt i vissa situationer. Man måste gå vidare, släppa det som varit och inte tänka för mycket.

– Jag är otroligt tacksam över att bli helt återställd. Det hade kunnat gå riktigt illa men nu måste jag släppa det och fokusera på min verksamhet.

”Många som har stöttat mig”

Trots att Claes har varit ifrån tävlingsovalen så går hans hästar bra för tillfället. I år har man gjort 34 starter och av dem varit på en plats vid nästan hälften av tillfällena.

– Ja, du har helt rätt. De senaste två-tre månaderna tycker jag att resultaten varit fina och det känns som att vi har bra stallform för dagen. Jag är tacksam över min personal som gör ett jättebra jobb.

Hur har stödet från trav-Sverige och omgivningen varit sedan olyckan?

– Det har varit väldigt många som stöttat mig och även ni från media har uppmärksammat detta en hel del. Det största stödet har jag förstås fått från min familj, personal och mina närmsta vänner.

”Kämpa för att plocka ner mig”

På måndag är det alltså dags att köra travlopp igen och Claes ska sitta bakom en av stallets bästa hästar, Whisky Akema, i det nionde loppet.

– Det blev så av en slump. Vi har tävlingar på hemmabanan Vaggeryd på söndag men jag hade inte fått klartecken av min läkare innan anmälningstiden gått ut.

Vad tror du om Whisky Akemas chanser?

– Det är ett litet fält med bara fem hästar till start. Det brukar ofta bli taktikkörning och jag hoppas kunna komma till ledningen. Väl där får de andra kämpa för att plocka ner mig.

– Senast på Mantorp när Kim (Eriksson) körde så snubblade hästen till och galopperade. Jag ser det som ett olycksfall i arbetet och tror på en bra insats den här gången.


ANDREAS ÖRTENGREN

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN