Fick oväntad hjälp – blev världsmästare

1 av 2 | Foto: Mike Lizzi
Twister Bi och Christoffer Eriksson tar hem VM-loppet på Yonkers-banan i USA.
TRAV

Svensktränade Twister Bi vann VM-loppet på nytt världsrekord i helgen.

Det efter hjälp av startbilspersonalen.

– Det är en gammal vän till mig som kör startbilen och han frågade om vi ville ha hjälp, säger tränaren Jerry Riordan.

Helgens VM-lopp blev en ren uppvisning av Twister Bi som tog hem förstapriset på fyra miljoner kronor efter att ha pulvriserat motståndet och vunnit på nytt världsrekord 1.10,7 över 2 011 meter.

– När jag tränade honom innan vi åkte över till USA körde jag inte speciellt fort, men det kändes som att han blir bättre av alla tuffa lopp. Han kommer bli komplett och är redan nu en fantastisk tävlingshäst, säger Jerry Riordan.

”En gammal vän”

Tränaren berättar även om den oväntade hjälpen han, hästen och kusken Christoffer Eriksson fick av startpersonalen på Yonkers-banan inför superloppet i lördags.

– Jag känner alla där och han som jobbar som ”starter” är en gammal vän. Så kan kom och frågade mig och Christoffer om han kunde hjälpa oss, då han visste att Twister Bi kunde vara lite svår bakom bilen. Han ville inte ha någon omstart i loppet, så han hjälpte oss. De har ingen klocka på startbilen i USA, som det är i Sverige, så han sa åt oss att göra precis som vi brukar göra med Twister Bi inför start, och när alla andra hästar vände upp för start, då skulle Christoffer också vända upp. ”Ni gör starten och jag går med er” sa min vän. Christoffer gjorde allt rätt, vände i tid och vi kunde köra rakt fram, säger Jerry.

”Tajt mot Åke Svanstedt och Resolve”

Enda orosmolnet sedan? Förstasväng.

– Jag var lite orolig för den, och det blev tajt mot Åke Svanstedt och Resolve. Åke körde schysst, men det var tajt. När Christoffer fick honom runt svängen så var jag säker på var jag hade min häst, trots att det blev ”dödens”-positionen, som vanligt fö den här hästen. Han är både tuff och har speed och hanterar de snäva kurvorna, som det är på 800-metersbanor, otroligt bra.

Efter uppvisningen på andra sidan Atlanten väntar nu stora mål i Paris. Twister Bi ska försöka kvala in till det som kallas världens tuffaste travlopp, Prix d’Amérique, via femåringsloppet Prix Tenor de Baune, som körs kring jul.

– Vi tror att vi har en häst för Prix d’Amérique. Det är en stor dröm, alla drömmer om att vinna det loppet.

Får med tre hästar i Prix d’Amérique?

Även stallets Ringostarr Treb och Treasure Kronos, som var med i loppet i fjol, laddas mot storloppet i Paris sista helgen i januari.

– Vi ska försöka få med tre hästar i Prix d’Amérique. Det är en långskott, men chansen finns. Får Daniel Redén med fyra hästar, jag tre och några till svenskar går dit så är halva startfältet svensktränade hästar. Då kommer fransmännen ändra reglerna för loppet, säger Riordan med ett skratt. 

ARTIKELN HANDLAR OM