Proffstränaren återfår licensen: ”Aktiverad”

Vändningen för Elin Dalegård: ”Pratas bakom ryggen”

Uppdaterad 2023-12-08 | Publicerad 2023-12-07

Örebroproffset Elin Dalegård tappade licensen men har under fredagen fått tillbaka den.

Licenskommittén beslutade att dra in Elin Dalegårds proffslicens.

Detta då hon saknade F-skatt.

Men nu har allt löst sig.

– Nu är allt klart med F-skatten och min licens är aktiverad igen, säger Dalegård till Trav365.

– Det är jag som vd i bolaget som har högsta ansvaret och det vill jag poängtera, förklarar Jonas Gylling.

48-åriga travtränaren Elin Dalegård är hemmahörande på Örebrotravet.

Men under onsdagen fråntogs hon av Licenskommittén sin A-licens, detta på grund av att hon saknar F-skatt, något som facktidningen Travronden rapporterat om.

De senaste dagarna har varit omtumlande och frustrerande för tränaren.

”Jag var lyckligt ovetande”

Själv har hon inte varit medveten om allt pappersarbete som förbisetts i verksamheten.

– Jag var lyckligt ovetande fram till i torsdags. Naturligtvis inte kul men ibland blir det fel. Den mänskliga faktorn, säger Dalegård till Trav365.

Vad är det som har hänt?

– Det är Jonas Gyllings, ägaren och vd:n i bolaget, fru Martina som sköter alla papper och tydligen har det blivit en miss i kommunikationen mellan henne och revisorn. Så inkomstdeklarationen blev inte inlämnad i tid i sin helhet. Allt är nu fixat och Skatteverket jobbar för fullt för att lösa en ny så fort som möjligt. Med lite tur redan denna vecka, det hoppas jag verkligen.

”Elin ska inte skuldbeläggas”

Ägaren och vd:n för bolaget, Jonas Gylling, har ett nära samarbete med Elin Dalegård.

Entreprenören från Askersund klev in i travsporten 2021 och vann då sitt allra första travlopp han körde. Efter det har han intensifierat sin satsning som både tränare, kusk och ägare.

För Trav365 förklarar han hur den jobbiga situationen uppstått.

– Det som hänt är att min revisor Daniel varit långtidssjukskriven. Tyvärr har han missat att lämna in inkomstdeklarationen på Team Dalegård AB. Daniel sköter alla mina/våra tolv bolag. Tyvärr föll ett bolag bort. Det har fått konsekvenser som Elin absolut inte ska skuldbeläggas för. Det är jag som vd I bolaget som har högsta ansvaret och det vill jag poängtera, berättar Gylling.

Radarparet Elin Dalegård och Jonas Gylling.

”Går igenom en djup depression”

Men hur har det kunnat gå så långt att licensen dragits in?

– Privat går jag igenom en djup depression och mår stundtals väldigt dåligt. Har insett att de sista tre till fem åren varit otroligt intensiva. Jag är långtidssjukskriven och det har varit så mycket att jag lagt ner och anställt en kille. Har varit helt väck, tappat ansiktet och gått med självmordstankar. Nu går jag hos en psykolog och tänker att pengar är inte allt. Jag har så jag klarar mig ändå.

– Jag vill inte skapa någon snyfthistoria men det här är en del av förklaringen. Efter akutvård inser jag att det blir en lång period framöver där mitt liv måste förändras om jag inte ska få allvarliga men för resten av mitt liv. Nu drabbar det här med licensen Elin och det är det som gör mig mest ledsen. Tycker synd om henne då hon alltid vill göra rätt för sig. Hon fick reda på det här på omvägar.

Jonas Gylling.

”Finns inga brister”

Den uteblivna licensen kan snabbt komma tillbaka.

Licenskommittén säger att Elin får tillbaka sin A-licens så snart papperen hos Skatteverket är i sin ordning.

Enligt Jonas Gylling är det bara en tidsfråga innan allt löst sig.

– Vår revisor har av förklarliga skäl varit engagerad. Han har varit i kontakt med ST och Skatteverket och haft en bra dialog där. Det finns inga brister och allt ska vara i sin ordning, förutom att vi glömt att komma in med inkomstdeklarationen i tid. Jag hoppas det kan vara löst redan i morgon fredag.

Vilka konsekvenser får allt detta för stallet?

– Det beror alldeles på när Elin får tillbaka licensen. Jag har några hästar på min träningslista men om allt går snabbt så ska det inte påverka nämnvärt.

– Min egen andelsverksamhet med hästarna, där ska ingen känna någon oro. Det finns 100-tals ägare hos Team Gyll och jag vill poängtera att det inte är någon fara där. Jag har tidigare sagt att jag ska lägga tio år på det här och jag har inga planer på att sluta. Nästa år blir vårt viktigaste år med ett tjugotal hästar som kommer att starta. En hel arsenal och jag hoppas på ett megaår.

Jonas Gylling har inga planer att trappa ner från travets värld. Men nu ligger allt fokus på att Dalegård ska få tillbaka sin licens.

”Jobbigt för mig på sociala medier”

Hur mår du för tillfället?

– Just nu mår jag som bäst när jag får vara med hästarna. Jag har framtonat mig som en rolig och komisk person som älskar hästarna. Har försökt hitta en ironisk sida av mig själv, drivit med mig själv. Skrivit själv på Facebook vilken lallare jag är. Livet är alldeles för allvarligt, för mycket allvar i vardagen. Det här är min hobby och jag hoppas jag hittar tillbaka till mig själv.

– Det har varit jobbigt för mig på sociala medier, har delvis lagt ner på Facebook då jag ofta blir påhoppad. Det började redan under pandemin att jag fick problem med mitt företag ”Silkflower AB”. Efter det också problem med en satsning i Askersund på lägenheter som spårade ur, men allt löser sig. På travspråk har jag haft helstängt på mig och bara kört på. Nu ska det bli betydligt lugnare, säger Gylling.

Återfår licensen: ”Skönt”

Under fredagsförmiddagen kom den efterlängtade lösningen för Elin Dalegård och Jonas Gylling.

Efter en blixtsnabb hantering på Skatteverket kan de nu andas ut.

– Nu är allt klart med F-skatten och min licens är aktiverad igen, det är verkligen skönt, berättar Elin Dalegård för Trav365.

Hur känns det att det löste sig till slut?

– Naturligtvis jätteskönt. Vi har ju fått ta emot en massa hårda ord från folk, särskilt på sociala medier. Det är väl alltid jobbigt när man vet att det pratas bakom ryggen på en. Så jätteskönt att allt är ordnat nu, avslutar Dalegård.

Elin Dalegård har 34 hästar på sin träningslista.

Följ ämnen i artikeln