Goop: ”Har en ganska hög smärttröskel...”

Svenske stjärnkusken kör Prix d’Amérique i specialskydd • Chansen med Moni Viking • Franska stjärnhästarna

Björn Goop kör Moni Viking i Prix d’Amérique på söndag.
Björn Goop kör Moni Viking i Prix d’Amérique på söndag.

Den svenske stjärnkusken Björn Goop fick en spricka i handleden efter en olycka på Örebrotravet.

På söndag kör han Prix d’Amérique med ett specialskydd för att skydda handen.

– Jag har en ganska hög smärttröskel, säger han till Trav365.

Sedan tidigare har Björn Goop skrivit svensk travhistoria.

2021 vann han Prix d’Amérique för tredje gången – en bedrift ingen svensk kusk tidigare lyckats med.

På söndag kör han igen – med egentränade Moni Viking.

Men uppladdningen hade kunnat varit bättre.

Förra torsdagen föll han i backen i en olycka på Örebrotravet – och tog sig direkt för högerhanden. På sjukhuset kunde läkarna konstatera att Björn Goop fått en spricka i handleden och tvingades ställa in sina starter på V75.

”Följer läkarnas råd”

Under veckan har han valt att avstå lopp för att helt kunna kurera sig inför söndagens storlopp på Vincennes.

– Handen är så klart öm, men den är bra. Jag har ett skydd som jag ska köra med på söndag, säger han och fortsätter:

– Jag är försiktig och följer läkarnas råd. Det ska inte vara någon fara att köra, det handlar egentligen om hur mycket smärta man klarar av. Jag har en ganska hög smärttröskel, jag har brutit handleden tidigare. Det är så klart upp till var och en vad man klarar. Det viktigaste för mig är att man ändå kan fokusera och känna den rätta känslan.

”En av världens bästa”

Tanken från början var att Björn Goop skulle köra Timo Nurmos Calgary Games. Hästen fick dock strykas inför det sista kvalloppet, Prix de Belgique.

– Calgary Games såg man fram jättemycket emot. Det var en upplevelse att bara få känna på honom i lopp, han är fantastisk och en av världens bästa hästar som hade haft en bra chans i Prix d’Amérique. Nu dök chansen upp med Moni Viking och jag är jätteglad för att få tillbaka honom. Det är en fantastiskt trevlig häst, det ska bli jättekul.

I fjol vann Björn Goop både Åby Stora Pris och Sundsvall Open Trot med Moni Viking. Efter segrarna råkade hästen ut för en gaffelbandsskada för andra gången, vilket spolierade höstens tävlande. Trots den tuffa skadan står hästen på startvolten på söndag.

– Det är en skör häst, men med en snabb läkeprocess och en enorm inställning. Han känns fin men jag kan så klart inte förvänta mig samma form som i Åby eller Sundsvall, men både jobben och det senaste loppet hoppas jag tar honom framåt. Realistiskt så är det pengar i loppet som gäller, det vore bra.

”Fantastiska hästar”

I söndagens startfält återfinns många franska hästar, för oss svenskar mindre namnkunniga. Det ska man dock inte luras av enligt Björn Goop, som hyllar de franska stjärnorna.

– Det är ett nytt yngre gäng som är med. Jag har mött dom och sett dom på nära håll, det är fantastiska hästar. Horsy Dream är exempelvis en häst som utvecklats oerhört mycket, är enormt tålig med en bra teknik, duktig kusk och en bra avslutning. Jag skulle säga att han är första häst i loppet, säger han och tillägger:

– Idao de Tillard är en enorm häst med stor utvecklingspotential. Flamme du Goutier vann Prix du Cornulier i söndags och körts snällt i ett år som uppbyggnad inför de här loppen.

Prix d’Amérique körs söndagen den 29 januari på Vincennes i Paris över 2 700 meter med voltstart.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!