”Lyckades ta mig hem, det var firande nog”

Örjan Kihlström om ryggproblemen, segern i storloppet och chansen i Hugo Åbergs

Örjan Kihlström och Honey Mearas.
Örjan Kihlström och Honey Mearas.

Örjan Kihlström fick ryggskott mitt under ett lopp och tvingades avbryta.

Under söndagen var han tillbaka i sulkyn – och det blev succé direkt med Daniel Redéns Honey Mearas.

– Givetvis kändes segern i StoChampionatet lite extra med tanke på mina egna problem, säger Örjan till Trav365.

Firma Daniel Redén och Örjan Kihlström gjorde det igen. Tillsammans vann de under söndagen StoChampionatet med superstoet Honey Mearas. I och med att hon var med i Premiechansen så kunde kretsen kring hästen glädja sig åt 2,4 miljoner kronor. Av bara farten sprang Honey Mearas i mål på nytt världsrekord för fyraåriga märrar över lång distans.

Varken hon eller Örjan syntes till i loppet innan upploppet. Kusken levde upp till smeknamnet "Gubben i lådan" och behöll kylan, för att sedan sätta in slutstöten vid exakt rätt tillfälle. En perfekt styrning av världens kanske bästa travkusk. Men också en sargad sådan, då han under tisdagen mitt under ett lopp på Solvalla drabbades av akut smärta i ryggen och tvingades avbryta knappa varvet från mål. Därmed blev dagarna fram till söndagens start en kamp mot klockan.

– Man får kämpa på. Som tur är hade jag snälla människor som kunde hjälpa mig dagarna innan, berättar Örjan för Trav365.

”Fick skjutsas hem med golfbil”

Vad var det egentligen som hände i tisdags?

– 1 300 meter från mål började det kännas konstigt i ryggen, hundra meter senare small det till. Jag fick ett ryggskott och hoppades kunna fullfölja loppet men det gick inte. Efteråt fick jag hjälp av folk att ta mig ur sulkyn och sedan skjutsades jag hem med golfbil.

Kihlström har dragits med akuta ryggsmärtor från och till och under många år, och alla som haft diskbråck och ryggskott vid något tillfälle i livet vet hur förlamande smärtan kan vara.

– Utan att vilja gå in på min smärtproblematik så har jag haft problem med ryggen i 25-30 år nu. Allt började en dag när jag var ute och åkte rullskidor och kände att något var fel. 98 procent av tiden är jag dock helt smärtfri och diskbråcket som jag dragits med tidigare har försvunnit.

Har du någonsin funderat på att trappa ner?

– Nej, ryggen kommer aldrig att bli perfekt. Jag har mina övningar som hjälper men kan inte ge råd till andra med liknande problem om vad de kan göra då jag ju själv inte fått ordning på min egen skada.

”Vet inte hur nära det var”

Örjan berättar vidare att de många, och långa, bilresorna inte är idealiska men som så många andra i samma situation biter han ihop. Kärleken till hästarna och sporten är givetvis också en bidragande orsak till att den dåliga ryggen inte stoppat upp hans framfart. Inför söndagen hade Kihlström medvetet avstått styrningar, bland annat inom V75, för att satsa fullt ut på Diana Zet och Honey Mearas när Axevalla körde stortrav. Det upplägget lönade sig, med råge.

Hur nära var det att du avstod även dessa styrningar?

– Jag vet inte hur nära det var... Diana Zet tappade travet i sista sväng men hade styrkan att komma tillbaka och avgöra. Givetvis kändes segern i StoChampionatet lite extra med tanke på mina egna problem, och dessutom hade hästen heller inte varit på topp inför finalen. Det löste sig så bra som det kunde under loppets gång och hon är en riktigt bra häst med alla fysiska förutsättningar. Hur bra hon kan bli får framtiden utvisa. Daniel har dock en speciell känsla för hästarna och vet vad han ska göra för att sätta dem i form till rätt lopp.

”Resan gjorde mig matt”

Mycket till firande blev det dock inte för segerkusken som återhämtar sig i hemmet dagen efter storsegern.

– Jag lyckades ta mig hem, det var firande nog. Resan gjorde mig matt men i kväll ska jag försöka köra fyra hästar på Solvalla, sedan får vi se hur det känns och om jag klarar samtliga styrningar i morgon på Jägersro. En var jag tvungen att tacka nej till på grund av reseskäl.

Det är inte vilken dag som helst under tisdagen, utan Hugo Åbergs med en viss Who's Who i en av huvudrollerna. Spår ett bakom bilen och drygt 1,6 miljoner till vinnaren. Man kan lugnt påstå att hästen har en speciell plats i Örjans hjärta.

– Det är en jättefin och sympatisk häst. Dessutom är det extra kul med stammen och ägaren Travkompaniet. Who's Who har varit fin hela året och var fantastisk senast. Distansen är inga problem och det är positionerna som avgör vem som vinner. Jag har goda minnen från fjolårets Hugo Åbers-lopp då Double Exposure segrade, avslutar Örjan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!