”Fullständig lekstuga – svårt se annan vinnare”

Robert Okpus GS75-tips – lopp för lopp • Söndag 18 juli

Av: 

Trav365

 No Short Cuts är storfavorit i Svenskt Derby.
No Short Cuts är storfavorit i Svenskt Derby.

Den 104:e upplagan av Svenskt Derby ser en väldigt stor favorit i No Short Cuts.

Jag tror förvisso inte på på någon defilering på upploppet, snarare att det blir en sevärd kamp mot Wolfof Vancouver och Pusjkin!

Men jag går heller inte över ån efter vatten, det är nog smartare att gardera i andra lopp…


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem på GS75. Spelstopp: 15.00 [Extern länk]


Den tyskättade men norske tränarnestorn Wido Neuroth har vunnit Svenskt Derby hela tolv gånger, senast med Bokan 2015. Då red sonen Jan-Erik, som även rider derbyt denna gång - och jag tror att segerraden kommer att förlängas här med No Short Cuts.

Wido har förvisso påpekat i veckan att han inte ser No Short Cuts som någon undantagshäst av samma format som Valley Chapel – som vann samtliga tre skandinaviska derbyn 1999 – eller Appel Au Maitre – ikonisk derbyvinnare från 2007, och nu en av Skandinaviens bästa avelshingstar.

Men om man ser till den fullständiga lekstuga som No Short Cuts hade i Derby Trial förra månaden, är det svårt att se någon annan vinnare i det här loppet.

Visst, man ska ha i åtanke att både Lennart Reuterskiöld Jr och Francisco Castro tror stenhårt på sina bästa treåringar, Wolfof Vancouver och Pusjkin. 

Junior har vunnit tre derbyn och Castro vann 2010 med Moe Green, så herrarna vet bevisligen vad de talar om – men skulle deras hästar rå på No Short Cuts så blir det en överraskning i alla fall för mig.

Junior har fem hästar i Derbyt

Noterbart i övrigt är att Junior återigen har fem hästar i Derbyt vilket var mer än en tredjedel av fältet redan innan strykningen av Neuroths andrahäst Lot Of Joy. Dessutom har han mer än halva stallet ute på derbydagen, 22 hästar – och ingenting alls tyder på annat än en oerhört imponerande ruljans, trots att de senaste året ägnats åt en envis kamp mot cancer, en kamp som han verkar gå segrande ur.

Det andra loppet som det pratas mycket om denna dag är det stora sprinterloppet, Listed-uppgörelsen Zawawi Cup. Här tror jag att distansen blir helt avgörande. Över 1350 eller 1400 meter hade jag kanske funderat över att spika superskimmeln Duca Di Como. Men på derbydagen förra året så vann Nocentsinkentucky ett treåringslopp över den här distansen, 1200 meter, på en tid som bara var tiondelar sämre en den tid som I Kirk – årets häst tre år i rad – tog hem just det här loppet på. I Kirk deltar inte denna gång på grund av skadeproblem och känslan är att Nocentsinkentucky håller Duca Di Como ifrån sig hela vägen.

I övrigt noterar vi att publiken är tillbaka på derbydagen – 400 personer på restaurangplats och 600 personer utomhus. Definitivt en stämningshöjare!

GS75-1

Visst, 2 Stormy Ocean är en av Sveriges bästa milers och definitivt den bästa hästen här. Men Malmö Sommarhandicap är just en handicap och vissa hästar kommer givetvis att profitera på att de bär mindre vikt än favoriten. Fyraåringen 7 Auenfurst har bara sex lopp i livet på grund av en skadeperiod, men det är en häst med mycket kapacitet som förmodligen kan mer än sitt nuvarande handicaptal.

GS75-2

Ett lopp som borde stå mellan tre hästar.

10 No Nay Naughty är nog min bästa chans under hela Grand Slam-omgången, sa championjockeyn Per-Anders Gråberg när jag pratade med honom under lördagen. Men även Oslo-baserade stortränaren Niels Petersen är optimist med 3 Herewegodandy som slog Gråbergs häst i loppet med nos sist de möttes på Jägersro. 5 Reunion Island visade likvärdig kapacitet med derbyfavoriterna under sin tvååringssäsong, men visade inget formintryck senast.

GS75-3

Även här är det ett par tre hästar som sticker ut. 4 Noble Justice imponerade vid segern i Göteborg senast och befinner sig i ”lagom omgivning”. Men 6 Magic Rock har vunnit båda sina starter i livet, väldigt lätt senast - och det är fortfarande omöjligt att sia om hur bra den hästen är…

GS75-4

Repris från i fjol! Wido Neuroths 4 Nouvelle Lune ”vann” loppet då efter en vinglig upploppsfärd – men blev nedflyttad och segern gick istället till 8 Queen Rouge. Dessa jagades in i mål av 7 Marta och vi tror på samma scenario igen. Nouvelle Lune kan mycket väl få revansch men säkrast är nog att strecka alla tre...

GS75-5

En eller många, dessvärre har jag inte råd med en helgardering. 10 Laguna Seca är nog bästa hästen, men vinglar och far i loppen. Skulle han sköta sig är det nog loppets vinnare. Se upp för 3 Aquila Phi som gick riktigt bra mot några kulltoppar senast som hon besökte Jägersro!

GS75-6

Svenskt Derby! Favoriten 7 No Short Cuts dansade undan med tolv längder senast och vi väljer att spika. Ska man ta fram förstoringsglaset och granska det loppet kan man dock konstatera att segertiden inte var lika imponerande som segermarginalen - och tvåan i loppet var en häst som jag betraktar som chanslös i derbyt – 14 Suspicious Boy. Dom enda övriga hästarna i Svenskt Derby som visat takter i paritet med favoriten är 5 Wolfof Vancouver som vann derbytestet Voter-löpning och 2 Pusjkin. Kanske även 9 Palm Springs som kan bli den första Skandinavien-födda vinnaren av derbyt sedan Double Net år 2000. 

GS75-7

En renodlad duell. 5 Nocentsinkentucky var den bästa treåriga sprintern på dessa breddgraderoch är redo att ta steget upp nu. 8 Duca Di Como är utan tvekan Skandinaviens bästa häst på dirttrack på distanser mellan 1400 och 1800 meter, men även om han är en mer än duglig sprinter, så tror jag att just distansen, blott 1200 meter, talar till fördel för Nocentsinkentucky – som bör hålla undan i epilogen.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem på GS75. Spelstopp: 15.00 [Extern länk]


Söndagens tre bästa tips

1 We Got The Boss (GS75-1)

Kan bli nästintill ostreckad, men detta är en häst som har ett vettigt viktläge i en öppen handicap. Femåringen kämpar alltid hela vägen, vann på Övrevolls dirt senast och ryttaren red honom till delad seger för fyra starter sedan. 

7 No Short Cuts (GS75-6)

Blir storfavorit i Svenskt Derby - och har all anledning att vara det. Intrycket senast var enormt, även om dagens huvudmotståndare saknades. Detta blir nog Wido Neuroths trettonde svenska derbyvinnare!

5 Nocentsinkentucky (GS75-7)

Att slå 8 Duca Di Como på dirttrack är bland det svåraste som finns på en skandinavisk bana. Men den senares allra bästa prestationer har varit på distanser kring den engelska milen. Och att det nu "bara" är 1200 meter, tror vi talar tillräckligt mycket för att Fredrik Reuterskiölds fyraårige sprinter ska inkassera en knapp seger. Hela vägen!

Robert Okpus GS75-system

GS75-1:Alla åtta hästarna (2–7)

GS75-2:5–3–10 (4–6)

GS75-3:4–6–7–1 (5-8)

GS75-4:4–8–7 (3–2)

GS75-5:10–3–1–4 (2–1)

GS75-6:7 No Short Cuts (5–2)

GS75-7:5 Nocentsinkentcuky (8–12)

1152 rader/1152 kronor

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN