Trav

Åke: Mina hästar gör upp om segern

Av: 

Minimedia

Michael Carlsson

TRAV

Förra lördagen blev det stor succé med hela fyra tränarsegrar på V75.

Lördagens omgång ser Åke Svanstedt ifrån restaurangen på Jägersro.

Axevallatränaren är avstängd men avslöjar stallets bästa vinstchanser.

– Vi har två hästar som jag tror gör upp om segern. Det är order att ladda för ledningen med en av dem, säger Svanstedt till Trav365.

Förra lördagen blev det stor succé på V75 för Åke Svanstedt. Trots att han själv inte vann något lopp som kusk blev det fyra tränarsegrar. Det är något som bara Kari Lähdekorpi och Stig H Johansson har klarat av tidigare. Därmed leder Svanstedt överlägset tränarligan på V75 med 31 segrar.

Inför derbyhelgen på Jägersro är Svanstedt avstängd. Det enda lopp han kör i är Svenskt Travderby under söndagen. Där sitter han upp bakom sin Ågårds Ludde som var tvåa i försöket.

– Han gjorde det jättebra då och var faktiskt bättre än väntat. Speciellt eftersom han hade varit tveksam i några jobb inför den starten. Jag tycker att hästen har varit kanonfin efteråt och han kommer säkert att göra en bra insats. Men jag tror inte att han räcker till vinst och kan han vara trea, fyra är jag nöjd.

– Det är ett otroligt öppet derby i år och många som kan vinna. Min favorit är ändå Joke Face och Erik Adielsson, säger Åke Svanstedt till Trav365.

Lördagens V75-omgång får han uppleva från sidan. Trots att Svanstedt är avstängd är han ändå på plats på Jägersro och övervakar tävlingarna.

– Jag kommer att sitta på restaurangen och följa loppen. Det var många år sedan jag gjorde det, säger han.

”Räcker inte till vinst”

Svanstedt har fem egentränade hästar med på V75. Så här tycker han själv om chanserna.

– Strong Demand (V75-1) räcker inte till vinst. Han går jämnt och bra och tjänar fina pengar. Här har han ett för dåligt läge och möter för tufft motstånd. Det är pengar som gäller.

– Clear Sign (V75-4) var förbättrad senast efter att inte ha fått till det innan. Men han gick bra sist från ett svårt läge och kändes fin. Han känns fortsatt uppåt och har platschans om det stämmer på vägen.

– Rio de la Plata (V75-5) har utvecklats mycket de senaste månaderna. Hon var fin vid segrarna och det var synd på galoppen i finalen av Amatör-SM. Jag tycker annars inte att hon känns varken knepig eller osäker när man kör. Hästen har fått bra styrka i sig och kan vara med där framme om det klaffar. Men det är en jäkla skillnad nu med V75 mot tidigare amatörlopp.

– Having Said That (V75-7) var jag lite besviken på i debuten för mig. Han hade tränat väldigt bra och även om han fick gå en snabb repa så borde han ha kunnat bättre. Hästen har känts oförändrat fin i jobben efteråt, varken bättre eller sämre. Man kan hoppas att han har gått framåt med loppet i kroppen.

– Det sägs att han ska vara väldigt startsnabb och jag ska säga till Stefan Söderkvist att ladda rejält för ledningen. Enligt uppgift ska hästen också vara klart bättre i spets. Jag hoppas att han är bättre nu och i så fall duger han bra här.

– S.J.’s Otto (V75-7) gick inget i Örebro senast och så dålig är han normalt inte. Det finns inga fel på hästen och jag tror att det var en engångsföreteelse. Han har känts fin i veckans jobb och det har för övrigt alla de andra hästarna också gjort. Det finns inget negativt att anmärka på någon. Om S.J.’s Otto är som han ska har han kapacitet att vinna ett sådant här lopp. När han vann näst senast i Bollnäs fanns det mycket krafter kvar. Som det känns kommer han att vara mycket bättre nu än senast. Därmed ska han också räknas med vinstchans. Det blir inga ändringar på någon av mina hästar när det gäller balansen, säger Åke Svanstedt till Trav365.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!