Drabbades av cancer – nu är jockeyn tillbaka

TRAV

Jockeyn Daniel Mattsson drabbades av cancer i fjol.

Efter sju tuffa behandlingar gör han nu comeback i sadeln.

– Utan galoppens stöd och den otroliga support som jag har fått hade jag aldrig kommit tillbaka så här snabbt, berättar han för Svenskgalopp.se.

Lärlingen Daniel Mattsson, 27, drabbades av testikelcancer i fjol. Han red för bland annat Tommy Gustafssons stall då han märkte att något var fel. Mattsson hade smärtor i magen och buken och trots tuff träning gick han upp i vikt. Till slut sökte han vård och man kunde konstatera att han drabbats av testikelcancer som spridit sig till buk, lever och lungor, skriver Svenskgalopp.se.

Efter det började han flera tuffa behandlingar. Från oktober 2009 fram till den 5 mars i år genomgick han sju cellgiftsbehandlingar. Dessutom fick han göra två stamcellstransplantationer då han tvingades ligga isolerad på sjukhus i 16 respektive 7 dagar.

– Den första stamcellstransplantationen var det absolut värsta jag har varit med om. Smärtan var obeskrivlig trots ett intag av 200 mg morfin per dag, berättar Daniel för Svenskgalopp.se.

Skrevs ut i mars

Behandlingen tog hårt på honom, bara att gå från sängen till toaletten var ansträngande.

I mars skrevs han ut från sjukhuset, men ännu är han inte friskförklarad. Först om fyra år blir han friskförklarad om inte cancern kommer tillbaka.

– Jag hoppas verkligen att jag kan hålla mig frisk för om cancern kommer tillbaka kommer den oftast i en mycket aggressivare form. Men jag känner mig väldigt fräsch och pigg. Sett till det medicinska så har jag inte varit så här frisk på 1,5 år, berättar han för Svenskgalopp.se.

Springer flera mil

Trots den allvarliga sjukdomen och den tuffa behandlingen är Daniel Mattsson redan tillbaka i toppform. Varje dag rider rider han hästar hos Lars Bexell och Henrik von Heland och dessutom löptränar han 1,3 mil fem gånger i veckan

Pengar till Cancerfonden

Nu på söndag gör han comeback i sadeln på Täby Galopp då han rider hästen Mikado.

För honom har stödet från galoppsporten betytt mycket. I mars arrangerade man ett välgörenhetslopp i hans namn där pengarna gick till Cancerfonden.

– Utan galoppens stöd och den otroliga support som jag har fått hade jag aldrig kommit tillbaka så här snabbt , säger han.